Een foodloglezer stuurde de redactie onderstaande mailwisseling met de redactie van NRC Handelsblad door. Marjoleine de Vos maakte nogal een vergissing in haar voorlichting over de officiële dierwelzijnsstatus van Volwaard en Franse Label Rouge kippen. Volwaard heeft 1 ster van de Dierenbescherming die inmiddels Neder- en buitenlands dierwelzijn voor certificeert met zijn sterrensysteem. De Franse kippen hebben het maximum aantal sterren, te weten 3.

De lezer stuurde de volgende mail aan de NRC redactie:

Betreft: Colum van Marjoleine de Vos

Datum : 30/06/2009

Onderwerp : Het geluk van de kip

Gewraakte tekst: ….. Voor de Franse scharrelaars die je nu veel in de schappen ziet geldt ongeveer hetzelfde als voor de Volwaard (kip).

Commentaar: Van een gespecialiseerde journalist mag je toch op z’n minst verwachten dat hij/zij weet waar ‘ie over praat. Wanneer Marjoleine de Vos in haar receptenrubriek beweert dat de Franse kippen, welke hier in Nederland worden verkocht onder het kwaliteitskenmerk Label Rouge, “ongeveer hetzelfde zijn als de Volwaard kip”, mag je die opmerking rangschikken onder het hoofdstuk “de klok horen luiden, zonder te weten waar de klepel hangt.

De bewering raakt kant nog wal. De Dierenbescherming heeft in 2009 aan de kip- en kipproducten welke onder Label Rouge in Frankrijk worden geproduceerd het maximale aantal van 3 sterren toegekend, in het kader van het project BeterLeven. Dit, terwijl het concept Volwaard slechts 1 ster mag voeren. Hoezo, ongeveer hetzelfde?

Ik zou eenieder willen vragen even de moeite te nemen om bovenstaande beweringen te controleren op synalaf.com (een Franse site, met eveneens een Nederlandse versie).


De mail bleef zonder reactie. Zodat de lezer een herinnering stuurde op 31 juli jl.. Op 4 augustus ontving onze lezer het volgende mailtje:

Hartelijk dank voor toezending van uw brief. Wij moeten u echter berichten dat wij deze niet zullen plaatsen. Onze ruimte voor brieven is beperkt en door de grote hoeveelheid post die wij ontvangen moeten wij streng selecteren. Onze voorkeur gaat (deze keer) uit naar andere bijdragen.

Het spijt ons u niet anders te kunnen berichten.


Dierwelzijn staat hoog op de maatschappelijke agenda, maar de NRC vindt het geen probleem dat zijn opinierende columnist en receptenschrijfster Marjoleine de Vos er onzorgvuldig mee omgaat.

Valt dit de NRC-redactie te verwijten of mag je - zoals de redactie en columnist van de NRC lijken te vinden - alle dierwelzijn rustig op een grote hoop vegen?

Het antwoord op die vraag is niet onbelangrijk, want hij komt ook hier steeds meer op: is dierwelzijn wel een welgedefinieerd begrip?





Dit artikel afdrukken