Help mensen, ik weet het niet meer. Door tegenvallende vraag vanuit China, het nog altijd geldende handelsverbod met Rusland en een fikse toename van de melkproductie in Nederland is de melkprijs momenteel dramatisch laag. Een op de drie melkveehouders heeft daardoor serieuze betalingsproblemen, dat is niet iets om luchtig over te doen. We zullen met elkaar een misschien wel lange periode van lage opbrengstprijzen moeten overbruggen.

Minder
Er zijn mogelijkheden om 2016 financieel gezien door te komen. U zou kunnen overwegen om afstand te doen van uw machinepark en voortaan de loonwerker bellen voor (het meeste van) uw landwerk. Er is bewezen dat dat op lange termijn goedkoper is (en het kost u zelf minder tijd, hoe fijn is dat?). Uw trekker van een duur merk inruilen voor een goedkopere kan ook al een optie zijn.

Als de melkprijs al laag is omdat er veel meer aanbod is dan vraag, is de productie opvoeren een garantie voor een nóg lagere melkprijs
En heeft u al overwogen om het rantsoen wat u uw koeien voert aan te passen aan uw inkomsten? Als iedere liter geld kost kunt u er maar beter zo min mogelijk van leveren, tegen zo laag mogelijke kosten. Door middel van een soberder (en goedkoper!) rantsoen de melkgift van uw koeien een tandje terugschroeven kan in dit geval een mes zijn wat van twee kanten snijdt.

Pakhuizen vol en elkaar kapot maken
Maar nee, om het hoofd boven water te houden kiezen we er massaal, al dan niet op advies of onder dwang van derden, voor om méér melk te gaan produceren. Ik begrijp daar helemaal niets van. Melkfabrieken geven aan niet op nóg meer melk te zitten wachten, pakhuizen lopen vol en wij produceren vrolijk verder, en doen er nog een schepje bovenop. Als de melkprijs al laag is omdat er veel meer aanbod is dan vraag, is de productie opvoeren een garantie voor een nóg lagere melkprijs, met mogelijk desastreuze gevolgen voor velen van u. Wil de melkveehouderij in Nederland die kant op? Is elkaar op deze manier kapot maken echt dé methode om als sector deze ‘crisis’ te overleven? Ik voel me daar niet prettig bij.

Rekeningen betalen
Laat de fosfaatrechten maar snel komen, dan weet ieder bedrijf waar het aan toe is en kan de sector toewerken naar nieuwe stabiliteit van de zuivelmarkt in Nederland. Tot die tijd prakkiseren en werken wij ons, samen met u, kapot om onze rekeningen betaald te krijgen.

Deze column verscheen eerder in de jongste printeditie van Agraaf, een nieuwsblad voor boeren

Fotocredits: Uiermassage, MTSOfan
Dit artikel afdrukken