De lezer stuurde de volgende mail aan de NRC redactie:
Betreft: Colum van Marjoleine de Vos
Datum : 30/06/2009
Onderwerp : Het geluk van de kip
Gewraakte tekst: ….. Voor de Franse scharrelaars die je nu veel in de schappen ziet geldt ongeveer hetzelfde als voor de Volwaard (kip).
Commentaar: Van een gespecialiseerde journalist mag je toch op z’n minst verwachten dat hij/zij weet waar ‘ie over praat. Wanneer Marjoleine de Vos in haar receptenrubriek beweert dat de Franse kippen, welke hier in Nederland worden verkocht onder het kwaliteitskenmerk Label Rouge, “ongeveer hetzelfde zijn als de Volwaard kip”, mag je die opmerking rangschikken onder het hoofdstuk “de klok horen luiden, zonder te weten waar de klepel hangt.
De bewering raakt kant nog wal. De Dierenbescherming heeft in 2009 aan de kip- en kipproducten welke onder Label Rouge in Frankrijk worden geproduceerd het maximale aantal van 3 sterren toegekend, in het kader van het project Beter
Ik zou eenieder willen vragen even de moeite te nemen om bovenstaande beweringen te controleren op synalaf.com (een Franse site, met eveneens een Nederlandse versie).
De mail bleef zonder reactie. Zodat de lezer een herinnering stuurde op 31 juli jl.. Op 4 augustus ontving onze lezer het volgende mailtje:
Hartelijk dank voor toezending van uw brief. Wij moeten u echter berichten dat wij deze niet zullen plaatsen. Onze ruimte voor brieven is beperkt en door de grote hoeveelheid post die wij ontvangen moeten wij streng selecteren. Onze voorkeur gaat (deze keer) uit naar andere bijdragen.
Het spijt ons u niet anders te kunnen berichten.
Dierwelzijn staat hoog op de maatschappelijke agenda, maar de NRC vindt het geen probleem dat zijn opinierende columnist en receptenschrijfster Marjoleine de Vos er onzorgvuldig mee omgaat.
Valt dit de NRC-redactie te verwijten of mag je - zoals de redactie en columnist van de NRC lijken te vinden - alle dierwelzijn rustig op een grote hoop vegen?
Het antwoord op die vraag is niet onbelangrijk, want hij komt ook hier steeds meer op: is dierwelzijn wel een welgedefinieerd begrip?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Flipse.
Dank ik zal het doorgeven.
Florine, U2 heet het middel tegen dit soort ellende (niet voor kalkpoten dus). Verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak of winkels met landbouwproducten. Effectief!
. Flipse. Dat van die mijt klopt wel. Ik heb de richel van de hooizolder waarop ze 'nachts huizen en het laddertje dat ernaartoe leidt meerdere malen schoongespoten maar dat hielp blijkbaar weinig. Ik werd vaak gebeten door dxenkelijk loslopende vogelmijten (waarschijnlijk ook afkomstig uit juist verlaten zwaluwnesten) bij het checken van de kipjes want mijn benen zaten onder de rode jeukende vlekken. Heer des huizes bij terugkomst flink aan het werk inmiddels. Maar die krielen broeden al sinds het voorjaar, is dat niet wat lang? Of is dat kenmerkend voor krielkipjes, zoals een boerin mij vertelde toen ik daarover repte. Maar die haan is volgens mij niet alleen onvruchtbaar maar danig gefrustreerd. En het is inderdaad inteelt van enkele generaties omdat ze telkens werden uitgemoord door de vos en een enkeling het overleefde door in een boom te vliegen (waar ze naderhand ook een tijd huisden)en er een nieuwe haan werd bijgezet. Maar volgens mij zijn de eigenaren de foklijnen kwijtgeraakt want ze hielden ook wel eens een haan van eigen kweek. Ze houden de haan voor de offspring want roofvogels nemen ook regelmatig hun deel van de jonge kippen.
En als kippen bosvogels zijn, maakten ze vroeger dan ook nesten in de bomen? Dat zou een mooie oplossing zijn voor dat verdraaide kippenhok met het ijzeren schuifje dat neergelaten moet worden en de boel afsluit waardoor eigenaren gedwongen zijn iedere avond bij zonsondergang thuis te zijn. De kip moet maar terug naar de natuur, niks hok, een bos voor de kippen. Dit maar een euthopische gedachte.
Florine, wat jij hebt meegemaakt is het fenomeen broedsheid. Dat is een cyclus die kippen (hennen dus) doormaken en kan gebeuren zonder dat de hen bevrucht is. Er is dus iets fout met de haan, want anders was het wel goed gegaan. Overigens heeft een hen geen haan nodig om eieren te gaan leggen.
Omdat bij huis-tuin- en keukenkippen doorgaans niet duidelijk is waar ze vandaan komen (en kippen geen enkele moeite met incest hebben), kan het zijn dat in een groep bepaalde dieren niet worden geaccepteerd (misschien ook omdat ze er later bijgezet zijn).
Kalkpoten, mijten en andere ongein zijn gevolgen van niet voldoende hygiène in het kippenhok.
Daarnaast is er nog het fenomeen legkippen en vleeskippen. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat vleeskippen, mist voldoende ruimte, weinig tot geen nieging tot kanibalisme vertonen. Hoewel je wel altijd ziet dat enkele dieren de leiding nemen en de dienst uitmaken voor de anderen. Per koppel zijn de leeftijden uietraard gelijk, hoewel hennen en haen door elkaar lopen.
Laten we vooral niet vergeten dat een kip een bosvogel is. Hij/zij beweegt zich dus bij voorkeur onder bomen en struiken en slaapt, indien mogelijk, zo hoog mogelijk in een boom....
@Wouter, het LR concept heeft model gestaan voor de biologische pluimveeproductie in Frankrijk. Trouwens, is biologisch een kwaliteitskenmerk? Ik dacht het toch echt niet
@ Guillaume, je hebt gelijk, het is te gek voor woorden. Maar de inkoop is hier categorisch in: parelhoen alleen tijdens het wildseizoen.
@Ulrik, parelhoenders en kwartels kunnen op dezelfde manier worden gehouden als de gangbare kippen. Parelhoenders hebben door de bank genomen iets meer ruimte, want ze zijn nogal vliegerig. Kwartels (hele kleine beestjes dus) daarentegen kunnen in kooien worden gehouden.
Het Label Rouge concept uit Frankrijk rekent af met deze mestmethoden en houdt de dieren zodanig dat ze buiten kunnen lopen/scharrelen. Parelhoenders zijn wat ondernemender en eigenwijzer dan kippen en worden altijd op omheinde hectaren gehouden. Kwartels, omdat ze zo klein zijn en dus een gemakkelijke prooi voor roofvogels, in met gaas afgedekte weiden.
Aan iedereen. Een Label Rouge kip is beduidend duurder dan een kip die niet buiten komt. Heeft niets van doen met "Het is Frans", dus duurder. Het is beter omdat het Label Rouge is.
Het buitenleven doet een enorme "aanslag" op de voederconversie. Daarnaast is de slachtleeftijd beduidend hoger (2x zo hoog als bij gangbare kippen), hetgeen eveneens kostprijsverhogend werkt.
Wanneer LR kippen geslacht worden is de verwerking op automatische slachtlijnen slechts in beperkte mate mogelijk vanwege het enorme heterogene gewicht (tussen
1 000 gr en 1 800 gr). Dus eveens kostprijsverhogend.
In Nederland moet je schijnbaar niet zoveel ophef maken over een product dat met kop en schouders boven het gangbare uitsteekt. "Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg". Zo komen we dus nooit vooruit! Wouter de Heij had een aparte ervaring in Frankrijk en vrijwel zeker met een LR kip, gezien de omschrijving en de prijsstelling.
Ik zou in het algemeen willen voorstellen, ga nu eerst maar eens een LR kip eten en dan commentaar geven. Dan praten we tenminste over hetzelfde...
En kijk nog even op www.synalaf.com , dat weet je tenminste dat er bij LR geen sprake is van wollige taal die later op geen enkele manier op het bord is terug te vinden!