In 2017 steeg de Italiaanse groente- en fruitconsumptie met 3% naar de recordhoogte van 8,5 miljoen ton. Of het nu aan het mediterrane dieet ligt, het belang dat Italianen - vooral jongeren - aan hun gezondheid hechten of de uitstekende kwaliteit van de Italiaanse producten, het blijft een feit dat de Italianen nog nooit zoveel groente en fruit aten, schrijft LesEchos.

Vier van de 5 Italianen kopen hun versproducten op de markt en in de buurtwinkel. Gemiddeld at een Italiaan 452 gram groente en fruit per dag, ruim boven de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie van 400 gram per dag. Die aanbeveling wordt overigens door minder dan de helft van de Europese landen niet gehaald. Binnen Europa zijn de Grieken koploper qua groente- en fruitconsumptie met 756 gram, de Finnen sluiten de rij met 195 gram.

Het zou kunnen zijn dat de Italianen één van de trends van 2018 alvast omarmen: gezond gaat voor lekker. Het kan ook zijn dat die trend de gewoonte van Italianen (en Portugezen) om minder bewerkt voedsel te kopen versterkt. Hoogleraar volksgezondheid Jaap Seidell wees vanmorgen op een onderzoek waaruit blijkt dat het aandeel sterk bewerkt voedsel ('ultraprocessed') in Italië flink lager ligt dan in de Noordelijke landen Duitsland en Engeland.


Dit artikel afdrukken