Pilot Albert Heijn
Albert Heijn is sinds een aantal maanden een pilot aan het uitvoeren in het zuivelschap. Misschien is het je al opgevallen. Ik denk dat het heel leerzaam is, want er zijn rare dingen te zien (zie afbeelding bovenaan dit artikel). Dezelfde producten, halfvolle melk en vanillevla, hebben verschillende letters.
Waardoor dit komt, is onduidelijk. Misschien is het onderdeel van de pilot. Misschien wordt er gekeken of de vanillevla of halfvolle melk met een gezondere A of B beter verkoopt dan die met een B of C. Maar het kan ook een foutje van de fabrikant zijn. Ik denk zelf dat de consument niet echt geholpen is met deze pilot. Het is verwarrend. Zo verliest de consument zijn vertrouwen in Nutri-Score.

Producenten gebruiken Nutri-Score selectief
Er is een aantal producenten die het verzoek van de overheid om nu nog geen logo te voeren naast zich neerleggen. Alpro en HAK vinden het logo prima zoals het is en voeren al op hun verpakkingen. Logisch, want deze producten scoren allemaal een gezonde A of B. Of toch niet? Als je goed kijkt naar welke producten van HAK en Alpro een Nutri-Score op de verpakking hebben, zie je dat deze producenten opportunistisch zijn. De voedingsmiddelen die hoogstwaarschijnlijk geen gezonde score hebben, dragen (nog?) geen logo (zie afbeelding).
KitKat met een rode E
Hetzelfde geldt voor Nestlé. De grootste voedingsmiddelenproducent ter wereld heeft al aangekondigd het Nutri-Score logo te gaan voeren op hun producten. Nestlé produceert voor veel landen, waarvan sommigen het logo al hebben ingevoerd. Zij gebruiken dit argument om Nutri-Score ook in de Nederlandse supermarkten op verpakkingen te zetten. Te beginnen met de vleesvervangers van Gourmet Garden. Deze scoren gunstig. Ik ben benieuwd wanneer KitKat of Smarties een logo krijgen. Daar wordt nog niet zo’n haast meegemaakt. Dat is geen toeval, vermoed ik.
De rol van Albert Heijn, Nestlé, HAK en Alpro is producten verkopen
Het liefst meer dan de concurrent. In dat licht is dit opportunisme wel begrijpelijk. Zo’n positieve Nutri-Score levert waarschijnlijk meer verkoop op. Het is maar de vraag of dat het geval is bij een rode E op de verpakking. En de overheid gaat heus niet handhaven. Tenslotte is het logo in België en Frankrijk al op de markt. En dit zijn allemaal internationaal opererende bedrijven. Het is veel te ingewikkeld en duur om voor ieder land verpakkingen aan te passen… Maar is dat wel echt zo?

Aanpassen per land kan wel
Ook dit is een kwestie van prioriteit. Als het voldoende oplevert, is het wel degelijk mogelijk om per land verpakkingen, of zelfs recepturen aan te passen. Dat illustreert een analyse uit 2015 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, zie afbeelding). Suikergehaltes van een populair frisdrankmerk verschillen sterk tussen landen: in Ierland en Engeland zijn de suikergehaltes 20-23g per 100ml terwijl dit frisdrankmerk in Turkije en Italië bijna dubbel zoveel suiker (38-40g per 100ml) bevat. Het kan dus wel, verpakking aanpassen voor een specifiek land.
Dit is dus een valse start. Jammer dat er door deze spelers in de voedingsmiddelensector niet gewacht wordt tot het voedselkeuzelogo wel klopt en in lijn is met hoe we gezonde keuzes stimuleren. Het ongeduld is best te begrijpen, maar wat er nu gebeurt doet afbreuk aan het consumentenvertrouwen in een mogelijk toekomstig voedselkeuzelogo. Zie dat straks maar weer recht te breien.
Annets voorgaande teksten zijn te vinden onder de volgende links:
1. Waarom een voedselkeuzelogo
2. Het Nutri-Score algoritme levert onlogische scores op
3. Hoe pas je het algoritme van Nutri-Score aan
4. Belangen en poppetjes zitten voedingsprofielen in de weg
5. De overheid aan het stuur, maar het voedselkeuzelogo laat veel vrijblijvendheid
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#26 Zaanse Hoeve is een eigen merk van AH.
#26 Dan ben jij dus niet zo snugger:
Vet = 2,8 per 100 voor beide.
Zout = 0,18 g per 100 voor beide.
En in koolhydraten scheelt het 1 g per 100...
Nutriscore is onzin. Een score C voor ribeye. Wie verzint dat?
De nutriscore is helemaal niet verwarrend. Ongezondere producten krijgen een minder hoge score. Easy peasy lemon squeezy. De reden dat AH vanille vla een minder hoge score heeft dan vla van De Zaanse Hoeve is omdat het twee compleet verschillende merken vla zijn. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van de twee pakken. In het pak van de AH zit enorm veel meer zout, vet en toegevoegde suiker. Ook gebruikt AH bijvoorbeeld volle melk en het andere merk gebruikt halfvolle melk. Helemaal niet raar dat AH vla dus een mindere score heeft gekregen. De nutriscore is handig en niet verwarrend. Als je zo'n makkelijk concept niet snapt dan kan ik met zekerheid zeggen dat je gewoonweg niet snugger bent.
Helemaal eens met het meteen invoeren van die NutriScore.
Voordeel daarvan is dat je dan tenminste vooral vragen krijgt van consumenten die naar de NutriScore kijken.
We gaan het zien Wouter of die meer gerichte maatregelen ook werkelijk komen. Ben benieuwd. Spreek je later :-)
Dat de Nutri-score wordt ingevoerd is een gelopen race.