De Kelten die in de IJzertijd delen van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland bevolkten, importeerden drank, vermoedelijk ook voedsel en serviesgoed uit het gebied van de Middellandse Zee. Dat blijkt uit chemische analyse van 99 potscherven afkomstig uit de vindplaats Vix-Mont Lassois in Noord-Bourgondië, tussen Troyes en Dijon.
Die conclusie trekt de eerste studie naar de importstromen vanuit het Middellandse Zee-gebied tijdens de Vroeg Keltische-periode, tussen 700 en 500 v. Chr. Julius Caesar en de schrijvers van Asterix & Obelix zouden de Kelten later Galliërs noemen.
Volgens de studie, waarover Science Daily schrijft, dronken de Kelten geïmporteerde wijn uit Grieks vaatwerk. Maar ook werden die verfijnde drinkbekers gebruikt voor allerlei lokale brouwsels, zoals bier en mede (honingwijn).
Met geavanceerde technieken kon uit de binnenkant van de scherven worden achterhaald welke stoffen er in waren gebruikt. Daarmee konden sporen van zowel dierlijke vetten als van plantaardige vetten en oliën worden aangetoond. Gierst werd gebruikt voor gefermenteerde dranken die werden gedronken door mensen met een lage sociale status. Van gerst en berkensap werd drank gemaakt voor belangrijke personen. Dat kon worden afgeleid uit de schreven van eenvoudig en kostbaarder drinkgerei.
De dranken werden waarschijnlijk gezoet met honing. De suikers uit honing zelf konden niet meer worden aangetoond, maar wel sporen van de bijenwas uit de honingraat.
Het lijkt erop dat de vroege Kelten door handelscontacten al gebruiken uit zuidelijker streken inpasten in hun cultuur. Vergelijk het met het eten van pizza buiten Italië in onze tijd. Italianen aten thuis geen pizza; de echte pizza is dun, dun belegd en ongesneden en dient als lichte late maaltijd onder vrienden.
ScienceDaily - Early Celts in Burgundy appropriated Mediterranean products and feasting practices
Die conclusie trekt de eerste studie naar de importstromen vanuit het Middellandse Zee-gebied tijdens de Vroeg Keltische-periode, tussen 700 en 500 v. Chr. Julius Caesar en de schrijvers van Asterix & Obelix zouden de Kelten later Galliërs noemen.
Volgens de studie, waarover Science Daily schrijft, dronken de Kelten geïmporteerde wijn uit Grieks vaatwerk. Maar ook werden die verfijnde drinkbekers gebruikt voor allerlei lokale brouwsels, zoals bier en mede (honingwijn).
Met geavanceerde technieken kon uit de binnenkant van de scherven worden achterhaald welke stoffen er in waren gebruikt. Daarmee konden sporen van zowel dierlijke vetten als van plantaardige vetten en oliën worden aangetoond. Gierst werd gebruikt voor gefermenteerde dranken die werden gedronken door mensen met een lage sociale status. Van gerst en berkensap werd drank gemaakt voor belangrijke personen. Dat kon worden afgeleid uit de schreven van eenvoudig en kostbaarder drinkgerei.
De dranken werden waarschijnlijk gezoet met honing. De suikers uit honing zelf konden niet meer worden aangetoond, maar wel sporen van de bijenwas uit de honingraat.
Het lijkt erop dat de vroege Kelten door handelscontacten al gebruiken uit zuidelijker streken inpasten in hun cultuur. Vergelijk het met het eten van pizza buiten Italië in onze tijd. Italianen aten thuis geen pizza; de echte pizza is dun, dun belegd en ongesneden en dient als lichte late maaltijd onder vrienden.
Beetje vreemd dat jullie daar nu mee af komen. Er werd al Grieks brons gevonden in een keltengraf in Como (Lombardije) in 1928 en natuurlijk de vaas van Vix (Bourgogne) in 1953, een vaasje met een inhoud van meer dan 1000 liter). Als je de kannen en kruiken hebt, mag je toch verwachten dat je ook de inhoud hebt?
Verleden jaar bezocht ik het verbluffende graf van Hochdorf (Baden-Würtemberg) en het Keltenmusem van Hallein bij Salzburg (door "overtoerisme" bleek het onmogelijk om Hallstatt zelf te bezoeken, geen parking te vinden kilometers in 't rond, de site van Hallstatt blijkt immens populair bij Chinezen!).
Wat ons in Hochdorf duidelijk werd, is dat de Kelten hun invloed kregen door de perfecte locatie: zoutmijnen bij de hand in de Alpen en gesitueerd tussen de Rijn (via de Main) en de Donau. Heel Europa lag aan hun voeten.
Langs de Moezel in Duitsland wordt verteld dat de plaatselijke wijngaarden ouder zijn dan de Romeinse bezetting. Waarom zou men wijn importeren van de Middellandse Zee wanneer ze zelf wijngaarden hadden?
De mens is altijd al dol geweest op speciale en onbekende artikelen. De spreekwoordelijke "spiegels en kralen" voor de indianen en natuurlijk: "lekker eten", denk aan de peper en andere specerijen uit Indië, al onder de Romeinen. zie hier. De VOC moest nog 1500 jaar wachten.
Zie in google met " long distance trade in the stone age" of "long distance trade in Maya era cacao beans" bijv. Cuba-W-Zd-Amerika (Quechua)
"The Tainos of the Caribbean island of Cuba and the Quechua from South America traded with the Maya for cacao beans. Large trading canoes that held up to 20 people as well as a significant amount of trade goods traveled up and down the coasts."
Bij ons was dat de tijd van de opkomst van de Vikingen.