Binnenkort gaan alle categorieën die je hier links ziet op de schop. Het zijn er teveel en we weten inmiddels beter hoe het zou moeten.
Niettemin introduceren we vandaag een nieuwe categorie: (non)sense. Dat doen we in samenwerking met microbioloog Ralf Hartemink, de drijvende kracht achter food-info.net, waarin de 'normal science' rond food in een makkelijk toegankelijke omgeving toegankelijk is gemaakt. De site bevat bovendien de complete lijst van E-nummers en hun betekenis. Daarnaast biedt het een unieke service: stel je vraag over eten en je krijgt een onderbouwd antwoord.
Ralf signaleert voortaan maandelijks een aantal onderwerpen die wat hem betreft 'bad science' of zelfs pure 'volksverlakkerij' zijn. Wij stellen ze dan hier aan de orde.
Reden om deze categorie te introduceren: we leven in een techwereld, waarin alles wat schijnbaar naar wis-, natuur- of scheikunde klinkt meteen als 'hard' en 'waar' wordt beschouwd door het bredere publiek dat de kennis niet heeft om een onderscheid te maken tussen 'sense' en 'nonsense'.
Vandaag het eerste onderwerp: gevaarlijke stofjes en de rol van websites. Ik introduceer het eerste voorbeeld net zoals Ralf dat bij mij introduceerde: "kijk eens naar deze site, is dat gevaarlijk spul of niet? " Deze week de Amerikaanse site DHMO.
Graag jullie meningen. Eens kijken of uit de reacties blijkt waar het om gaat.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
en dan te bedenken dat het Voedingscentrum, met hoofdletter V, wil dat we er tien glazen per dag van naar binnen gooien...
een geniale site, ben benieuwd van hoeveel dombo's ze giften binnen krijgen...
Dihydrogeenmonoxide, een stof waarvan bekend is dat hij in grote concentratie voorkomt in elke kankercel, van elk gezwel, overal! Bovendien jaarlijks goed voor tientallen doden wegens het niet tijdig herkennen van DHMO in vaste vorm!
Mooie actie Dick, nice spotting Ralf!