Naar aanleiding van de berichtgeving van Foodlog over het dreigende schoolfruit-conflict, ontving de redactie een telefoontje van Etienne Buijs, woordvoerder van Economische Zaken. Of we even wat wilden rechtzetten: de overheid had geen administratief foutje gemaakt, de overheid had de administratieve foutjes gemeld. En daarop was de EU met een reactie gekomen.

Uit de mail:
De leveranciers van schoolfruit hebben zich niet gehouden aan de voorwaarden die de EU-schoolfruitregeling stelt. De Europese Commissie eist dan dat een lidstaat onrechtmatig uitgekeerde bedragen (de 50% cofinanciering) terugvordert, anders volgt er een boete en moet er alsnog op last van de commissie teruggevorderd worden. Wij hebben dan dus helaas geen ruimte om anders te handelen of om hiervan af te wijken als dit het geval is.

Het ministerie is met de leveranciers meermaals in gesprek geweest om dit uit te leggen, alleen kunnen wij geen ander perspectief bieden. Ook Nederland moet EU-regelgeving volgen.

Organisaties die gebruik maken van Europese subsidies zijn zelf verantwoordelijk voor de naleving van de gestelde subsidievoorwaarden.

In komende periode kunnen leveranciers met subsidie schoolfruit blijven leveren en, zoals altijd, moet aan voorwaarden worden voldaan.


Update 10.00 uur: Wat was het foutje nu precies? Bij accountantscontrole door het ministerie is gebleken dat betaling van sommige facturen heeft plaatsgevonden voordat de steunaanvraag is ingediend. Dat is een voorwaarde die de EU stelt en daar is niet in alle gevallen aan voldaan. Het ministerie heeft dat gemeld aan Brussel, laat Buijs nog weten.
Dit artikel afdrukken