De provincie Noord-Brabant kreeg vorige week het lid op de neus van de Raad van State. De provincie wilde een veehouder in de gemeente Reusel-De Mierden laten voldoen aan de zogenoemde Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Daarin staan extra eisen op het gebied van milieu en dierwelzijn. Dat mag niet van de Raad van State.

Provincie staat pal voor eigen BVZ
De provincie laat zich, Commissaris van de Koning Wim van de Donk voorop, echter niet zo gemakkelijk ontmoedigen. Tijdens het topberaad over de ontwikkelingen van het Brabantse platteland in de Ruwenberg toonde de provincie zich vastberaden om de eigen, lokale eisen niet zomaar weg te laten vagen 'door één uitspraak van de rechter'.

Noord-Brabant ontwikkelde namelijk - los van de MDV, waarin eisen op het gebied van ammoniakemissie, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en fijnstof staan - een eigen puntensysteem, de Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BVZ). De status van de BVZ is nog niet voor de rechter getoetst, maar de provincie is met staatssecretaris Dijksma in gesprek over de manier waarop dit instrument ingekaderd kan worden, bleek eerder deze week.

NVV spant rechtszaak aan
Met de afwijzing van de MDV ruiken boeren in ieder geval vast hun kans. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft de provincie Brabant inmiddels al voor de rechter gedaagd, meldt De Telegraaf. De varkensboeren 'vinden dat zij ten onrechte opdraaien voor de kosten van de bovenwettelijke eisen', schrijft de krant. Daar hebben ze staatsrechtelijk een punt, want boeren en burgers zijn gelijk voor de wet. Mochten er lokaal andere regelingen gewenst zijn, dan moeten die verankerd zijn in de wet en kunnen die niet naar believen in de ene provincie zus en in de andere zo worden geformuleerd.

'Dupe van gebrek aan leiding nationale overheid'
Tegen die achtergrond vindt Milieudefensie (MD) dat de provincies het slachtoffer zijn van gebrek landelijk beleid. „De nationale overheid moet zorgen voor een gezonde veehouderij. Staatssecretaris Sharon Dijksma moet de leiding nemen en de verantwoordelijkheid niet doorschuiven naar provincies”, zegt MD's campagneleider Jacomijn Pluimers.

Fotocredits: still uit filmpje BZV, brabant.nl
Dit artikel afdrukken