image

Daar gaan we weer dacht ik toen ik dit bericht onder ogen kreeg! Maar het is toch interessant genoeg om te melden. Hoe je het ook wendt of keert er is geen ontkomen aan de omega-3 vetzuren.

Diervoederproducent Nutreco heeft een gepatenteerd procédé ontwikkeld waarbij gezonde omega 3-vetzuren in veevoer niet in het magenstelsel van de koe afgebroken worden. De vetzuren komen pas in de darmen van de koe vrij en belanden daardoor direct in de melk die de koe produceert. Dat gebeurt via inkapseling, een procedure die Nutreco ook toepast bij eiwitten die langer in de maag moeten blijven. Aan omega 3-vetzuren worden een heilzame werking toegedicht, met name voor het hart en voor de hersenen. Deze vetzuren kunnen echter niet door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt. Vette vis en visolie gelden als de belangrijkste bronnen, maar veel mensen houden niet van vis.

Producenten van voedingsmiddelen voegen de bijzondere vetzuren ook toe aan ontbijtgranen, margarine en broodbeleg. Deze toevoegingen zijn echter synthetisch en worden daardoor minder gemakkelijk door het lichaam opgenomen. In 2000 is Nutreco daarom een onderzoek gestart om omega 3-vetzuren op een natuurlijke manier in koemelk te krijgen.

Daartoe heeft het nu een procedé ontwikkeld waarbij de vetzuren beschermd worden door middel van een coating die bestaat uit natuurlijke stoffen die normaal ook in het diervoeder zitten. Welke stoffen dat precies zijn maakt het bedrijf niet bekend. Dat is onderdeel van het patent die op de techniek rust. Volgens Nutreco smaakt dde melk niet naar vis omdat de trimethylamine, die voor de vissmaak verantwoordelijk is, in de koe achterblijft.

De Britse warenhuisketen Marks & Spencer verkoopt sinds een aantal maanden melk van met omega 3-vetzuren gevoede koeien. Volgens Marks & Spencer stijgen de verkopen, ook al is de melk drie keer zo duur als een liter gewone melk. Binnenkort komt er ook kaas op de markt die van deze melk is gemaakt.

bron:Financieele Dagblad
Dit artikel afdrukken