Vers is misbruikt. Vers sap komt niet uit een pak of glazen fles en is koel niet het best. Verse vis is minimaal enkele dagen oud en vrijwel altijd bevroren geweest. Verse spinazie is ouder dan diepvries. Verse pâté is onzin en wat doet 'vers van het mes' meer dan rijmen?

'Vers' belooft gezond, zojuist geoogst of geplukt, en van dichtbij want van ver kan het niet vers blijven. 'Verse groente', dat roept het beeld op van knisperende groene blaadjes sla. Ze zijn door de boer met zijn eigen handen uit de klei of andere grond getrokken, gewassen en daarna meteen verwerkt in een verse, frisse zomersalade. 'Vis in Portugal', die belandt zo vanuit de zee op je bord. Zulk vers is wat anders dan wat als 'vers' in de winkels ligt.

echt eten
Het is tijd om vers te vernieuwen. Urgenda en foodlog.nl lanceren daarom Nieuwvers. Nieuwvers maakt een einde aan namaak en verwarring. Het is gewoon zo weinig mogelijk bewerkt ('not heavily processed'). Dat is gezonder, zeggen mensen die verstand hebben van ons lichaam. Nieuwvers is lekker en houdt ons geweten schoon. Het vertelt niet wat jij allemaal moet omdat ik dat vind, maar heeft respect voor afwijkende keuzen als daar over nagedacht blijkt, en gaat uit van basale rechten, plichten en beschermingen die we allemaal - mens, dier en milieu - hebben en verdienen. Ook economisch staat het ergens voor. Boer, handel, verwerker, groothandel, slager en winkelier spelen een raar spel. Het heet 'wil de laatste het licht uit doen.' Er valt alleen nog te verdienen aan heel grote volumes van hetzelfde. Dat zorgt voor ongezond eten, een kwetsbare economie en een saai leven. Daarom beschouwen Nieuwversers ook diversiteit als een spelregel die in het economisch verkeer tussen producenten en consumenten gerespecteerd moet worden.
Nieuwvers kiest niet tussen groot en klein, tussen high en low tech, tussen gezellige ambachtelijkheid en professioneel vakmanschap maar tussen lekker en niet lekker. Het kiest tussen zo oorspronkelijk mogelijk met de beste smaak- en voedingskwaliteit en namaak. Het kiest voor echt eten.

foodduwtjes geven
Nieuwvers is de naam van projecten waar Urgenda en foodlog.nl zich de komende tijd mee bezig gaan houden. Ze hebben een overkoepelend doel: duwtjes geven aan een manier van produceren, verwerken en verkopen die zorgt voor lekkerder en gezonder eten dat mensen graag willen hebben. Dan willen ze er voor betalen wat nodig is om iedereen in de keten genoeg te laten verdienen. En een manier die zo weinig mogelijk verspilt van eten en wat er allemaal nodig is om het te produceren. En ook niet van het afval dat resteert en weer gebruikt kan worden als voedsel voor nieuw eten.Nieuwvers is wat ons betreft het begin van een nieuw denken over eten. Misschien wel een nieuwe voedselbeweging van niet te veel praten, maar laten zien hoe het ook kan. Nieuwverse pop-up markten en tijdelijke volkssupermarkten staan op stapel.

Binnen afzienbare tijd lanceren we nieuwvers.nu. Daar volg je wat we doen en kunnen mensen en vertegenwoordigers van organisaties zich aansluiten. Nieuwvers wordt het begrip voor professional en consument. Het gaat de de straat op, naar festivals en komt bij uw kruidenier, de grote en de kleine.

vijf eetregels
We bedachten 5 handzame Nieuwverse eetregels ('duurzame', als u dat woord nog kunt horen):
1) Eet nieuwvers (echt eten dus, dat laat de voedingswaarde van de oorspronkelijke producten wat het was)
2) Volg het seizoen (Nieuwvers helpt je slim te zijn, want van zo dichtbij mogelijk en waar veel van is, is lekkerder en nog goedkoper ook)
3) Drink uit de kraan (dat lijkt me logisch)
4) Eet gevarieerd, met mate en pas op met vlees en vis (dat wordt ontzettend duur, wen daarom maar vast aan minder)
5) Koop niet meer dan je eet & zorg dat je afval weer eten wordt (we zijn tenslotte allemaal onderdeel van The Great Chain of Being)

Over die regels wil Nieuwvers het met u hebben: zijn ze zo goed geformuleerd?

Foodlog.nl wordt straks ons parlement. Over Nieuwverse eetwetten moet tenslotte gesproken worden voor ze aangenomen wordt. De uitleg ervan moet bovendien aangepast kunnen worden aan het voortschrijden van de tijd en ons inzicht.

Nu eerst die regels. Kunt u daar iets mee bij uw inkopen en uw eigen eetgedrag?
Dit artikel afdrukken