De boeren van Nederland zijn tegen omdat ze vinden dat ze er extra door worden uitgeknepen. Foodlog liet al vaak zien dat dat argument niet kan kloppen, omdat slechts een heel beperkt deel van de boerenproductie in Nederland wordt verkocht. De prijs wordt dan ook elders op de markt gemaakt. Datzelfde tegenargument treft de actie van CDA-prominenten als Cees Veerman, Jaco Geurts en Jacob-Jan van Dijk tegen AH.
Sinds gisteren keert zich ook de FNLI, de belangenbehartiger van bedrijven als het grote Unilever tot kleine groenteverwerkers en worst- en maaltijdfabrieken, zich tegen Ahold-Delhaize.
De FNLI wil dat de stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken onderzoekt of Ahold Delhaize eerlijk met leveranciers om gaat. De koepelorganisatie denkt dat het fusiebedrijf eenzijdig lagere prijzen aan leveranciers wil opleggen.
Boerenkoepel LTO hoopt dat de klacht tegen Ahold Delhaize "voortvarend" wordt behandeld. Hoe de klacht zal worden behandeld, is onduidelijk volgens Philip den Ouden, directeur van de FNLI. Leveranciers en supermarkten zijn het de afgelopen twee jaar niet eens geworden over de beoordeling van eerlijkheid. Den Ouden vindt dat een uitspraak van de stuurgroep krachtig kan zijn vanwege de imagoschade die supermarkten kunnen oplopen, meldt Boerderij.
Vraag aan de lezers: wat vinden jullie van het feit dat Ahold Delhaize de winsten van onder meer Nestlé en Unilever wat omlaag brengt?
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jur, Jan Peter duidt het juist. De vraag die zich stelt, is deze: laten de huisverwerkers en supers elkaar voldoende ruimte voor innovatie?
Er zijn voorbeelden van 'ja'. Er zijn ook voorbeelden van 'nee', maar die hebben ook met commercieel onbegrip van vakmensen te maken. De neoliberale wereld is kei en keihard. De andere vraag die zich stelt, is dan ook: moeten we daar de supers voor verantwoordelijk houden?
Nog een andere vraag die zich stelt, is deze: moeten de supers zich niet afvragen of ze de dominant logic van de neoliberaliteit moeten willen voortzetten?
Het zijn allemaal vragen die ik stel. Geen oordelen. Wel wil ik benadrukken dat ik een warm voorstander ben van menselijke creativiteit. Da's iets heel liberaals.
Jur, de FNLI bestaat uit 450 leden en wat brancheclubjes. De grote leden, 10 a 15 multinationals, hebben allang de deals met Ahold Delhaize gemaakt. Dit betreft de kleinere leden die voornamelijk in Nederland en Belgie handelen.
Dick, je schrijft "De boeren van Nederland zijn tegen omdat ze vinden dat ze er extra door worden uitgeknepen. Foodlog liet al vaak zien dat dat argument niet kan kloppen, omdat slechts een heel beperkt deel van de boerenproductie in Nederland wordt verkocht."
Waar ik benieuwd naar ben: zou datzelfde te zeggen zijn over de uitknijp-klacht van de leveranciers/voedselverwerkers? Verkopen ook zij maar een heel klein deel van hun producten in Nederland? Zo ja, dan klopt dus ook hun argumentatie niet en is het gevolg van het AH/Delhaize-inkoopbeleid voor hun omzet en prijs (zeer) beperkt. En kan hun klacht dus op dezelfde manier weerlegd worden als die van de boeren. Zo nee, dan kopen ze (die verwerkers) kennelijk alleen maar dat deel van de boerenproductie op dat voor de Nederlandse markt bestemd is. En dan zou hun klacht iets reëler zijn, want dan hangt hun winstgevendheid voor een groot deel af van de prijs die ze van AH e.d. krijgen.
Weet jij hoe dat zit?
#4 De onmacht tegen de neo-feodalen en hun lobbyisten, andere slippendragers... tegen maatschappij ontwrichtende machtsconcentraties...
Gelegenheidscoalities zijn er wel meer, zoals Ingrid Janssen met Marianne Thieme met anderen tegen TTIP.
Stedelijke burgers, bewoners en (lagere) adel tegen de Franse koning bij de Guldensporenslag van 1302 bij Kortrijk.
Het is iets van alle tijden de velen tegen de geconcentreerde (feodale) macht.
Volgens Jan Peter is de actie van de FNLI dus ingegeven door de salademakers, kant-en-klaarmaaltijdenmakers, huismerksauzenmakers, huismerkbrouwers, huismerk WCpapieroprollers en huismerksappersers. En dat geloof ik graag.
Maar nou Piet. Die wil als boer naar Zaandam, terwijl zijn prijs echt niet door Zaandam bepaald wordt.
De boosheid die zich hier toont is een gelegenheidscoalitie van uiteenlopende belangen die gezamenlijk uiting geven aan onmacht. Helaas vergeten ze er bij te vermelden welke onmacht.