Klinisch bewijs dat het mediterrane dieet de kans op hart- en vaatziekten verlaagt, is nog maar matig overtuigend maar wijst wel de goeie kant op. Bewijs dat patiënten die al kampen met hart- en vaatziekten baat hebben bij een mediterraan voedingspatroon, is gebrekkig.

Dat blijkt uit een nieuwe Cochrane-review die 30 randomized controlled trials (RCT’s) onder de loep nam, met in totaal meer dan 12 duizend deelnemers. Het mediterrane dieet bestaat uit veel groente- en fruit, noten, zaden, olijven, olijfolie, vis, een beetje rode wijn en vooral weinig bewerkte voedingsmiddelen, zoetigheid en rood vlees.

Bijzonder aan de review is dat deze alleen naar RCT’s - gecontroleerde klinische studies - onder de loep neemt, de ‘gouden standaard’ binnen het voedingsonderzoek. Bewijs dat het mediterrane dieet hart- en vaatziekten kan voorkomen, was tot nu toe voornamelijk gebaseerd op grote observationele (op vragenlijsten gebaseerde) studies, zoals de Zevenlandenstudie.

Ondanks het grote aantal studies dat nu is meegenomen, blijft onduidelijk of eten volgens het mediterrane eetpatroon gunstig is voor personen met risico’s op hartziekten, concluderen de auteurs. De onderzoekers merken op dat er momenteel 7 grote studies lopen naar het mediterrane dieet. Ze hebben daar hoge verwachtingen van en stellen daarom hun definitieve oordeel uit.
Cochrane Library - Cochrane Library
  • Deel
Druk af