Bleker geeft in een brief antwoord op de Kamervragen die de PvdA-leden Van Dekken en Jacobi stelden over plofkippen en het Beter Leven Kenmerk.

Bleker geeft aan dat uit het Welfare Quality-onderzoek van Wageningen UR blijkt dat de mobiliteit van vleeskuikens de laatste dagen van de slacht sterk gereduceerd is: Op een schaal van 0 tot 5 zijn 8% van de kuikens van gangbare rassen ingedeeld in schalen 0 en 1 (goede mobiliteit), 35% in schaal 2 (redelijk goede mobiliteit/ lichte afwijking), 49% in schaal 3 (duidelijk afwijkende loopwijze) en 8% in schalen 4 en 5 (kuikens hebben veel moeite eten en drinken te bereiken of kunnen zich niet meer voortbewegen). .
Deze ´zorgelijke situatie´ is voor hem reden de topsector Agro&Food en de Initiatiefgroep Duurzame Fokkerij, die zich bezighouden met de ontwikkeling van duurzamere (langzamer groeiende) pluimveerassen, te wijzen op deze problematiek. Langzamer groeiende rassen zakken minder snel door hun poten.

Bleker onderschrijft de door Wakker Dier en andere partijen ingezette beweging naar meer kip en andere vleesproducten met het Beter Leven Keurmerk. `Een ketengestuurde verduurzaming is de sleutel voor toekomstbestendige agroketens die draagvlak hebben in de samenleving.´
Het initiatief hiervoor ligt volgens Bleker bij de retail en de verschillende agroketens. De overheid zelf heeft volgens hem geen rol in de verduurzaming van het winkelproces, ´Dit is een maatschappelijk proces waar de overheid niet actief in hoeft te interveniëren´. NGO´s en het bedrijfsleven zijn zelf al aan de slag en moeten daar wat Bleker betreft mee doorgaan.

Op vragen of de overheid zelf ook actief de plofkip de kantine uitwerkt, heeft Bleker goed nieuws. Het blijkt dat de cateraars van de overheid verplicht zijn minimaal 40% biologische producten of producten met andere duurzaamheidskenmerken (waaronder dierenwelzijn) te leveren en dat ze dat voor 99% ook doen. Bovendien staan de criteria rondom dierenwelzijn op het punt aangepast te worden, waarmee de cateraars nog meer aangespoord zullen worden over te stappen op duurzame, lees diervriendelijkere producten.

Er ontstaat een spannende situatie voor de Nederlandse kippenhouderij. Meer dan 95% van de productie bestaat uit plofkip.

Fotocredits: Compassion in World Farming Nederland
Dit artikel afdrukken