Normaal is dus geen feit maar een context waarin mensen iets normaal vinden. Zo was bijvoorbeeld veganisme tot voor kort excentriek en is het nu niet alleen geaccepteerd, maar zelfs hip en gezond geworden.

De twee voedingsdeskundigen betreuren de onnodige polarisatie die in toenemende mate een rol speelt in de discussies over voeding. "Je voedselkeuzes zijn óf goed en gezond óf slecht en ongezond. De in toenemende mate felle discussies over de vraag of alcohol, koolhydraten, eieren, e-nummers, kokosolie of flesvoeding voor baby's schadelijk dan wel nuttig zijn, lijken te gaan over verschillende wetenschappelijke inzichten", zeggen ze. Vervolgens stellen ze: "Maar in werkelijkheid zijn ze vooral het gevolg van verschillen in opvattingen en vooroordelen van de discussianten. Helaas ­levert de voedingswetenschap maar uiterst ­zelden absolute zekerheden die voor iedereen en in alle omstandigheden gelden."

De conclusie in het opvallend intellectuele stuk voor het AD luidt: "Zoals bij zoveel kwesties in onze samen­leving helpt het om over voedingsgewoonten niet in zwart-wittermen als 'normaal' en 'abnormaal' te denken, maar beredeneerde keuzes van mensen te accepteren en niet te veroordelen."

Je mag het dus zelf bepalen wat 'normaal' is, als je je maar bewust bent van je keuze.
Dit artikel afdrukken