image

Binnenkort gaan alle categorieën die je hier links ziet op de schop. Het zijn er teveel en we weten inmiddels beter hoe het zou moeten.

Niettemin introduceren we vandaag een nieuwe categorie: (non)sense. Dat doen we in samenwerking met microbioloog Ralf Hartemink, de drijvende kracht achter food-info.net, waarin de 'normal science' rond food in een makkelijk toegankelijke omgeving toegankelijk is gemaakt. De site bevat bovendien de complete lijst van E-nummers en hun betekenis. Daarnaast biedt het een unieke service: stel je vraag over eten en je krijgt een onderbouwd antwoord.

Ralf signaleert voortaan maandelijks een aantal onderwerpen die wat hem betreft 'bad science' of zelfs pure 'volksverlakkerij' zijn. Wij stellen ze dan hier aan de orde.

Reden om deze categorie te introduceren: we leven in een techwereld, waarin alles wat schijnbaar naar wis-, natuur- of scheikunde klinkt meteen als 'hard' en 'waar' wordt beschouwd door het bredere publiek dat de kennis niet heeft om een onderscheid te maken tussen 'sense' en 'nonsense'.

Vandaag het eerste onderwerp: gevaarlijke stofjes en de rol van websites. Ik introduceer het eerste voorbeeld net zoals Ralf dat bij mij introduceerde: "kijk eens naar deze site, is dat gevaarlijk spul of niet? " Deze week de Amerikaanse site DHMO.

Graag jullie meningen. Eens kijken of uit de reacties blijkt waar het om gaat.
Dit artikel afdrukken