image

De nominaties voor de Jaarprijs Voedingscentrum 2006 zijn bekend. De genomineerden zijn: Cakyline Naturel van Vast Banket, Fridéale van Aviko, Friteslijn van Remia, Megavit Vleeswaren van Stegeman en ‘Not guilty’ yoghurt- en fruitijs van Freeez BV. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een nieuw geïntroduceerd product of initiatief dat bijdraagt aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking. De uiteindelijke winnaar wordt op 29 november bekendgemaakt door Paul Rosenmöller. Dit jaar wordt de Jaarprijs Voedingscentrum voor de tiende keer uitgereikt. Er werden dit jaar 54 producten ingezonden. Bedrijven en organisaties moeten zich zelf aanmelden voor de prijs. Naast producten kunnen er ook 'gezonde' initiatieven van de levensmiddelenhandel worden ingeschreven. Dit jaar waren er veel inzendingen van producten die als ongezond bekend staan, maar door technologische aanpassingen een betere samenstelling hebben gekregen.

De volgende vijf inzendingen zijn genomineerd:

Cakyline Naturel van Vast Banket
Cakyline Naturel is een innovatief product. Het gehalte aan vet en suiker in deze cake is namelijk behoorlijk teruggebracht ten opzichte van traditionele cake, maar zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

Fridéale van Aviko
De fritessoort Fridéale wordt gekenmerkt door een speciaal laagje om de frites, dat ervoor zorgt dat er 33% minder vet wordt opgenomen tijdens het frituren. Het bevat daardoor ook aanzienlijk minder verzadigd vet dan ovenfriet. Tevens bevat Fridéale 30% minder calorieën dan gewone frites.

Friteslijn van Remia
Met een speciale campagne wil Remia de horeca aansporen om de reguliere mayonaise volledig te vervangen door Friteslijn. Dit product is een verbetering vanwege het kleine aantal calorieën en vermindering van verzadigde vetten.

Megavit Vleeswaren van Stegeman
Het brede assortiment Megavit Vleeswaren is genomineerd omdat de producten weinig verzadigd vet en relatief weinig calorieën bevatten.

'Not guilty' yoghurt- en fruitijs van Freeez BV
De yoghurt- en fruitijsjes van ‘Not guilty’ zijn een goed alternatief voor ijsjes vanvergelijkbare grootte. Het vernieuwende aan ‘Not guilty’ is namelijk dat deze ijsjes verhoudingsgewijs zeer weinig calorieën bevatten.

Naast de nominaties heeft de jury een aanmoediging toegekend aan PepsiCo International voor de producten Lay’s Potato Heads en Cheetos. De jury prijst het dat PepsiCo probeert om zijn snacks gezonder te maken. Beide producten bevatten minder verzadigd vet en minder calorieën ten opzichte van de reguliere chips.

Op 29 november zal Paul Rosenmöller tijdens een speciale bijeenkomst bekendmaken welke van de genomineerde inzendingen de Jaarprijs Voedingscentrum 2006 wint.

Bron: Voedingscentrum

Toevoeging 26/11 - een kort artikel uit de Volkskrant van 25/11 (de Verleiding, p. 11):

image
Dit artikel afdrukken