NieuwVers zegt het zo in zijn door Urgenda opgestelde persbericht:
NieuwVers is de beweging voor het nieuwe eten. Ze verbindt producenten die voorop lopen met consumenten die het anders willen. Alleen als deze twee gaan samenwerken, kunnen er echt dingen veranderen, zo is de overtuiging van initiatiefnemers Urgenda en Foodlog. Vanuit de Foodtruck serveert chefkok Berdien Siere onder meer Pure Graze rundvlees van 100% grasgevoerde koeien, revolutionair brood van Zeeuwse tarwe en Oosterscheldewater, de Dutch Weed Burger, gemaakt van algen en zeewier, seizoensgroenten van Willem & Drees, de ‘beste appel van Nederland’ Dalinco, varken dat gevoerd is met het eiwitrijke gewas lupine en mr. Dip, een dipsaus uit een potje dat kan tippen aan vers.
Elke dag verzorgt NieuwVers van 13.30 – 14.30 uur speciale kookdemonstraties op het paviljoen PUUR. Ook kunnen Horecava-bezoekers kennis maken met de producenten van NieuwVers. Op maandag is dat appelteler Harrie van den Elzen (Dalinco), op dinsdag varkenshoudster Annechien ten Have (lupinevarken), op woensdag Marcel Spelt (bakker) en op donderdag Ado Bloemendal (Pure Graze). Zij gaan graag het gesprek aan met de Horecava-bezoekers over smaak, herkomst, productiewijze en consumentenbetrokkenheid
Op woensdag 9 januari organiseert NieuwVers bovendien om 13.30 uur de verkiezing van de ‘Beste belegen kaas van Nederland’. Uit zeventien inzendingen worden op discussiesite www.foodlog.nl vandaag vijf innovatieve en duurzame finalisten gekozen. Een professionele smaakjury met kaasexpert Betty Koster, journalisten Felix Wilbrink (Telegraaf) en Puck Kerkhoven (Red Fox) en de restaurateur met de beste kaaswagen kiest vervolgens op 9 januari uit de finalisten de lekkerste. Die krijgt het predicaat ‘beste kaas’ - lekker én innovatief - van Nederland. Het publiek proeft uiteraard mee.
Fotocredits: NieuwVers, Maria Kolossa
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik demonstreerde maandag met 'verweg' vlees op de NieuwVers stand van Urgenda en Foodlog link
Prima sfeer met hardwerkende en sympathieke dames van Urgenda. Enige dissonant was dat een slimme Amsterdamse vleesgrossier guerillamarketing had toegepast en het allerfoutste (qua duurzaamheid en dierwelzijn) vlees ter wereld in een rijpkast naast de NieuwVers stand had 'achtergelaten'.
Dick, je krant mag (alsof ik daar iets over te zeggen heb) natuurlijk de producten promoten die de door jullie georganiseerde verkiezingen hebben gewonnen. Maar als je in een door jullie opgetuigde bus op een beurs gaat staan en daar andere bedrijven, zoals de groenteboeren W+D, de ruimte geeft om te promoten, wordt het m.i. anders. Waarom die groenteboeren wel en andere niet en wie bepaalt dat? Je zet er wat mij betreft toch een stempeltje OK op, en dat willen veel bedrijven wel.
Ik wil straks alleen blind proeven, wil echt de lekkerste kunnen beoordelen. Het blabla eromheen heeft voor mij geen meerwaarde. Dat is zowiezo bij elke genomineerde kaas wel ok.
Tot vanmiddag!
Dank voor jullie commentaren!
Erik, ik moet bekennen dat ik me niet heb beziggehouden of betrokken ben in de manier van proeven op de niet-finale dagen op de Horecava. Je opmerking is terecht: mensen proeven met hun ogen en wat ze weten. Ik vermoed dat ik er een raadfeestje van gemaakt zou hebben. Dat is altijd weer de mooiste confrontatie van mensen met zichzelf.
Henric, dat is een interessant punt: mag een krant die zorgt voor een open en controleerbaar proces die producten vervolgens ook onder de aandacht brengen? In een wereld die barst van de nepmarketing en als het proces OK was, is mijn antwoord zonder meer ja.
Piet, over jouw vraag schreef ik bij toeval vanavond (op reis van mijn Franse naar mijn Nederlandse thuis) mijn column voor de Levensmiddelenkrant. Ik zal hem vlgde week hier laten verschijnen. Wel dit: NV bepleit producten die mensen graag willen hebben. Van zulke producten kun je leven. Niet omdat ze een 'eerlijke prijs' krijgen (dat is een onzinnig begrip) maar omdat we ze willen. NieuwVers bepleit geen achteruitgang in boereninkomen omdat we geloven dat boeren belangrijk zijn en dus hier niet moeten verdwijnen. Dat redden ze alleen als ze hun bestaansrecht duidelijk maken. Daar is een platform voor nodig. En dat wil NieuwVers zijn, o.m. maar niet alleen voor boeren, tuinders en telers.
Hoe gaat Nieuw Vers zich nu vertalen naar de landbouwpraktijk.? Bij alles wat er gepromoot gaat worden kan ik niet anders concluderen dat er bij de productie misschien wel een kwaliteitsverbetering naar voren komt, maar er tegelijkertijd ook een afname in productievolume op gaat treden. Kwaliteitsverbetering bij een zelfde productievolume lijkt me in de landbouwpraktijk niet samen gaan. (Zoals ook biologische productie laat zien.) Wat is bij kwaliteitsverbetering dan per saldo het uiteindelijk rendement voor de boer? Bij een 10% hogere prijs voor het product en tegelijkertijd een 10% afnane in productievolume betekent voor een boer een achteruitgang in omzet en inkomen. Gaat Nieuw Vers nu een achteruitgang in boereninkomens promoten?