Hoewel diverse onderzoekers hebben aangetoond dat er aan het 'Mediterrane dieet' gezondheidsvoordelen zijn verbonden, was nog altijd onduidelijk welk mechanisme daar nu eigenlijk aan ten grondslag lag. Een team van Britse en Amerikaanse wetenschappers denkt nu ontdekt te hebben dat de combinatie van olijfolie en groene bladgroenten - in ieder geval bij muizen - een chemisch proces start waarbij 'nitro-vetzuren' gevormd worden. Het nitriet en de nitraten in de groene bladgroenten vormt samen met het onverzadigde vet uit de olijfolie 'nitro-vetzuren'. Deze hebben een bloeddrukverlagende werking doordat ze het enzym sEH (soluable Epoxide Hydrolase) neutraliseren.
Hetzelfde principe zou ook in werking treden als noten of avocado's samen met bladgroenten gegeten worden. Het onderzoek is gepubliceerd in
PNAS, schrijft BBC News Health.
@astrid: mijn eigen babies zou ik geen NLse herfstspinazie (uit de kas) durven geven, daar schijnt tot 100x de toegestane/veilig geachte hoeveelheid nitraat (was het 50 mg/kg?) in te zitten, dus 5 gr/kg, alhoewel, dat moet ik toegeven, wat die babies betreft, die heb ik dus niet, dus een zorg minder!
Tuurlijk zit er verschil in Dirk, maar daarom is er niks mis mee om ipv de naar niks smakende alleen water bevattende ijsbergsla te vervangen door spinazie, rucola en allerlei andere groente die in salades passen, je moet er als nederlander maar ff opkomen.
Ik heb enkele jaren geleden al gelezen dat dat hele nitriet verhaal een beetje onzin is en dat vis gewoon weer met sla gegeten mag worden. Mits je niet elke dag een kilo spinazie eet en het ook nog eens niet tig keer opwarmd kan ons lijf bij een gezonde levensstijl dat best aan. Voor baby's zou ik wel wat voorzichtiger zijn, die hebben minder weerstand, maar ook die kunnen heus wel wat spinazie eten
nu is er wel een verschil tussen wat ze je in italie als salade voorzetten astrid, en wat er in NL als salade bij komt, die Italiaanse glimt van de olijfolie, en er zitten grote boontjes, rode bietjes en andere hartige dingetjes in, in onze restaurants zijn het wat treurige slappe groene blaadjes, die ook nog vaak genoeg weer terug naar de keuken gaan. was dat nitriet tot voor kort niet eigenlijk een gif? mag het weer in de babyvoeding nu?
Ik zeg het wel vaker, groente en fruit is gewoon heel gezond en daarbij horen veel groene bladgroente. Van wat ik van italiaanse koks hoor is dat ze bij bijna elke maaltijd daar wel een salade eten. Ik predik dus niet zomaar wat als ik zeg dat er meer groene bladgroente in de dagelijkse menu's zouden moeten