In Nederland heb ik ze nog niet gezien. Volgens fruittechkenners Olaf van Kooten en Wouter de Heij is het zelfs verre toekomstmuziek. Maar toch blijkt morgen al vandaag. In Frankrijk.

Frankrijk? Dat is het land waar France Telecom, de Franse KPN, je rustig twee weken laat zitten, zonder telefoon en zonder Internet. Waar medewerkers van de telefoondienst je weigeren te vertellen wat je mag verwachten en je adviseren maar gewoon af te wachten of ze er technisch ooit nog iets van zullen bakken. En het land waar meestal niet al te langdurig bruikbare Moulinexen en SEB's werden uitgevonden (bestaan ze nog?).

En uitgerekend in zo'n land is de technische toekomst al realiteit als het op de kwaliteit van fruit aankomt.

Voor €3,00 met z'n 2-tjes in een doosje trof ik bij de zuidelijke verssuper Provenc'Halles twee Charentais meloenen - je-weet-wel, die lekkere oranje die bij ons vaak toch weer tegenvallen - aan. Tekst (zie foto):
Deze heerlijke en karakteristiek geurende meloenen zijn volledig rijp voor uw geoogst. en dan komt het: Hun suikergehalte en hun vruchtinhoud zijn door een electronisch inkijk-systeem gecontroleerd. Daardoor kunnen we hun kwaliteit garanderen.

Weet u nog hoe je een 'goeie meloen' herkent? Vast niet. En als u het wel kunt, valt het soms nog tegen. Eindelijk is dat afgelopen, want als het zelfs kan in een land dat zijn burgers geen telefoon kan garanderen, dan moet het toch ook razendsnel in Nederland kunnen.

Wouter en Olaf, hoeveel meloenen verdwijnen er in deze vandaag al gerealiseerde toekomst nou automatisch van de inpaklijn en waar gaan die naar toe? Klopt het dat we de varkens er blij mee kunnen maken of blijven ze gewoon naar de buursuper gaan die denkt dat wij gek zijn?
Dit artikel afdrukken