De nieuwe holding voert met terugwerkende kracht kortingen door bij zijn leveranciers. Ook valt te verwachten dat op korte termijn leveranciers hun leveringscontract zullen verliezen. Het nieuwe bedrijf is immers tot stand gekomen vanuit de gedachte dat het bedienen van meer klanten met een hoger volume per leverancier concurrentievoordeel moet opleveren.

De boeren van Nederland zijn tegen omdat ze vinden dat ze er extra door worden uitgeknepen. Foodlog liet al vaak zien dat dat argument niet kan kloppen, omdat slechts een heel beperkt deel van de boerenproductie in Nederland wordt verkocht. De prijs wordt dan ook elders op de markt gemaakt. Datzelfde tegenargument treft de actie van CDA-prominenten als Cees Veerman, Jaco Geurts en Jacob-Jan van Dijk tegen AH.

Sinds gisteren keert zich ook de FNLI, de belangenbehartiger van bedrijven als het grote Unilever tot kleine groenteverwerkers en worst- en maaltijdfabrieken, zich tegen Ahold-Delhaize.

De FNLI wil dat de stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken onderzoekt of Ahold Delhaize eerlijk met leveranciers om gaat. De koepelorganisatie denkt dat het fusiebedrijf eenzijdig lagere prijzen aan leveranciers wil opleggen.

Boerenkoepel LTO hoopt dat de klacht tegen Ahold Delhaize "voortvarend" wordt behandeld. Hoe de klacht zal worden behandeld, is onduidelijk volgens Philip den Ouden, directeur van de FNLI. Leveranciers en supermarkten zijn het de afgelopen twee jaar niet eens geworden over de beoordeling van eerlijkheid. Den Ouden vindt dat een uitspraak van de stuurgroep krachtig kan zijn vanwege de imagoschade die supermarkten kunnen oplopen, meldt Boerderij.

Vraag aan de lezers: wat vinden jullie van het feit dat Ahold Delhaize de winsten van onder meer Nestlé en Unilever wat omlaag brengt?


Dit artikel afdrukken