Daar gaan we weer dacht ik toen ik dit bericht onder ogen kreeg! Maar het is toch interessant genoeg om te melden. Hoe je het ook wendt of keert er is geen ontkomen aan de omega-3 vetzuren.
Diervoederproducent Nutreco heeft een gepatenteerd procédé ontwikkeld waarbij gezonde omega 3-vetzuren in veevoer niet in het magenstelsel van de koe afgebroken worden. De vetzuren komen pas in de darmen van de koe vrij en belanden daardoor direct in de melk die de koe produceert. Dat gebeurt via inkapseling, een procedure die Nutreco ook toepast bij eiwitten die langer in de maag moeten blijven. Aan omega 3-vetzuren worden een heilzame werking toegedicht, met name voor het hart en voor de hersenen. Deze vetzuren kunnen echter niet door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt. Vette vis en visolie gelden als de belangrijkste bronnen, maar veel mensen houden niet van vis.
Producenten van voedingsmiddelen voegen de bijzondere vetzuren ook toe aan ontbijtgranen, margarine en broodbeleg. Deze toevoegingen zijn echter synthetisch en worden daardoor minder gemakkelijk door het lichaam opgenomen. In 2000 is Nutreco daarom een onderzoek gestart om omega 3-vetzuren op een natuurlijke manier in koemelk te krijgen.
Daartoe heeft het nu een procedé ontwikkeld waarbij de vetzuren beschermd worden door middel van een coating die bestaat uit natuurlijke stoffen die normaal ook in het diervoeder zitten. Welke stoffen dat precies zijn maakt het bedrijf niet bekend. Dat is onderdeel van het patent die op de techniek rust. Volgens Nutreco smaakt dde melk niet naar vis omdat de trimethylamine, die voor de vissmaak verantwoordelijk is, in de koe achterblijft.
De Britse warenhuisketen Marks & Spencer verkoopt sinds een aantal maanden melk van met omega 3-vetzuren gevoede koeien. Volgens Marks & Spencer stijgen de verkopen, ook al is de melk drie keer zo duur als een liter gewone melk. Binnenkort komt er ook kaas op de markt die van deze melk is gemaakt.
bron:Financieele Dagblad
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Met een vet glimmende haring en - tip, die ik ooit van Ailko kreeg - een heel jonge, fruitige licht gekoelde rode wijn (denk aan Pinot Noir, Gamay of Cinsault).
Zo wordtíe pas echt positief:)
Er komt nog bij dat in het oorspronkelijke artikel al vermeld staat dat de toegevoegde EPA en DHA aan de "functional foods" notabene gesynthetiseerd is. Lekker goedkoop voor de fabrikant, lekker duur voor de consument [voor functional foods wordt immers grif het driedubbele betaald]. Dit zal op termijn gegarandeerd niet dezelfde gezondheidsvoordelen opleveren als een verse haring, of natuurlijk een schaaltje verse waterkers. Ik ga nú naar de natuurvoedingswinkel om een bakje waterkers te halen, want nu ik het woord driemaal getypt heb, krijg ik er ook zin in...
Helemaal eens. Omdat het als simpele marketing wordt gebracht is het toverwoord 'Omega-3-vetzuren'. Wat het in technische zin betekent weet het publiek niet (en hoeft het natuurlijk ook niet te weten). Kwalijk is wel dat de verkeerde suggesties worden gewekt. Communicatief doen ze het uitstekend en juridisch kloppen ze. Maar onderwijl is het voedingskundig nonsens.
We verkopen andere mensen ideeën en die krijgen ideeën te eten.
Ook ten aanzien van aanzien van resveratrol - ook zo'n mode-stofje - geldt dit fenomeen. Wijnhandelaren doen je geloven dat meer rode wijn goed zou zijn (daar zit het immers in).Om er profijt van te hebben, loopt je alleen ernstige lever- en hartproblemen op. En ...de stof is zeer waarschijnlijk alleen werkzaam (met verbluffende anti-verouderingseffecten) in omgeving van meerdere polyfenolen. Geïsoleerd zou het dus ook nog eens niets doen.
Vergeet niet dat visolie eicosapentaëenzuur en docosahexaëenzuur ofwel EPA en DHA bevat. Lijnzaad- en borageolie zijn een goede bron van alfalinoleenzuur ofwel ALA. ALA is een voorloper van EPA, die op zijn beurt weer een voorloper is van DHA. Het menselijk lichaam zet doormiddel van diverse enzymatische reacties ALA om naar EPA en DHA, vis eten is dus niet per definitie verplicht. Het is tegenwoordig wél zo dat het omzetten van ALA naar meer langketenige vetzuren als EPA en DHA bij de meeste mensen ernstig verstoord is. Eén en ander heeft te maken met de enorme hoeveelheden linolzuur ofwel LA die in de geïndustrialiseerde landen worden geconsumeerd [Becel en consorten].
Mits je niet teveel omega-6 vetzuren binnenkrijgt, kan ALA uit bijvoorbeeld waterkers prima omgezet worden naar EPA en DHA. Balans is het toverwoord, en dan niet de balans gepropageerd door Unilever en consorten...
Ik ben op dit moment in Frankrijk waar Cécile mij zaterdag een voorverpakt bakje cresson (waterkers) onder mijn neus duwde: 'van nature rijk aan Omega-3', stond er breeduit overheen geschreven.
Toen ben ik maar eens gaan kijken of het beter verkocht dan de losse. Ja dus! Verbazingwekkend, want het staat er nota bene op: van nature rijk aan Omega-3!
Het gaat mensen kennelijk niet om vis, maar om het idee 'Omega-3'. Ik denk dan ook niet dat we er meer vis om gaan eten.