De Kelten die in de IJzertijd delen van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland bevolkten, importeerden drank, vermoedelijk ook voedsel en serviesgoed uit het gebied van de Middellandse Zee. Dat blijkt uit chemische analyse van 99 potscherven afkomstig uit de vindplaats Vix-Mont Lassois in Noord-Bourgondië, tussen Troyes en Dijon.

Die conclusie trekt de eerste studie naar de importstromen vanuit het Middellandse Zee-gebied tijdens de Vroeg Keltische-periode, tussen 700 en 500 v. Chr. Julius Caesar en de schrijvers van Asterix & Obelix zouden de Kelten later Galliërs noemen.

Volgens de studie, waarover Science Daily schrijft, dronken de Kelten geïmporteerde wijn uit Grieks vaatwerk. Maar ook werden die verfijnde drinkbekers gebruikt voor allerlei lokale brouwsels, zoals bier en mede (honingwijn).

Met geavanceerde technieken kon uit de binnenkant van de scherven worden achterhaald welke stoffen er in waren gebruikt. Daarmee konden sporen van zowel dierlijke vetten als van plantaardige vetten en oliën worden aangetoond. Gierst werd gebruikt voor gefermenteerde dranken die werden gedronken door mensen met een lage sociale status. Van gerst en berkensap werd drank gemaakt voor belangrijke personen. Dat kon worden afgeleid uit de schreven van eenvoudig en kostbaarder drinkgerei.

De dranken werden waarschijnlijk gezoet met honing. De suikers uit honing zelf konden niet meer worden aangetoond, maar wel sporen van de bijenwas uit de honingraat.

Het lijkt erop dat de vroege Kelten door handelscontacten al gebruiken uit zuidelijker streken inpasten in hun cultuur. Vergelijk het met het eten van pizza buiten Italië in onze tijd. Italianen aten thuis geen pizza; de echte pizza is dun, dun belegd en ongesneden en dient als lichte late maaltijd onder vrienden.
ScienceDaily - Early Celts in Burgundy appropriated Mediterranean products and feasting practices
Reageer
  • Deel
Druk af