Deze regelgeving heeft als doel het creëren van een gelijk speelveld voor commerciële veredelaars en producenten van uitgangsmateriaal. De Verordening geeft regels voor de kwaliteit en identiteit van plantaardig uitgangsmateriaal. Deze regels zorgen voor een stevige basis voor de productiviteit, diversiteit en kwaliteit van de land- en tuinbouw in Europa.
Registratie van landbouw- en groenterassen zorgt ervoor dat de teler een goed geïnformeerde keuze kan maken uit het uitgebreide rassenaanbod dat door de vele verdelingsbedrijven in Europa wordt aangeboden. Hierdoor is de commerciële land- en tuinbouw verzekerd van hoogwaardige rassen met goede opbrengsten.
De Europese wetgever hecht, net als in de huidige wetgeving, groot belang aan het behoud van genetische diversiteit. Daarom geldt er een lichter regime voor rassen die op kleine schaal aan particulieren worden geleverd. Deze zijn uitgezonderd van de registratieplicht. Daarnaast geldt er een vereenvoudigde en goedkopere registratie voor oude rassen die in hun oorspronkelijke regio worden geproduceerd, zogenaamde ‘conservation varieties’. De Verordening is niet van toepassing op uitwisseling van zaad tussen particulieren.
Plantum is positief over het initiatief van de Europese Commissie van het samenvoegen van vele Richtlijnen in één Verordening, maar ziet op enkele inhoudelijke punten nog ruimte voor verbetering. Ook de interactie met nieuwe Verordeningen op het gebied van plantgezondheid en toezicht op de naleving van de regels wordt verwelkomd. De vele grote en kleine veredelingsbedrijven die lid zijn van branchevereniging Plantum hebben veel belang bij een gelijk Europees speelveld. Op deze manier hebben alle bedrijven de mogelijkheid hun nieuwe rassen op de markt te brengen om zo bij te dragen aan een breed aanbod van rassen en hoogwaardige Europese land- en tuinbouw.
Heel anders is het geluid dat vanuit GroenLinks een uurtje later de wereld in werd gestuurd. In hun persbericht klinkt het:
GroenLinks vreest dat de plannen doorslaan en te veel macht leggen bij multinationals en bovendien de biodiversiteit en soevereiniteit van voedselproductie bedreigen.
Europarlementariër Bas Eickhout mag de GroenLinkse zorgen verder onder woorden brengen: "Voedselveiligheid wordt hier misbruikt om multinationals enorme macht te geven. Hiermee wordt de consument noch de biodiversiteit beter van."
De Europese Commissie stelt toegang tot de Europese zadenmarkt uitsluitend via een registratieprocedure per zaadsoort voor en meent daarmee verduurzaming te bevorderen. Volgens Eickhout zijn deze kosten voor veel bedrijven niet te dragen. "Weliswaar mogen kleinere bedrijven gewoon hun zaden blijven verkopen, maar zonder toegang tot de Europese markt. Dat is geen verduurzaming van de markt, dat is duurzame landbouw in de hoek van hobbytelers duwen. [...] Door de kleinere biologische producenten onder te brengen in een nichemarkt, hou je die bedrijven die werken aan een grotere biodiversiteit doelbewust klein. De marktconcentratie zal zo dus nog meer groeien terwijl biodiversiteit juist afneemt." Volgens Eickhout is juist biodiversiteit van belang voor voedselveiligheid. ''Deze trend van marktconcentratie leidt tot een verschraling van de genetische diversiteit in de productie van voedselgewassen."
Zou het kunnen dat het antwoord op de vraag 'boevenzaad of schurkenstreek' vooral ingegeven wordt door ideologische overwegingen? Of missen we iets? Hopelijk wil dit keer ook GroenLinks aan de discussie over dit steeds terugkerende onderwerp bijdragen.
Fotocredits: "Akènes de pissenlit", luc.viatour
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2 een gespecialiseerde taak is GEMAAKT? Waarom moet de politiek zich hiermee bemoeien? ...... grove tekst verwijderd.... Ik ken grootschalige akkerbouwers hier op het eiland die als het bv om aardappelen gaat met hart en ziel hun kennis slijten in gebieden over de hele wereld waar tekorten zijn. Of waarvan de vrouwen (sorry tis hier nog beetje ouwerwets, maar de dames kijken nu nog en nu eenmaal verder vooruit) de mannen min of meer dwingen oude sterke granen te telen (vlegel) omdat daar nauwelijks of niet mee gerommeld wordt. Vanuit de Himalaya krijgen we bezoek vanwege de oude zaadbanken. De intentie is dan goed denk ik (heeft niets met ideologie te maken maar gewoon met eerlijk en open zaken doen). Over welk type agrariër hebben we het hier. Zij die van generatie op generatie groot- of kleinschalig het land bewerken en hiermee een band hebben of zij (de slimmeriken van Hendrik) die zich min of meer footloose (opdonderen als het te heet onder voeten wordt) voor het karretje van de weidewinkels laten spannen, de tussenhandel spekken, ultra korte termijn bezig zijn en ondertussen de kleintjes kapotconcurreren? Begrijp het allemaal hoor want past zo goed in een wereld die van ambitie - gelokaliseerd ergens achter de ellebogen - aan elkaar hangt.
Dit was waarschijnlijk geen goed antwoord op de vraag van Dick maar het moest er even uit.
Boeren en tuinders zijn hier niet te stom voor. Ze zijn juist slim, samen met de andere specialistische sectoren in Nederland en wereldwijd. Door zaadbedrijven rassen te laten ontwikkelen hebben zij (de farmers dus) met hun agronomische kennis en kunde de tools in huis om in een gemiddeld jaar topoogsten binnen te halen (mits het weer etc mee zitten). Win-win situatie. Ook in Amerika volgens mij (je weet wel, het land van de biotech-chemiereuzen), las ik laatst ergens (kan het eventeel nazoeken). Daarnaast is rassenwaarde en vergelijkingsonderzoek van groot belang voor de boer en tuinder om een goede keus te maken (bv door middel van de rassenkeuzegidsen).
Bovendien kunnen boeren het ook, rassen selecteren en uitgangsmateriaal vermeerderen (dat laatste gebeurd vaak zelfs door boeren ism kweekbedrijven!) en... daarnaast zijn er boerenkwekers actief die vanuit hun achtergrond en met passie rassen selecteren voor grotere kweekbedrijven (gebeurt veel bij aardappels, google maar eens op boerenkwekers; professor Lammerts van Bueren draait hiervoor ook een programma en leidt boeren op).
Enfin, veel pluriformiteit en leven in de brouwerij!
Tom, is het denkbaar dat tuinders en boeren daar inderdaad "te stom" voor zijn? Niet omdat ze "dom" zijn maar omdat het ontwikkelen en zuiver houden van uitgangsmateriaal een gespecialiseerde taak is geworden?
Dank voor je reactie in deze stille draad, terwijl de wereld bol staat van de protesten tegen Monsanto. Dit is een heel belangrijk onderwerp dat de Foodlogredactie nog verder zal uitdiepen.
"Hierdoor is de commerciële land- en tuinbouw verzekerd van hoogwaardige rassen met goede opbrengsten"
Zijn de boeren in de commerciële land- en tuinbouw dan zo stom dat ze dat zelf niet kunnen? Wie spint hier garen bij of mee?
"Hoe meer regels hoe meer chaos" - vrij naar Lao Tse