Het mandaat van de EFSA strekt zich ook uit tot een herevaluatie van al eerder beoordeeld stoffen indien denkbaar is dat de zogenaamde Acceptable Daily Intake (ADI) overschreden wordt. Van dat mandaat wordt nu gebruik gemaakt door in de eerste tranche prioriteit te geven aan 'refined exposure calculations' van 15 kleurstoffen, waaronder curcumine (E 100), chinolinegeel (E104) en een aantal azokleurstoffen zoals Bruin HT (E 155), azorubine (E 122), allura rood (E 129), briljant zwart BN (E 151), zonnegeel FCF (E 110) en ponceau 4R (E 124).
Voor het onderzoek vraagt de EFSA, volgens Foodnavigator direct gegevens op bij de levensmiddelenfabrikanten die ze toepassen. Zij leveren gegevens over de hoeveelheden additieven die zij gebruiken in hun producten. Daarnaast worden data verzameld van analyses van voedingsmiddelen op de daadwerkelijke hoeveelheden hulpstoffen die ze bevatten. Deze data zijn afkomstig van de industrie, nationale voedingsautoriteiten, onderzoekers en wetenschappers.
Fotocredits: Pots of Color, uitsnede, Dey
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een goede zaak, de vraag is hoe diepgaand deze herevaluatie zal zijn over de effecten van de toevoegingen. Op de lijst staat bijv. nitriet. De levensverkortende werking van vleeswaar is inmiddels aangetoond, en de relatie met nitriet is plausibel - maar zal dat consequenties hebben voor de komende evaluatie van nitriet?
Op de 'batch' lijst staan een aantal stoffen niet, zoals het meest verdachte kleurmiddel E102 of toevoegingen met aluminium (zoals aluminiumsulfaat in keukenzout) - terwijl er een directe relatie is tussen aluminiuminname en hersenaantastingen.
Zal deze herevaluatie vooral een gekleurd zoethoudertje blijken te zijn?