Klinisch bewijs dat het mediterrane dieet de kans op hart- en vaatziekten verlaagt, is nog maar matig overtuigend maar wijst wel de goeie kant op. Bewijs dat patiënten die al kampen met hart- en vaatziekten baat hebben bij een mediterraan voedingspatroon, is gebrekkig.
Dat blijkt uit een nieuwe Cochrane-review die 30 randomized controlled trials (RCT’s) onder de loep nam, met in totaal meer dan 12 duizend deelnemers. Het mediterrane dieet bestaat uit veel groente- en fruit, noten, zaden, olijven, olijfolie, vis, een beetje rode wijn en vooral weinig bewerkte voedingsmiddelen, zoetigheid en rood vlees.
Bijzonder aan de review is dat deze alleen naar RCT’s - gecontroleerde klinische studies - onder de loep neemt, de ‘gouden standaard’ binnen het voedingsonderzoek. Bewijs dat het mediterrane dieet hart- en vaatziekten kan voorkomen, was tot nu toe voornamelijk gebaseerd op grote observationele (op vragenlijsten gebaseerde) studies, zoals de Zevenlandenstudie.
Ondanks het grote aantal studies dat nu is meegenomen, blijft onduidelijk of eten volgens het mediterrane eetpatroon gunstig is voor personen met risico’s op hartziekten, concluderen de auteurs. De onderzoekers merken op dat er momenteel 7 grote studies lopen naar het mediterrane dieet. Ze hebben daar hoge verwachtingen van en stellen daarom hun definitieve oordeel uit.
Dat blijkt uit een nieuwe Cochrane-review die 30 randomized controlled trials (RCT’s) onder de loep nam, met in totaal meer dan 12 duizend deelnemers. Het mediterrane dieet bestaat uit veel groente- en fruit, noten, zaden, olijven, olijfolie, vis, een beetje rode wijn en vooral weinig bewerkte voedingsmiddelen, zoetigheid en rood vlees.
Bijzonder aan de review is dat deze alleen naar RCT’s - gecontroleerde klinische studies - onder de loep neemt, de ‘gouden standaard’ binnen het voedingsonderzoek. Bewijs dat het mediterrane dieet hart- en vaatziekten kan voorkomen, was tot nu toe voornamelijk gebaseerd op grote observationele (op vragenlijsten gebaseerde) studies, zoals de Zevenlandenstudie.
Ondanks het grote aantal studies dat nu is meegenomen, blijft onduidelijk of eten volgens het mediterrane eetpatroon gunstig is voor personen met risico’s op hartziekten, concluderen de auteurs. De onderzoekers merken op dat er momenteel 7 grote studies lopen naar het mediterrane dieet. Ze hebben daar hoge verwachtingen van en stellen daarom hun definitieve oordeel uit.
Rene, er is nu een heel andere aanleiding om over dit onderwerp nogmaals te spreken. Ik ben nog in gesprek met de redactie om hierover een artikel te schrijven. Ik begrijp dat het voor jou verwarrend is.
#9 "Squaleen kan namelijk technisch vrij simpel uit de olijfolie worden verwijderd en gezuiverd. Het is vervolgens een waardevol ingrediënt in peperdure cosmetische crèmes, waarmee veel geld wordt verdiend."
Specifiekere etiketteringseisen olijfolie nodig door Wicher T. Koetsier
#13 Wicher,
Het gaat me met name hoe ik dat op een verpakking kan zien. Ik weet bijvoorbeeld dat BioToday diverse notenpasta's heeft, maar dat zowel zonnebloempitten als tahin (sesamzaad) omega-6 vetzuren bevatten zie ik dan nergens staan.
Sytske, dat is voor veel mensen lastig, maar ik zal een poging doen.
Je moet eerst weten wat precies triglyceriden zijn. dat zijn chemische verbindingen van 1 molecuul glycerol en 3 moleculen van een vetzuur. Er zijn voor onze voeding vele vetzuren beschikbaar
. Vetzuren zijn een rechte keten van een even aantal koolstof atomen, nl van 4 C-atomen tot 24 C-atomen. Aan het eind van deze keten zit de zuurgroep. De keten met 18 C-atomen zijn de meest voorkomende. In deze keten onderscheid men verzadigde -C-C- verbindingen en onverzadigde -C=C- verbindingen. Verder onderscheid men vetzuur moleculen die slechts 1 onverzadighde, 2 onverzadigde 3- en nog meer onverzadigde _C=C- verbindingen hebben.
Wanneer de eerste onverzadigde verbinding op het 6e C-atoom begint spreek je van omega-6 verbinding. Wanneer het op 3e C-atoom begint spreek je van omega-3 verbinding.
De aanwezigheid van deze onverzadigde verbindingen bepalen in sterke mate de eigenschappen van de vetzuren.
Deze Foodloglezer is met name geïnteresseerd in onverzadigde vetten en dan met name de meervoudig onverzadigde vetten. Dit vanwege de omega-3 en omega-6 vetzuren.
Ik weet zo langzamerhand niet meer wat nu wel (omega-3) of niet (omega-6) en hoe ik dit kan zien op een product. En dan geen artikel over de olijfolie of zo in verre landen, maar wat je hier zoal kunt kopen.