Minder
Er zijn mogelijkheden om 2016 financieel gezien door te komen. U zou kunnen overwegen om afstand te doen van uw machinepark en voortaan de loonwerker bellen voor (het meeste van) uw landwerk. Er is bewezen dat dat op lange termijn goedkoper is (en het kost u zelf minder tijd, hoe fijn is dat?). Uw trekker van een duur merk inruilen voor een goedkopere kan ook al een optie zijn.
Als de melkprijs al laag is omdat er veel meer aanbod is dan vraag, is de productie opvoeren een garantie voor een nóg lagere melkprijsEn heeft u al overwogen om het rantsoen wat u uw koeien voert aan te passen aan uw inkomsten? Als iedere liter geld kost kunt u er maar beter zo min mogelijk van leveren, tegen zo laag mogelijke kosten. Door middel van een soberder (en goedkoper!) rantsoen de melkgift van uw koeien een tandje terugschroeven kan in dit geval een mes zijn wat van twee kanten snijdt.
Pakhuizen vol en elkaar kapot maken
Maar nee, om het hoofd boven water te houden kiezen we er massaal, al dan niet op advies of onder dwang van derden, voor om méér melk te gaan produceren. Ik begrijp daar helemaal niets van. Melkfabrieken geven aan niet op nóg meer melk te zitten wachten, pakhuizen lopen vol en wij produceren vrolijk verder, en doen er nog een schepje bovenop. Als de melkprijs al laag is omdat er veel meer aanbod is dan vraag, is de productie opvoeren een garantie voor een nóg lagere melkprijs, met mogelijk desastreuze gevolgen voor velen van u. Wil de melkveehouderij in Nederland die kant op? Is elkaar op deze manier kapot maken echt dé methode om als sector deze ‘crisis’ te overleven? Ik voel me daar niet prettig bij.
Rekeningen betalen
Laat de fosfaatrechten maar snel komen, dan weet ieder bedrijf waar het aan toe is en kan de sector toewerken naar nieuwe stabiliteit van de zuivelmarkt in Nederland. Tot die tijd prakkiseren en werken wij ons, samen met u, kapot om onze rekeningen betaald te krijgen.
Deze column verscheen eerder in de jongste printeditie van Agraaf, een nieuwsblad voor boeren
Fotocredits: Uiermassage, MTSOfan
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Om een oplossing te vinden, moet je feiten kennen Peter Kremer, vandaar mijn vorige bijdrage.
Sinds de afschaffing van de quotering neemt de melkproductie in EU-27 maandelijks met ca. 400 miljoen kg toe. Stel dat er in 2016 in NL 40.000 koeien met 10.000 kg per koe worden geslacht dan is dat nog slechts de extra productie van 1 maand in de gehele EU. Maar er worden hooguit 10.000 koeien geslacht en daarmee ontstaat er lucht voor 1 week...... Daarmee is voor mij duidelijk dat aan de productiekant de oplossing niet snel wordt gevonden.
Van de wereldwijze zuivel afzet heb ik geen kaas gegeten en daar ga ik dan ook niet veel over zeggen. Maar gezien de voorraden die de afgelopen jaren zijn ontstaan, zal de vraag niet snel aantrekken.
Kortom, meer evenwicht in vraag en aanbod komt er voorlopig niet.
De NLse melkveehouderij is helemaal niet zo competatief als ze zelf wil geloven. Zo zit de NLse kostprijs van melk bij de top 3 van Europa. En dat wordt de komende jaren ook niet beter gezien het feit dat veel melkveehouders de groei van het bedrijf hebben gebaseerd op voeraankoop en mestafvoer. Dat NLse melkveehouders de afgelopen jaren geld verdienden, komt door de zuivelindustrie die een relatief hoge melkprijs wist te realiseren. Daarmee zie ik er ook geen oplossing in dat NLse melkveehouders -op de lange termijn- hun EU-collega's eruit concurreren.
Alles overziende zou het zo maar kunnen dat NLse melkveehouders er als een van de eerste baat bij hebben wanneer de zuivelmarkt op EU-niveau weer wordt gereguleerd.
Dat is een constatering van feiten meneer Frits, geef een alternatief.
Als ik zelf minder ga produceren zegt mijn buurman, mooi dan kan ik rustig doorgaan.
Voedsel productie kun je niet aan de vrije markt laten.
De kostprijs van een liter melk is volgens de Rabobank 34 eurocent je krijgt 25 van de zuivelfabriek, dat gat is tegroot. Daardoor stoppen er boeren zo dat je straks een tekort op de markt hebt en de prijs gaat stijgen. (de bekende varkensiekles). Nou kijken wie de langste adem heeft.
Het is een economisch gegeven-Wil je meer verdienen dan moet je meer produceren (afleveren).
Het duurd 2 jaar voor een pas geboren kalf melk gaat geven. 3 Jaar geleden, bij de inseminatie van een rund, kon ik niet weten dat de melkproductie zo ging stijgen als die nu heeft gedaan.
De AmvB grondgebondenheid zorgt ervoor dat er deze herfst veel koeien geslacht moeten worden dus het wordt een warme winter met hogere melk-prijzen, wie er in het eerste kwartaal van 2016 er 10 koeien teveel molk moet er op 1 oktober 40 inleveren.
De indruk die overal wordt gewekt is dat de afschaffing van het melkquotum maar een heel klein effect heeft gehad op de melkproductie. Ook hier lees ik dat de melkproductie maar 1% is gestegen. In 2015 klopt dat misschien, maar wat is er in 2014 gebeurd?
De melkproductie in Australie, EU, Nieuw-Zeeland en USA in de periode 2010 - 2015 heb ik op een rij gezet (met tussen haakjes de siruatie in de EU-27).
2010 241 (136) miljard kg melk
2011 +2,4% (+2,1%)
2012 +1,8% (+0,6%)
2013 +0,6% (+1,1%)
2014 +4,3% (+4,9%)
2015 +1,6% (+2,2%)
In 2014 is de melkproductie in deze belangrijke zuivellanden enorm toegenomen. Die groei is in 2015 niet gecompenseerd, maar daar is nog een schepje bovenop gedaan.
De afschaffing van de EU melkquotering is voorafgegaan door een 'zachte landing'. Jaarlijks -sinds 2008- werd het melkquotum beperkt verruimd. Als je dat effect meerekent, kun je stellen dat het effect van afschaffing van de melkquotering een bijna 15% (vijftien procent) hogere melkproductie in de gehele EU was; 2015 ten opzichte van 2008. Zo'n toename is fors, zeker als belangrijke vragende partijen/landen enkele jaren 'de melk ophouden'.
Binnen de EU zien we op dit moment nog steeds, elke maand weer, een toename van de melkproductie. Dat geldt ook voor NL want effecten van de AMvB Grondgebondenheid en Fosfaatrechten zullen pas op zijn vroegst over anderhalf jaar merkbaar zijn. Dus als de melkproductie volledig aan de vrije markt wordt overgelaten, dan kan het wel eens een heel lange en koude winter voor de NLse melkveehouderij worden. Die zorg van Toos van Soest deel ik zeker.
lk las in het FD afgelopen week dat FC flinke nabetalingen aan haar leden deed. Dan gaat het dus niet alleen om de melkprijs, maar om de winst vd onderneming. Maar goed, in een min of meer verzadigde markt (voor de meeste food producten) heb je meestal 1 of 2 grote en een aantal kleine winnaars, en veel verliezers.
De koeien zijn er toch en ze vreten ook dat moet betaald worden dus als ze meer dan 10 liter per dag geven kan het economisch nog uit om de koe temelken.