In restaurant Gerecht en Land van de Horeca-opleiding van Landstede in Zwolle organiseerde NieuwVers gisteren een spannend event waarin we het erop waagden:
- laat een technische vakjury bepalen welke rundvleesconcepten ze het meest NieuwVers en duurzaam vinden
- laat tegelijk een smaakjury bepalen welk vlees ze het lekkerst vinden

En zo geschiedde. Felix Wilbrink van De Telegraaf, Jeroen Thijssen van Trouw, Johan van Uden (door de KNSV officieel verkozen tot de Beste Slager van Nederland) en Florine Boucher (culinair schrijfster, ex-NRC) beoordeelden een indrukwekkende serie door chefkok Pepijn Schmeink (restaurant De Eendracht en binnenkort 13, Rotterdam) voorbeeldig klaargemaakte entrecôtes van bijna 20 verschillende runderen. De aanwezige vleeskenners waren verrast: nog nooit eerder hadden ze zoveel verschillende runderen zo perfect vergelijkbaar klaargemaakt met elkaar kunnen vergelijken. Het was vreselijk moeilijk, want het waren bijna allemaal smaken die de proevers blij maakten.

Uit de 21 inzendingen koos de smaakjury er vier die in deze volgorde met stip bovenaan stonden:
1. Lakenvelder van de Stichting Lakenvelder vlees
2. MRIJ van de Oud-Hollandse runderrrassen van de Stichting Natuurboeren uit de Buurt
3. Galloway van Free Nature, Wildernisvlees
4. Wagyu van Het Koeienhuis

'Zo'n lekker vetje!'
Voorzitter Felix Wilbrink van de smaakjury toonde zich verrast door de kwaliteiten van de Lakenvelder, één van Nederlands meest oorspronkelijke koeienrassen. Slager Johan van Uden was lyrisch. "Zo'n lekker vetje heb ik nog nooit geproefd. Niet te hard, niet te snotterig, maar helemaal perfect. Het smelt op je tong precies zoals je dat zou willen. Geweldig." Bijna even grote waardering ging uit naar de als dubbeldoelkoeien (melk + vlees) ingezette natuurkoeien van de Natuurboeren uit de Buurt. Waardering troffen de Galloways van Free Nature en de Wagyu van het Koeienhuis.

Zijn de smaakwinnaars ook NieuwVers? Spannend werden de uitslagen dan ook toen na het oordeel van de smaakjury, Jos Hugense, directeur van Meatless en kenner van rundvlees en de handel daarin, bekend maakte welke inzenders de vakjury als NieuwVers en duurzaam beoordeelt op basis van hun werkwijze. Hijzelf, Life Cycle Analysis expert Hans Blonk (Blonk Milieuadvies), Frank Verhoeven (Boerenverstand, opsteller van het Koe- en Kringloopkompas) en Tine van Werven (dierenarts, Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk) hadden, zo vertelde Hugense, het niet makkelijk gehad. Ook al hadden ze 53 pagina's informatie, het was nog steeds niet genoeg om echt tot achter de komma de duurzaamheid van de verschillende concepten helemaal precies te kunnen beoordelen. Diervriendelijkheid, diergezondheid en duurzaamheid moeten wat de vakjury betreft ook nadrukkelijk naast elkaar beoordeeld worden om vervolgens weer tot een totaal oordeel te worden samengesteld. De winnaars bleken:
1. de Oud-Hollandse runderrrassen van de Natuurboeren uit de Buurt
2. de Herefords van de Stichting Natuurbeheer Limburg
3. de Limousins van de Stichting Limousin Regionaal
4. de Blonde d'Aquitaine runderen van Den Houdijker
5. de Sweachster Angus van Focko Zwanenburg

Ecologisch én economisch volhoudbaar
Deze concepten werden gekozen omdat ze - ieder op hun eigen manier - de potentie hebben om een echt opschaalbaar en economisch gezond alternatief te zijn voor de reguliere veehouderij die boeren dwingt tot verdere massificatie en risicovolle balansverlenging. De jury beoordeelde hun houderijvormen als goede voorbeelden voor een zowel economisch als ecologisch volhoudbare rundveehouderij in Nederland. De juryleden beoordeelden concepten als inspirerend voor zowel individuele als groepen van veehouders.

Daarnaast benoemde de vakjury een drietal runners-up als sympathieke concepten die nadere aanmoediging en steun bij hun ontwikkeling verdienen:
1. de Jersey stierkalveren van Jerseyvleesbestellen.nl (Jersey), vanwege de kracht van de boodschap dat een klein kalf opvoeden en pas daarna eten spoort met maatschappelijke gevoelens en gezond verstand
2. de rode en zwarte Angussen van educatieboerderij Walnoot & Wilg uit Best, vanwege de brede boodschap en de potentie om een bredere groep Angusboeren in Nederland te vormen
3. de Simmentalers van zoogkoeienhouderij De Horsten uit Uffelte, vanwege de eigenzinnige keuze voor het 'best denkbare moederdier' dat vermoedelijk niemand anders in Nederland houdt en al helemaal niet in een natuurconcept

NieuwVers Academy
De proeverij vond plaats in het restaurant van de Horeca-opleiding van Landstede in Zwolle. Spontaan ontstond de gedachte aan een nieuw type 'studieclub' om het economisch en ecologisch duurzaam en maatschappelijk toegejuicht veeboer blijven in Nederland te versterken. Daarmee werd de basis gelegd voor de eerste NieuwVers Academy rond niet alleen koeienhouderij maar ook de verwerking en handel in de producten daarvan. Een Academy dus door de hele keten heen in plaats alleen een 'boerenstudieclub'.

NieuwVers gaat aan de slag met de producten van de NieuwVerse dierhouders en biedt de smaaktoppers en runners-up aan hen te helpen bij het VerNieuwVersen van hun concepten. NieuwVers kan helpen bij de positionering van hun producten bij detaillisten die brood zien in een lekkerder en meer bijzonder aanbod dat bovendien zorgt voor een diversere en economisch minder kwetsbare land- en tuinbouw in Nederland.

NB: een tweede smaakjury proefde tijdens de dag heel uiteenlopende en daardoor onvergelijkbare producten van de inzenders. Daarover rapporteert Mark Soetman in een tweede artikel over de NieuwVerse rundvleesselectie .

Fotocredits: de smaakjury aan het werk (vlnr: Florine Boucher, Jeroen Thijssen, Felix Wilbrink, Johan van Uden), NieuwVers
Dit artikel afdrukken