Diabetes type 2 is een leefstijl-gerelateerde ziekte. Dat betekent, zoals hoogleraar diabetes Hanno Pijl recent nog eens duidelijk maakte, dat we bij diabetes niet meteen op medicijnen aangewezen zijn. "Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl de aanpassing van de leefstijl de ziekte kan omkeren.” Tot aan het Europees Parlement aan toe draagt Pijl uit leefstijlverandering diabetes kan omkeren.

Foodtrucktour Eet Je Beter
In Noord-Brabant lijkt Pijls boodschap duidelijk aangekomen. De provincie is een jaar lang de European Region of Gastronomy. Gedurende 10 themamaanden laten Noord-Brabantse foodondernemers, consumenten, zorgprofessionals, studenten en de provincie zelf zien hoe zij werken aan het voedselsysteem van de toekomst. Na thema's als verspilling en voedsel van Brabantse bodem zet in mei We Are Food, de organisatie achter het themajaar, de ‘EetJeBeter’-foodtrucktour op touw. In een foodtruck trekt chefkok Robert Danse door Brabant om diabetes 2-patiënten te motiveren hun eetpatroon aan te pakken.

Danse vertelde dat het hem dankzij zijn nieuwe manier van koken gelukt is om van elke dag insuline spuiten naar spuitvrij te gaan
Op 3 mei ging de foodtrucktour van start in Tilburg. In aanwezigheid van speciale gasten als Henk Kivits, founding father van FoodforCare, Anne-Marie Spierings (D66), gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling, Energie en Bestuur, de Tilburgse wethouder Erik de Ridder en de pers, gaf chefkok Robert Danse van cateringbedrijf Maison van den Boer én diabeet een voorproefje van de komende kookclinics. Danse vertelde dat het hem dankzij zijn nieuwe manier van koken gelukt is om van elke dag spuiten naar spuitvrij te gaan. Ook kwam hij van de medicatie tegen hoge bloeddruk en verhoogde cholesterol af door zijn leefstijl aan te passen. “Het is absoluut geen dieet wat ik aan het verkondigen ben,” aldus Danse. “Ik wil mensen er gewoon bewust van maken dat ook voor diabeten het voedsel dat ze kúnnen eten binnen handbereik ligt. Diabetespatiënten mogen misschien geen koolhydraatrijke voeding hebben zoals pizza, aardappelen en pasta eten maar eten wel gewoon vlees, vis, kip en nog veel meer.” En dus zijn de mogelijkheden om gezond en lekker te eten eindeloos.

Wil je je diabetes omkeren, dan geldt je leefstijlaanpassing niet alleen voor hoe je kookt en wat je eet, maar ook voor welke boodschappen je doet
The proof of the pudding...
Ter illustratie kregen de gasten in de EetJeBeter-foodtruck een diabetes-proof 3-gangen-menu voorgeschoteld. Het voorgerecht was een bloemkoolsoepje met groene kruiden en Parmezaanse kaas. “Ik gebruik daarvoor de hele bloemkool," zegt de chefkok, “zelfs de groene bladeren, want daar zitten de meeste vitaminen in.” Bij het hoofdgerecht, gegrilde kipfilet met trostomaatjes en worteltagliatelle liet Danse zien dat je ook als diabeet de pasta niet hoeft te missen: schaaf wortels in repen met een kaasschaaf en snij er tagliatelle van. En dan het toetje: Brabantse liquid cheesecake met ‘stressvrije’ brownies. De yoghurt maakte Danse van mascarpone, melk en citroensap. De brownies waren een mix van noten, banaan, cacaopoeder, kokosolie en kokosrasp. Geen korrel suiker te bekennen.

eetjebeter lunch


Wil je je diabetes omkeren, dan geldt je leefstijlaanpassing niet alleen voor hoe je kookt en wat je eet, maar ook voor welke boodschappen je doet
Lekker eten hoeft dus ook voor diabetespatiënten helemaal niet moeilijk te zijn. Wel is er nog een belangrijk aandachtspunt, zei Danse. Wil je je diabetes omkeren, dan geldt je leefstijlaanpassing niet alleen voor hoe je kookt en wat je eet, maar ook voor welke boodschappen je doet. "Als de koelkast vol zit met ongezonde producten, dan ga je ongetwijfeld ongezond eten.”

Wil je ook een kookclinic meemaken met Robert Danse in de EetJeBeter-foodtruck? Kijk hier voor de data en plaatsen waar de truck gedurende de rest van de maand allemaal tussenstops maakt.
Dit artikel afdrukken