Dat is een van de aanbevelingen die de Amerikaanse Academie van kinderartsen doet in hun policy statement over stigmatisering bij obesitas. “Er is zo veel aandacht voor gewicht en de gezondheidsproblemen, maar de sociale en emotionele kant wordt vaak genegeerd”, zegt Rebecca Puhl van de University of Connecticut en auteur van het rapport.

Stigmatisering vergroot het probleem
Stigmatisering van mensen met overgewicht begint vaak al op jonge leeftijd en heeft gevolgen voor de rest van het leven. Kinderen met overgewicht worden vaker gepest, wat een grote invloed heeft op hun zelfvertrouwen. “Schuldgevoelens en schaamte motiveren niet tot verandering. Mensen gaan zich er slecht door voelen en dat gevoel motiveert niet tot gezond gedrag”, vertelt Stephen Pont van de University of Texas Dell Medical School en mede-auteur.

Empatisch en onbevooroordeeld
In het rapport doet de American Academy of Pediatrics een aantal aanbevelingen voor iedereen die werkt met kinderen die overgewicht of obesitas hebben. De belangrijkste aanbevelingen zijn dat kinderartsen zelf een rolmodel moeten zijn en kinderen op geen enkele manier discrimineren of over ze oordelen. In het gesprek met kinderen en hun familie moeten ze neutrale woorden gebruiken en het kind centraal stellen. Het bespreken van medische risico’s en gevolgen moet op een empatische en gebalanceerde manier gebeuren.

Behalve in de directe communicatie zien de auteurs van het rapport ook een rol voor kinderartsen in de strijd tegen stigmatisering op scholen, in de media, in opleidingen en binnen de families van het kind.

Is dit allemaal nieuw? Welnee; wel wordt het steeds duidelijker.
Dit artikel afdrukken