De onderzoekers berekenden in termen van kilocalorieën (Kcal) hoeveel meer voedsel nodig is als de mensheid in zijn jonge en actieve jaren door stijgende welvaart meer gaat eten. Ze houden rekening met het feit dat diezelfde mensen bij het ouder worden juist weer wat minder gaan eten.

Ze constateerden dat wereldwijd de consumptie van voedsel tussen 1975 en 2014 met 129% groeide. De gemiddelde volwassene op aarde at in 1975 dagelijks 2465 Kcal. In 2014 was dat opgelopen tot 2615 Kcal. Die stijging is voor het leeuwendeel het gevolg van bevolkingsgroei, maar tevens van een toename in gewicht en lengte. Voor die factoren zou circa 15% van de toegenomen voedselconsumptie in de genoemde periode van 30 jaar moeten worden toegerekend.

Meer oudere mensen betekent dat er ook weer iets van die stijging af moet worden getrokken. De onderzoekers houden de lagere behoefte aan voedsel van een wat ouder cohort in de bevolkingssamenstelling op 2%.

In plaats van 9 miljard, moet er dus eigenlijk gerekend worden met voeding voor de lichaamsmassa van 9,3 miljard gemiddelde mensen van nu, denken de onderzoekers
Zo berekenden de Noorse onderzoekers dat de mensen die rijker worden circa 13% meer voedsel vergen dan nu is voorzien in prognoses van de wereldwijde bevokingsgroei tot 2050. Uitgaande van een wereldbevolking van 9 miljard 'gemiddelde mensen' van nu, zal de wereld in 2050 volgens de Noren het equivalent van 286 miljoen extra mensen extra aan voedsel nodig hebben. In plaats van 9 miljard, moet er dus eigenlijk gerekend worden met voeding voor de lichaamsmassa van 9,3 miljard gemiddelde mensen van nu, denken de onderzoekers.

De onderzoekers signaleren in hun studie ook de overbodige consumptie die tot overgewicht en obesitas leidt. Op basis van een dunne set bronnen stellen ze vast dat ongewenste gewichtstoename leidt tot een additionele voedselbehoefte in 2050 die het equivalent is van 500 miljoen 'extra gemiddelde mensen'. Ze schrijven zwaarlijvigheid niet toe aan de beschikbare hoeveelheid voedsel maar aan manieren van leven. Een minder actieve leefstijl of een andere context leidt tot dikkere mensen, redeneren ze.


Grotere en zwaardere mensen gebruiken meer Kcal.
Credits afbeelding: NTNU


De onderzoekers berekenen in essentie hoeveel voedsel mensen gaan consumeren als de welvaart en armoede in de wereld zich verder ontwikkelen zoals in de afgelopen dertig jaar
De onderzoekers stellen met hun berekeningen de vooronderstelling aan de kaak dat de energiebehoefte van mensen door de tijd heen gelijk blijft en die behoefte in landencontexten hetzelfde is. De onderzoekers vinden dat berekeningen van de voedselbehoefte ook aandacht moeten besteden aan sociale en fysiologische factoren die van invloed zijn op de energieconsumptie van mensen.

Uiteraard is de vraag of een extrapolatie van veranderende patronen een zinvolle benaderingen is om voedseltekorten in kaart te brengen.

Alleen al het equivalent van een half miljard mensen dat te zwaar is, laat zien dat bestaande berekeningen geen reden geven tot zorg over tekorten in de calculaties van toekomstige voedselbehoeftes. In vele andere studies is reeds berekend dat voedsel vooral ongelijk verdeeld is over landen en bevolkingsgroepen. Daar komt ook nog eens bij dat de wereld volgens de FAO ongeveer een derde van het beschikbare voedsel voor humane consumptie verspilt. De onderzoekers berekenen in essentie hoeveel voedsel mensen gaan consumeren als de welvaart en armoede in de wereld zich verder ontwikkelen zoals in de afgelopen dertig jaar.
Dit artikel afdrukken