Vier van de 5 Italianen kopen hun versproducten op de markt en in de buurtwinkel. Gemiddeld at een Italiaan 452 gram groente en fruit per dag, ruim boven de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie van 400 gram per dag. Die aanbeveling wordt overigens door minder dan de helft van de Europese landen niet gehaald. Binnen Europa zijn de Grieken koploper qua groente- en fruitconsumptie met 756 gram, de Finnen sluiten de rij met 195 gram.
Het zou kunnen zijn dat de Italianen één van de trends van 2018 alvast omarmen: gezond gaat voor lekker. Het kan ook zijn dat die trend de gewoonte van Italianen (en Portugezen) om minder bewerkt voedsel te kopen versterkt. Hoogleraar volksgezondheid Jaap Seidell wees vanmorgen op een onderzoek waaruit blijkt dat het aandeel sterk bewerkt voedsel ('ultraprocessed') in Italië flink lager ligt dan in de Noordelijke landen Duitsland en Engeland.
Circa de helft van het voedsel in huishoudens Duitsland en Engeland is ultraprocessed. In Portugal en Italië is dat slechts 10-15%. https://t.co/H95IJ1OYLT
— jacob seidell (@jaapseidell) January 22, 2018
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En dan gingen de Italianen ook nog eens meer biologische groenten en fruit eten, schrijft ESM. De verkopen van biologische producten stegen met 16,6% naar een bedrag van €1,45 miljard.
Dat zou betekenen dat 21% van de Italiaanse huishoudens nu minstens 1 keer per week biologische producten kopen, meldt de Italiaanse biokoepel AssoBio.
Italianen gaven vorig jaar €166 miljoen meer uit aan biologische producten. De prijzen van biologische producten daalden met 6%. Data van Nielsen-Assobio laten zien dat inmiddels 39% van de biologische producten via de supermarkten wordt verkocht, tegen 29% in speciaalzaken.