We hebben meestal oog voor natuur in onze nabije omgeving: de schoonheid en/of de vernietiging. Mijn taak is om onzichtbare natuur overzee zichtbaar te maken. Namens sociale bewegingen en universiteiten in Brazilië ben ik sinds 2009 ‘ambassadeur’ van de Cerrado.

De meest biodiverse savanne ter wereld
Cerrado: nooit van gehoord? Iedereen spreekt in Europa over de rijkdom en de vernietiging van het Amazonegebied. Niemand heeft het over de Cerrado, de meest biodiverse savanne ter wereld, in het hart van Brazilië. Nochtans hebben we in Nederland en Vlaanderen meer te maken met de Cerrado dan met het Amazonegebied.

De Amazone spreidt zich uit over negen landen en is amper 10.000 jaar oud, van na de laatste ijstijd. De Cerrado is één van de oudste ecosystemen ter wereld: meer dan 45 miljoen jaar oud en omvat 2 miljoen km2. Het is een verbindingsgebied tussen andere (bedreigde) ecosystemen: Amazone, Caatinga, Atlantisch woud en Pantanal. Het gebied herbergt 20% van de biodiversiteit van Brazilië en 5% van de biodiversiteit wereldwijd.

Omgekeerd woud
Het is eigenlijk een omgekeerd woud: de eeuwenoude wortels zijn belangrijker dan de knoestige bomen. Ze slaan heel wat koolstof op. Ook de oorspronkelijke grassen en struiken zijn belangrijk. Zij zorgen al miljoenen jaren voor doorsijpeling naar een ondergrondse zee. Daarom ontstaan de meeste rivieren van dit land in het centrum van het land.

Wat heeft Nederland hiermee te maken? 54% van de Cerrado is al vernietigd voor monocultuur soja, met vooral export naar Europa en China. Het ‘Gat van Rotterdam’ is hierin cruciaal. De veehouderij en het huidige stikstofprobleem hebben alles met deze overzeese soja te maken.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.


Dit artikel afdrukken