De eerste tranche wordt dit jaar nog onder de loep genomen. Van 51 hulpstoffen vraagt de EFSA nu gegevens op. 15 daarvan moeten al op 31 juli binnen zijn. Een tweede tranche 36 moet op 30 november binnen zijn. De eerste opinies worden eind 2013 verwacht.

Het mandaat van de EFSA strekt zich ook uit tot een herevaluatie van al eerder beoordeeld stoffen indien denkbaar is dat de zogenaamde Acceptable Daily Intake (ADI) overschreden wordt. Van dat mandaat wordt nu gebruik gemaakt door in de eerste tranche prioriteit te geven aan 'refined exposure calculations' van 15 kleurstoffen, waaronder curcumine (E 100), chinolinegeel (E104) en een aantal azokleurstoffen zoals Bruin HT (E 155), azorubine (E 122), allura rood (E 129), briljant zwart BN (E 151), zonnegeel FCF (E 110) en ponceau 4R (E 124).

Voor het onderzoek vraagt de EFSA, volgens Foodnavigator direct gegevens op bij de levensmiddelenfabrikanten die ze toepassen. Zij leveren gegevens over de hoeveelheden additieven die zij gebruiken in hun producten. Daarnaast worden data verzameld van analyses van voedingsmiddelen op de daadwerkelijke hoeveelheden hulpstoffen die ze bevatten. Deze data zijn afkomstig van de industrie, nationale voedingsautoriteiten, onderzoekers en wetenschappers.

Fotocredits: Pots of Color, uitsnede, Dey
Dit artikel afdrukken