The Guardian geeft antwoord.

Noten
Plantkundig is een noot een enkelvoudige dopvrucht. Het is een vrucht met maar 1 zaad. Het omhulsel van dit zaad, de vruchtwand, verhardt en zo ontstaat de noot. Noten kunnen sterk wisselen qua vorm, maat en smaak. Voorbeelden van echte noten zijn hazelnoten, tamme kastanjes, eikels en beukennootjes.

Steenvruchten
Amandelen, walnoten en pecannoten zijn eigenlijk geen noten maar steenvruchten. Steenvruchten hebben een 'stenige' binnenwand: het endocarp. Dit is de pit van de vrucht, waarin het zaad zit. Naast walnoten zijn bijvoorbeeld ook perzikpitten, olijvenpitten of bramenpitten steenvruchten. Om het endocarp zit meestal een gedeelte met vruchtvlees, waar weer een schil omheen zin. Bij perziken en olijven eten we het vruchtvlees op, terwijl we bij amandelen en walnoten juist het endocarp openen om het zaad op te eten.

Bessen
Ook bessen zijn een bron van verwarring. Hoewel de Engelse naam anders doet vermoeden, zijn aardbeien (strawberries) en bramen (blackberries) geen echte bessen. Het vruchtvlees van een echte bes ontstaat uit de buitenlaag van een ovariumwand van een enkele bloem. Dit kapselt het zaadje in. Een braam valt hier niet onder omdat hij uit meerdere ovaria ontstaat en een aardbei ontstaat uit een vruchtkiem. De zaadjes hiervan bevinden zich aan de buitenkant. Een aardbei is daarom eigenlijk niet één stuk fruit maar een heleboel stuks.

Wat zijn dan wel echte bessen, vraag je je nu misschien af? Blauwe bessen, zwarte bessen, en druiven, maar ook meloenen en pompoenen (!) vallen in deze categorie.

Geruststelling
Does this drive you nuts? Te ingewikkeld? Geen zorgen! Op culinair gebied kijkt niemand je raar aan als je een walnoot, een noot noemt. Ook de definitie van bessen kun je gemakkelijk omzeilen; aardbeien, bramen en bosbessen mag je gewoon “bosvruchten” noemen.
Dit artikel afdrukken