De productie van vitamine D in de huid is het duidelijkste voorbeeld van de afhankelijkheid van de mens van de zon. In feite is een geregelde, kortstondige blootstelling van de huid aan het zonlicht, in het bijzonder de UV-straling daarin, voldoende om – na een aantal omzettingen – genoeg vitamine D aan te maken. De hoeveelheid vitamine D is te meten met een bloedtest. Wie te weinig heeft, kan eenvoudig pilletjes van de drogist slikken om het tekort aan te vullen.
Apotheker
In 2008 publiceerde Gert Schuitemaker zijn nog altijd actuele en leesbare boekwerkje Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten. De orthomoleculair angehauchte apotheker bepleitte daarin een veel hogere inname van vitamine D dan door de Gezondheidsraad werd (en wordt) aanbevolen. Hij baseerde zich op een flink aantal buitenlandse deskundigen, wier inzichten nog niet tot de Nederlandse medische wereld waren doorgedrongen.
Zonder nu met Internationale Eenheden, mollen per liter en microgrammen te goochelen, kan gesteld worden dat als iedereen zich aan Schuitemakers advies had gehouden, we het er nu niet over zouden hoeven te hebben. Dan zou niemand vitamine D-deficiënt zijn. Maar de werkelijkheid is anders en bleek wreed tijdens de pandemie. Op de intensive care lagen veel dikke en oude mensen. Die oude mensen hadden een vanwege hun gevorderde leeftijd verzwakt immuunsysteem en daardoor weinig weerstand tegen de luchtweginfectie die het virus veroorzaakte. Maar wat was er met die obese patiënten aan de hand?
Zonder nu met Internationale Eenheden, mollen per liter en microgrammen te goochelen, kan gesteld worden dat als iedereen zich aan Schuitemakers advies had gehouden, we het er nu niet over zouden hoeven te hebbenAdipokines
Al gauw werd in allerlei inderhaast gedaan onderzoek gewezen op de zogeheten adipokines (of cytokines), hormoonachtige stoffen die in het vetweefsel worden aangemaakt en de inflammatie in het lichaam verhogen. Die verhoogde staat van lichte, permanente ontsteking ontregelt het immuunsysteem, waardoor de patiënt bevattelijker wordt voor de luchtweginfectie. Enter vitamine D. Dat heeft een zogeheten immunoregulerende werking en helpt in dit geval de afweer bij het onderdrukken van de infectie. Dat was bekend van eerder onderzoek.
Wat ook bekend is, althans stevig vermoed wordt, is dat een obees lichaam enerzijds meer vitamine D verbruikt vanwege de verhoogde inflammatie en anderzijds meer vitamine D opslaat in het vetweefsel waardoor het onbruikbaar is. Vitamine D is namelijk oplosbaar in vet en kan voor later gebruik (in winters zonder zonneschijn) aangesproken worden. Daardoor kan in theorie iemand die obees is, en veel vitamine D slikt, evengoed deficiënt zijn.
Botontkalking
Er zijn vele aannames over vitamine D, vooral over de extra beschermende werking van hogere, orthomoleculaire doses. Een van de belangrijkste taken van vitamine D is de regulering van de calciumhuishouding. Osteoporose of botontkalking komt veel voor bij ouderen. Die zijn dan ook gebaat bij extra vitamine D, ook al omdat ouderen vaak weinig en slecht eten en niet genoeg vitaminen binnenkrijgen. De officiële aanbeveling voor vitamine D suppletie voor ouderen in Nederland is dan ook het dubbele van die voor jongeren.
Het vitamine D onderzoek levert tegenstrijdige uitkomsten op. Epidemiologische studies laten duidelijke statistische verbanden zien tussen vitamine D tekort en een reeks chronische ziekten, zoals hart en-vaatziekte, sommige kankers, auto-immuunziektes en infectieziektes, waaronder die van het ademhalingssysteem. Een nieuwe meta-analyse van de literatuur door Chinese en Amerikaanse onderzoekers laat zien dat vitamine D suppletie een ‘relatief klein en statistisch marginaal’ beschermend effect heeft tegen het ontstaan van diabetes type 2. Maar dan waarschijnlijk alleen bij niet-obese, prediabetische patiënten.
Ook dementie en beroertes zouden als (mede)oorzaak een vitamine D tekort kunnen hebben. Dat is de uitkomst van een groot, recent Australisch onderzoek.
Wat ook bekend is, althans stevig vermoed wordt, is dat een obees lichaam enerzijds meer vitamine D verbruikt vanwege de verhoogde inflammatie en anderzijds meer vitamine D opslaat in het vetweefsel waardoor het onbruikbaar isCausaal
Experimenteel, klinisch onderzoek op basis van gecontroleerde interventies is minder duidelijk of eenduidig over de effecten van vitamine D op gezondheidseinddoelen. Vaak is het niet mogelijk in dat soort onderzoek een causaal verband te leggen tussen de interventie en een resultaat.
Heeft de coronapandemie ons ‘vit D-wijs’ gemaakt? Dat is in essentie de vraag die gesteld wordt in het artikel ‘Vitamin D: A Potential Mitigation Tool for the Endemic Stage of the COVID-19 Pandemic?’ van Daniela Briceno Noriega en Huub Savelkoul, beiden van de WUR. De laatste is ook bekend van zijn optredens in menig talkshow tijdens de pandemie.
De titel geeft al aan dat de onderzoekers vooruitlopen op de ontwikkeling van de coronapandemie. Het ziet er namelijk naar uit dat we nooit van het virus, in welke variant ook, zullen afkomen, hetgeen betekent dat het permanent, endemisch, zal rondwaren. Dat is niet zo uitzonderlijk, want de meeste ziekteverwekkende virussen zijn nog onder ons, ook polio. Is vitamine D dan een middel om de gevolgen van de infectie te bestrijden, te verminderen of te voorkomen?
Het antwoord is een duidelijk ja. Vitamine D bleek een matigende werking op de zogeheten ‘cytokine storm’ te hebben. Het werkt op meerdere niveaus bij de onderdrukking van stoffen die de inflammatie en de bevattelijkheid voor de infectie vergroten. Het werkt dus inderdaad preventief. Maar ook als behandeling tijdens de ziekte is het effectief.
Noem het Het Gelijk van Schuitemaker: neem gerust een hoge dosis vitamine D. Kwaad kan het niet, dat is ook wel duidelijk inmiddels.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Michael Nehls heeft zijn vitamine D betoog gebaseerd op de vitamine D: real-time meta analysis of 216 studies. Inclusief hyperlinks naar de brondata van iedere study.
Er staan diverse interview op Youtube zoals deze. Hieronder de inhoud.
Zeitstempel:
00:00 Begrüßung und einleitende Worte
03:00 Grundlegende Worte zu Corona-Viren und Immunreaktion
10:30 Covid-19-Mortalität und Vitamin-D-Spiegel
17:25 Anderslautende Studien und ihre blinden Flecken
22:00 Wie der Organismus Vitamin D verstoffwechselt
25:20 Kausale Zusammenhänge zwischen Vitamin D und Hospitalisierungsrate
30:10 Bestätigung der Kausalität mittels weiterer Studien
32:00 Weitere Anwendungsbereiche von Vitamin D und medialer Blackout
41:00 Blick in die Zukunft
Interessant.
Ik zou hier ook graag @Dennis Zeilstra over willen horen.
Objectieve wetenschap of niet?
In gesprek met Michael Nehls haalt de arts studies aan die op indrukwekkende wijze aantonen dat de toevoeging van hoge doses actieve vitamine D de kans op het krijgen van een zware coronakuur met een factor 25 vermindert. Hij spreekt echter ook van andere studies die dit hebben trachten te verhullen. Volgens Nehls zijn deze studies het bewijs van de dood van de objectieve wetenschap: "Je moet jezelf de vraag stellen: Welke belangen liggen hieraan ten grondslag.
Dr. Michael Nehls is arts op het gebied van moleculaire genetica en immunologie en auteur van talrijke boeken en publicaties.
Vitamine D doet helemaal niets, zegt de New York Times. Nou ja, niet zo stellig, maar het komt in de buurt. Op de website van de krant verscheen gisteren een artikel met als titel “Study finds another condition that vitamin D pills do not help”. Het lijkt erop dat vitamine D supplementatie niet helpt tegen botfracturen. De NYT meldt ook dat dezelfde studie eerder al geen bewijs vond voor vermeende voordelen van vitamine D supplementatie.
‘De wetenschap’ is er dus nog niet helemaal over uit (en zal dat ook nooit zijn), terwijl ondertussen overheden, dokters en consumenten besluiten moeten nemen over supplementatie. De dokter Sundeep Khosla, aan het woord in het NYT artikel, is pragmatisch: hij blijft zijn patiënten met osteoporose adviseren vitamine D te slikken, omdat “het nauwelijks schade aanricht en best wel eens voordelen zou kunnen hebben”. De studiepopulatie bestond overigens uit gezonde volwassenen van middelbare leeftijd, niet geselecteerd op basis van vitamine D deficiëntie, lage botmassa of osteoporose. De vraag is dan of de resultaten van de studie überhaupt iets zeggen over de patiënten van dokter Sundeep Khosla.
Theo #42 Ik ben het in ieder geval gedeeltelijk met je post eens, en inderdaad, ik vind deze gang van zaken niet eens zo vreemd. Het grootste punt blijft inderdaad dat ziekte een businessmodel is. Nu ben ik zeker niet anti-medicijnen, er zitten ook medicijnen tussen die inderdaad inventief en zeer nuttig zijn. Tegelijkertijd ben ik geen voorstander om altijd maar meteen naar medicijnen te grijpen. Ik wil een afweging maken tussen opties en weten wat het beste werkt. Dat zijn zeker niet altijd medicijnen, maar soms wel degelijk. Mijn vorige huisarts wilde niets weten van alternatieve manieren om kwalen te bestrijden, mijn huidige denkt mee: soms is een leefstijlaanpassing het beste, of kan het net zo goed of beter opgelost worden met supplementen, en soms wil je liever toch de farmaceutische kant kiezen omdat dat het beste/snelste werkt.
Alternatieve methoden zijn concurrentie voor medicijnfabrikanten, en die laatste hebben nu eenmaal bizar veel geld en daarmee ook macht om te proberen dat links- of rechtsom dwars te zitten. Het zijn historisch gezien altijd één van de grootste lobbyisten geweest bij de politiek, en dan continue lobbyen en nudgen zal ze geen windeieren gelegd hebben.
Nu kreeg ik laatst op m'n bord dat er daar toch het Europees Geneesmiddelenbureau voor is, om tegenwicht te bieden. Nu lees ik echter dat de voorzitter Emer Cooke van het Europees Geneesmiddelenbureau - die oa de vaccinaties heeft goedgekeurd - vele jaren lang als lobbyist heeft gewerkt voor de medicijnindustrie. Het kan in theorie zo zijn dat het goed is - ze weet tenminste hoe het spelletje werkt - maar ook dat ze gewoon een pion is om langzaamaan meer macht te verkrijgen.
Zolang geld de belangrijkste drijfveer is voor de beursgenoteerde medicijnfabrikanten in deze op geld gedreven wereld, neig ik naar het laatste.