Arjen Y. Hoekstra is hoogleraar watermanagement aan de Technische Universiteit van Twente. Samen met collega Mesfin Mekkonen berekende hij de waterfootprint van ons moderne voedsel. Van zijn hand verscheen een al even verfrissend boek over het eten dat het meeste, het minste en alles daartussenin aan water gebruikt.

Betere technologie
Hoekstra wil met zijn statistieken mensen bewust maken. Hij zegt: “Als we weten hoeveel water een product kost, dan krijgen we een idee van wat redelijk is. Veel producten kunnen makkelijk tweemaal zo waterefficiënt gemaakt worden als we maar betere technologie zouden gebruiken in de verschillende stappen van de aanbodsketen."

Koffie en thee te dol
De verrassingen? Kikkererwten, die door velen worden beschouwd als uitstekende vleesvervangers, verbruiken nagenoeg evenveel water als kip. Noten blijken waterverslinders. Cashewnotenzijn op dit moment geen haar beter voor ons water dan de waterverslinder die een biefstuk is. Niettemin denken we dat ze duurzamer zijn. De minst schadelijke noten zijn walnoten. Koffie en thee zijn helemaal te dol. Kijk even op weather.com naar 59 prachtige foto's met de waterfootprint van 59 dagelijkse producten. Daar ontdek je ook de waterfootprint van olijfolie. Plantaardig, maar nogal hoog. Een geit is er niets bij.
De statistieken zijn inderdaad even leerzaam als confronterend.

Fotocredits: geit, wheater.com
Dit artikel afdrukken