Op Europees niveau is flinke heibel ontstaan tussen de voor- en tegenstanders van de Nutri-Score. Onder de voorstanders is een coalitie tussen de Groene en socialistische fracties in het Europese Parlement. De tegenstanders komen vooral uit de rechtse politiek in Italië.

De Nutri-Score vertaalt de voedingswaarde van een bepaalde productgroep in een letter, van A tot en met E, en een kleur. Calorierijke producten met veel vet, suiker of zout krijgen een lage score. De toevoeging van vezels, eiwit en groente of fruit levert een hogere score op.

In Italië is al geruime tijd oppositie tegen de Nutri-Score. Nationalistische politici zoals Matteo Salvini, zien in het feit dat Italiaanse producten zoals Parma-ham of olijfolie een oranje D krijgen, een "geheim Brussels plan" om 'Made in Italy'-producten in diskrediet te brengen. Zijn partij staat voor "het beschermen van de producten van onze boeren, zoals de Parmigiano Reggiano of Parma-ham, die door sommigen in Brussel als gevaarlijk gezien worden", twitte hij eind vorig jaar.
'Batterij-logo'
De Italiaanse regering heeft een alternatief ontwikkeld, het 'batterij-logo'. Dat geeft consumenten voedingsinformatie gerelateerd aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. De hele Italiaanse agri-foodsector zou het batterij-logo steunen, schrijft Euractiv. De Italiaanse minister van Landbouw, Teresa Bellanova, zegt er vooral op uit te zijn tijd te winnen om andere lidstaten te overtuigen van de voordelen van het batterij-logo.

De voorstanders van Nutri-Score is dat een doorn in het oog. Zij willen dat Europa zo snel mogelijk een Europees voedselkeuzelogo invoert. Deze week organiseerden ze een persconferentie, waar ze het nieuwe voedselbeleid van de EU, de Farm 2 Fork-strategie, naar voren schoven als het perfecte politieke kader om een Europa-breed voedingslabel te introduceren. Nutri-Score zou zo snel mogelijk verplicht gesteld moeten worden voor alle voedingsmiddelenproducenten in de EU. Het logo is in verschillende landen (Frankrijk, België, Duitsland) en door verschillende fabrikanten, waaronder Nestlé en het Nederlandse HAK, al doorgevoerd. Nederland maakte, ondanks aanvankelijk kritische geluiden, eind november vorig jaar bekend na aanpassing ook over te zullen gaan op de Nutri-Score.

Serge Hercberg
Om hun stelling kracht bij te zetten, hadden de Europarlementariërs de Franse volksgezondheidsonderzoeker en epidemioloog Serge Hercberg, bedenker en promotor van Nutri-Score, uitgenodigd. Hij legde - opnieuw - uit dat Nutri-Score perfect aansluit bij het mediterrane dieet. Olijfolie, klagen de Italianen, is een essentieel onderdeel van het gezonde mediterrane dieet, maar krijgt een oranje D in de Nutri-Score. Logisch, zegt Hercberg. Het is nu eenmaal een vet. Maar olijfolie krijgt wel de beste score van de plantaardige vetten, en daarmee geven we aan dat het de te prefereren keus is. En dat de Italianen de D voor olijfolie vergelijken met de A voor Coca-Cola light, doet Hercberg af als 'fake news'. Je moet wel producten binnen dezelfde categorie met elkaar vergelijk, dus vetten met vetten. "Je salade maak je toch ook niet aan met Cola."

Bijzonder feit: in Nederland keerden zich 160 wetenschappers en voedingsexperts zich tegen Nutri-Score. Hun bezwaren lijken op die van de rechtse Italianen. De Nederlandse overheid wil die bezwaren opvangen door nog een tijdje te studeren op aanpassingen van het algoritme dat de lettertoewijzing bepaalt.

Op 20 februari organiseert Foodlog het Policy Debate on Food Choice, Food Marketing en Public Health. Serge Hercberg behoort tot de deelnemers. Schrijf je hier in!
Policy Debate Nutri-Score



Dit artikel afdrukken