De aanbevolen hoeveelheid groente in de schijf van vijf is verhoogd, “maar tijdens de presentatie is het woord genieten niet één keer gevallen”, zegt dagvoorzitter Kees de Gooijer. Duurzaam en gezond komt als thema’s de hele dag terug, maar smaak, passie en genieten voeren de boventoon.

Groentepoeders
Presentaties van bedrijven en wetenschappers worden ondersteund door chefs die het publiek laten proeven wat de woorden vertellen. Twee Wageningse levensmiddelentechnologen deden onderzoek naar het gebruik van groentepoeders in pasta, om consumenten zo hun dagelijkse portie groente binnen te laten krijgen. De jonge chef Tijs Huijbers werkte met hen samen en bereidt een pasta met broccoli-poeder.

En wist je dat koude aardappels meer verzadigen dan warme?
Bitter doet minder eten
Ook in de presentatie 'de bittere waarheid' is er een wisselwerking tussen gastronomie en wetenschap. Meesterkok Luc Kusters maakt zijn signature dish met balans tussen de verschillende smaken. Hij vertelt hoe bitter hierbij niet vergeten moet worden. Hoogleraar Vincenzo Fogliano bevestigt dit legt uit dat we niet alleen met onze mond, maar ook met onze darmen proeven. Receptoren in onze darmen geven bij een bittere smaak een signaal aan de hersenen: ‘Eet dit niet, dit is giftig’. Hij bewees dat je minder eet, na het proeven van een bittere smaak.

Zilt helpt smaak aardappel
De aardappel krijgt veel aandacht. Hoogleraar Ingrid van der Meer vertelt dat wetenschappelijk is aangetoond dat zilte teelt de smaak van een aardappel verbetert, terwijl chef-kok Joram Timmerman een amuse van zilte aardappel bereidt. We kijken bovendien naar een filmpje die de passie voor de aardappel goed vertolkt.“De trends beginnen bij de gastronomie”, benadrukt food designer Michael Luesink, die de Nederlandse bonenconsumptie wil verdubbelen. Hoewel het aantal chefs onder het publiek relatief laag was, spreekt de organisatie van een geslaagde dag vol inspiratie. Heel nuttig waren de tips die werden uitgewisseld. Bewaar je tomaten niet in de koelkast. Gebruik kruimige aardappelsmaak als je ze wilt bakken. Bereid diepvriesgroentes niet in water. En wist je dat koude aardappels meer verzadigen dan warme?

Fotocredits: 'Luc Kusters signature dish', via Twitter
Dit artikel afdrukken