'Vers' belooft gezond, zojuist geoogst of geplukt, en van dichtbij want van ver kan het niet vers blijven. 'Verse groente', dat roept het beeld op van knisperende groene blaadjes sla. Ze zijn door de boer met zijn eigen handen uit de klei of andere grond getrokken, gewassen en daarna meteen verwerkt in een verse, frisse zomersalade. 'Vis in Portugal', die belandt zo vanuit de zee op je bord. Zulk vers is wat anders dan wat als 'vers' in de winkels ligt.
echt eten
Het is tijd om vers te vernieuwen. Urgenda en foodlog.nl
Nieuwvers kiest niet tussen groot en klein, tussen high en low tech, tussen gezellige ambachtelijkheid en professioneel vakmanschap maar tussen lekker en niet lekker. Het kiest tussen zo oorspronkelijk mogelijk met de beste smaak- en voedingskwaliteit en namaak. Het kiest voor echt eten.
foodduwtjes geven
Nieuwvers is de naam van projecten waar Urgenda en foodlog.nl
Binnen afzienbare tijd lanceren we nieuwvers.nu. Daar volg je wat we doen en kunnen mensen en vertegenwoordigers van organisaties zich aansluiten. Nieuwvers wordt het begrip voor professional en consument. Het gaat de de straat op, naar festivals en komt bij uw kruidenier, de grote en de kleine.
vijf eetregels
We bedachten 5 handzame Nieuwverse eetregels ('duurzame', als u dat woord nog kunt horen):
1) Eet nieuwvers (echt eten dus, dat laat de voedingswaarde van de oorspronkelijke producten wat het was)
2) Volg het seizoen (Nieuwvers helpt je slim te zijn, want van zo dichtbij mogelijk en waar veel van is, is lekkerder en nog goedkoper ook)
3) Drink uit de kraan (dat lijkt me logisch)
4) Eet gevarieerd, met mate en pas op met vlees en vis (dat wordt ontzettend duur, wen daarom maar vast aan minder)
5) Koop niet meer dan je eet & zorg dat je afval weer eten wordt (we zijn tenslotte allemaal onderdeel van The Great Chain of Being)
Over die regels wil Nieuwvers het met u hebben: zijn ze zo goed geformuleerd?
Foodlog.nl wordt straks ons parlement. Over Nieuwverse eetwetten moet tenslotte gesproken worden voor ze aangenomen wordt. De uitleg ervan moet bovendien aangepast kunnen worden aan het voortschrijden van de tijd en ons inzicht.
Nu eerst die regels. Kunt u daar iets mee bij uw inkopen en uw eigen eetgedrag?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op foodlog.nl kan tot 1/9 niet gereageerd worden.
Wij bouwen aan de nieuwe site. De redactie is met vakantie en heeft ons de sleutels in bewaring gegeven.
In utopische zin zijn mensen sinds het Neolitihicum per definitie onduurzaam. Wijze woorden daarom van Guillaume over utopisme. We leven in een tijdsgewricht waarin blijkt dat ons economische systeem zichzelf ophangt en zorgt voor concentraties van tekorten, overschotten, sociale onrust, woede en zelfgenoegzaamheid.
Kennelijk is de uitdaging van duurzaam het vinden van een balans die de concentraties weer laat vloeien. In dat licht is Nieuwvers een prima begrip. Het is niet Nieuwrechts, niet Nieuwlinks en niet Nieuwliberaal. Het is fris en spreidt productie en verwerking en concentreert die niet op één plek in de wereld zoals houdbaar dat nu doet, met alle sociaal-economische en ecologische gevolgen van dien.
Haal de utopische toon en die Nieuwreligieuze regels eraf en je hebt iets dat eindelijk 'postduurzaam' kan worden. Het kan de verstandige verduurzamers en de realisten verbinden. De oppositie levert immers weinig productiefs op.
Als ik me niet vergis, mag ik in Joris' tekst ook een frisse toon horen rond technologie en democratische samenspraak, de tegenhanger van utopisme.
Guillaume: "Duurzaam zou primair moeten verwijzen naar een economische wijze van handelen, waarbij men op innoverende wijze productietechnisch ‘meer met minder’ op sociaal verantwoorde wijze toepast."
Dan moet dit jou zeker aanspreken: (uit het Urgenda actieplan waar Hanz z.A. hierboven naar linkt)
In 2050:
•Heeft Nederland een CO2-vrije energievoorziening, die robuust, betrouwbaar, leveringszeker en betaalbaar is
•Is Nederland klimaat- en waterrobuust
•Wordt een groot deel van de energievraag van Europa via een nieuw energienetwerk geleverd uit grote zonne-energie centrales in de Sahara en mega-windmolenparken in de Noordzee, naast de toegenomen decentrale opwekking m.b.v. woningen, bedrijfsgebouwen en andere oppervlakten.
•Heeft Nederland een circulaire economie, gebaseerd op duurzame energie en groene grondstoffen
•Heeft het Bruto Nationaal Product plaatsgemaakt voor het Bruto Nationaal Welzijn
•Is in Nederland een nieuwe maak- en kennisindustrie ontstaan rondom duurzaamheid met als speerpunten: klimaatadaptief ontwikkelen, deltatechnologie, groene chemie, duurzaam vervoer en kennis”bedrijven”.
•Zijn alle huizen en kantoren kleine energiefabriekjes geworden
•Gebruiken vliegtuigen geen fossiele brandstoffen meer maar accu’s of algen
•Is de meerderheid van de Nederlanders vegetariër; rood vlees is een zeldzaamheid
•Is 10% van het landbouwareaal in gebruik voor zilte landbouw
•Zijn boeren meer dan nu natuurbeheerders geworden, naast boer. Op het platteland is een nieuwe dynamiek en nieuwe groene werkgelegenheid ontstaan.
beste hans,
Zoals met vele woorden en begrippen, werd op Orwelliaanse 'NewSpeak' wijze met ‘duurzaam’ politiek gesjoemeld .
Het begrip 'duurzaam', onafhankelijk van de wijze waarop iets vervaardigd of geproduceerd wordt, betekent niet meer of minder dan dat iets de eigenschap heeft voor langdurig gebruik geschikt te zijn.
Het begrip 'duurzaam' staat nu voor een politiekethische benadering op de meest vage manier tot begrippen als eco, foot print en zelfs diervriendelijkheid.
Het brengt daardoor tevens een sociale scheiding, die gelieerd is aan goed en kwaad. Zelfs aan kapitalistisch en socialistisch.
In die polyinterpretabele benadering van het woord 'duurzaam' is m.i. maar naar een link koosjer.
Duurzaam zou primair moeten verwijzen naar een economische wijze van handelen, waarbij men op innoverende wijze productietechnisch 'meer met minder' op sociaal verantwoorde wijze toepast.
Meer recuperatie, minder milieubelasting gedragen door innovatie.
Maar veel 'duurzaamheids'-adepten linken het aan een utopisme van schaalverkleining en 'terug naar de natuur'. Is niet nieuw. Deze hele pseudo-‘vers’ topic, is voor mij representatief daarvoor.
Doorheen de geschiedenis wordt dat utopisme en het 'gezonde natuurleven' verheerlijkt.
In de literatuur: de 'locus amoebus'; het liefelijke perfecte oord.
In het fascisme en communisme: de wuivende graanvelden in harmonie met dansende meisjes met bloemen in het haar...
Zelfs aan het Franse hof speelde men herder en herderinnetje..
Analoog hieraan denken veel doemdenkers dat een perfecte DUURZAME harmonie tussen mens en natuur, niet gerealiseerd kan worden door gentech, industriële processen etc., maar slechts door ‘back to nature’.
Het is in feite een stroming die bang is voor de toekomst, en weinig vertrouwen heeft in een verdere technische evolutie.
Nam ik retro-geitenwollensokken hierboven in de mond....
Bij nader inzien noem ik de standpunten van http://www.urgenda.nl/actieplan/ , en planning tot 2050 N.B. , ook wat vlees betreft , neo-communisme , wat een wereldvreemde club...
Iemand overigens tijd om es het woord ,,duurzaam" te turven....?