De NRC schrijft vanavond dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tussen 2013 tot en met 2015 niet heeft ingegrepen bij misstanden in enkele Nederlandse slachthuizen, zoals bij het onverdoofd slachten van biggen en geiten. NRC: Een dierenarts in dienst van de NVWA filmde de misstanden en meldde ze intern. De betrokken slachthuizen werden veelal ongemoeid gelaten, terwijl de dierenarts steeds werd overgeplaatst. Sinds begin dit jaar zit hij thuis.
Dit blijkt uit onderzoek van NRC op basis van de filmbeelden, vertrouwelijke documenten en gesprekken met betrokkenen. De beelden zijn binnen de overheidsdienst die toeziet op voedselveiligheid en dierenwelzijn tot op het hoogste niveau bekend. Ze tonen praktijken die nooit naar buiten zijn gebracht. In april van dit jaar waren er ook voor Nederland schokkende beelden van mishandeling van varkens in een slachthuis in het Belgische Tielt.

Toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma zou van de beelden op de hoogte zijn geweest. Dergelijke praktijken worden in het artikel verbonden met kleine en middelgrote slachterijen. In grotere worden misstanden 'incidenten' genoemd.
Foodlog is op de hoogte van vakmensen die bevestigen dat incidenten nog altijd voorkomen en helaas door gebrekkige kwaliteit van de controle juist niet kan worden ingestaan voor de kwaliteit van het slachtproces in kleinere slachterijen. Dat wil overigens niet zeggen dat kleine slachters per definitie sjoemelen met welzijn, voegen zij daaraan toe.

De NVWA gaf een reactie op de reportage waarin de Autoriteit stelt dat de gerapporteerde misstanden juist de aanleiding zijn geweest voor het verscherpte toezicht in slachthuizen dat sinds 2014 wordt geïmplementeerd.
NRC - NVWA greep na misstanden niet in bij slachthuizen
Reageer
  • Deel
Druk af