Het is een van onze eerste levensbehoeften: water. De Britse archeoloog en antropoloog Fagan voorspelt dat er een tekort aan komt. Waterprijzen zullen die van olie evenaren. Er zullen zelfs oorlogen om water gevochten worden. Desondanks blijft hij geloven dat de mens zich uiteindelijk zal weten te redden.
Brian Fagan specialiseerde zich in de relatie mens en water door de eeuwen heen. De Vlaamse site Vilt.be bundelt een aantal van Fagans uitspraken. Volgens hem ziet de huidige mens water als iets dat er altijd in overvloed zal zijn. Hij moet leren dat water niet oneindig beschikbaar is. Ondergrondse voorraden zijn al uitgeput en grote rivieren drogen op terwijl ons verbruik stijgt.
We kunnen meer water behouden. Dat begint al bij de verbetering van de opslag- en leveringsinfrastructuur (het repareren van lekkende pijpen), het ontzilten van water, het recyclen en door gewoonweg minder water te gebruiken. Fagan: "in Los Angeles bijvoorbeeld gebruiken we 466 liter per persoon per dag, dat is vier keer zoveel als in Vlaanderen.”
Ook het landbouwbeleid en onze consumptie moeten op de helling om het hoofd te kunnen bieden aan de waterschaarste. Fagan noemt vier terreinen waarop aanpassing nodig is:
- (politieke) regulering van het aanleggen van dammen: “Over heel de wereld willen boeren dammen aanleggen om over voldoende water te kunnen beschikken. De lokale politici gaan daarin mee. Dat is gewoon dom.”
- telen van gewassen die meer zout verdragen of minder water nodig hebben: "In het droge Californië telen we nog altijd katoen, terwijl dat zeer veel water nodig heeft. Landbouw slorpt in de VS al 70 procent van de voorraden op. Dat is niet meer vol te houden”.
- geavanceerde irrigatie-technologie: “Door optische metingen en luchtmetingen, in combinatie met sensoren, precieze meteorologische details en aangepaste software, worden gewassen zeer gericht besproeid, wat een pak water uitspaart. Hier en daar is die techniek al in gebruik, maar het probleem is dat hij niet verder verspreid geraakt”.
- minder vlees eten: “Voor één kilo rund is 15.000 liter water nodig, terwijl dat voor een kilogram graan 1.500 liter is. We zijn met veel meer dan ooit en eten veel meer vlees dan ooit”.
Brian Fagan ziet dat het belang van water en de dreigende schaarste zich in het bewustzijn van mensen begint vast te zetten: “Het is geen toeval dat privé-bedrijven in stilte maar agressief waterrechten aan het opkopen zijn in verschillende landen. Autoriteiten beginnen een prijs op water te plakken en ik verwacht snoeiharde handelsoorlogen.” Hij is hoopvol en denkt dat lokale en nationale belangen uiteindelijk zullen wijken voor ons belang om als soort voort te kunnen bestaan. "Uiteindelijk", zegt Fagan, "gaan we ons gedrag aanpassen omdat we zien dat we niet anders kunnen.”
Fotocredits: Cyron
Dit artikel afdrukken
We kunnen meer water behouden. Dat begint al bij de verbetering van de opslag- en leveringsinfrastructuur (het repareren van lekkende pijpen), het ontzilten van water, het recyclen en door gewoonweg minder water te gebruiken. Fagan: "in Los Angeles bijvoorbeeld gebruiken we 466 liter per persoon per dag, dat is vier keer zoveel als in Vlaanderen.”
Ook het landbouwbeleid en onze consumptie moeten op de helling om het hoofd te kunnen bieden aan de waterschaarste. Fagan noemt vier terreinen waarop aanpassing nodig is:
- (politieke) regulering van het aanleggen van dammen: “Over heel de wereld willen boeren dammen aanleggen om over voldoende water te kunnen beschikken. De lokale politici gaan daarin mee. Dat is gewoon dom.”
- telen van gewassen die meer zout verdragen of minder water nodig hebben: "In het droge Californië telen we nog altijd katoen, terwijl dat zeer veel water nodig heeft. Landbouw slorpt in de VS al 70 procent van de voorraden op. Dat is niet meer vol te houden”.
- geavanceerde irrigatie-technologie: “Door optische metingen en luchtmetingen, in combinatie met sensoren, precieze meteorologische details en aangepaste software, worden gewassen zeer gericht besproeid, wat een pak water uitspaart. Hier en daar is die techniek al in gebruik, maar het probleem is dat hij niet verder verspreid geraakt”.
- minder vlees eten: “Voor één kilo rund is 15.000 liter water nodig, terwijl dat voor een kilogram graan 1.500 liter is. We zijn met veel meer dan ooit en eten veel meer vlees dan ooit”.
Brian Fagan ziet dat het belang van water en de dreigende schaarste zich in het bewustzijn van mensen begint vast te zetten: “Het is geen toeval dat privé-bedrijven in stilte maar agressief waterrechten aan het opkopen zijn in verschillende landen. Autoriteiten beginnen een prijs op water te plakken en ik verwacht snoeiharde handelsoorlogen.” Hij is hoopvol en denkt dat lokale en nationale belangen uiteindelijk zullen wijken voor ons belang om als soort voort te kunnen bestaan. "Uiteindelijk", zegt Fagan, "gaan we ons gedrag aanpassen omdat we zien dat we niet anders kunnen.”
Fotocredits: Cyron
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mark Soetman, Google: Lucas Reijnders Water. Dat verschijnt als eerste adres de website van de Open Universiteit met het te downloaden stuk (op papier is het een boekje) over water.
Je moet die punt er niet bijnemen, Mark. Dan doet ie het wel.
Wouter, de link loopt bij mij niet. Is het te mailen?
Het is ons eerste tekort, ons meest nijpende probleem. Maar hoe leg je dat uit in een neerslagrijk land, gevormd door drie grote rivieren? Eens in de drie jaar verschijnt er een klein artikeltje waarin wordt vermeld dat boeren niet meer onbeperkt mogen irrigeren en ons wordt gevraagd minder lang te douchen. That's it.
Ik probeerde een teeltbegeleidingsbedrijf te kietelen tot proeven. Proeven in zilte teelt. Bestaande zilte gewassen (stap verder dan zeekraal en lamsoor, dus zeekool, zeesla en dergelijk), maar ingrijpender nog: de 'grote' gewassen geschikt maken. Soja, mais, rijst, aardappel, graan. Als het lukt om die zilt te telen, lossen we een groot probleem deels op. Maar waarom zou dit bedrijf dat doen? Hun clientèle bestaat uit Nederlandse boerenbedrijven.
Stilte hier, Nederland houdt zich bezig met andere vraagstukken. Het zijn vast de 'maatschappelijke'. Of ze ook essentieel zijn? Dat doet er nauwelijks toe in een land dat (nog) in weelde kan leven.