Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ontdekten een scheve verhouding tussen stikstof en fosfaat in de Noordzee. Normaal zit er ongeveer 16 tot 20 keer zoveel stikstof als fosfaat in de Noordzee; het zeewater blijkt echter soms wel 375 keer zoveel stikstof te bevatten.

De Universiteit van Amsterdam en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek de Zee waarschuwen voor de negatieve gevolgen voor het Noordzee-ecosysteem. Een tekort aan fosfaat remt de groei van de algen en leidt tot een lage voedingswaarde voor zoöplankton en schelpdieren. Het is volgens de ecologen van de Universiteit van Amsterdam nog onzeker of dit ook een negatieve impact op visbestanden heeft.

Tussen 1960 en begin jaren ’80 nam de fosfaat- en stikstofconcentratie in rivieren sterk toe met als gevolg algenbloei en in sommige gevallen ook vissterfte. Om de fosfaat- en stikstofconcentraties terug te dringen heeft de EU maatregelen genomen, zoals het verwijderen van fosfaat uit wasmiddelen en strengere mestwetgeving. De maatregelen hebben de waterkwaliteit van rivieren sterk verbeterd maar blijken effectiever voor fosfaat dan voor stikstof.
VILT - abcVlaams infocentrum land- en tuinbouw - Noordzee wordt niet beter van minder fosfaatuitspoeling - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af