Zoals hierboven te lezen, ontstond op twitter een felle discussie tussen beide koks en marketingadviseur Mark Soetman die liet weten dat hij de woorden van Van Boekel kon billijken. Hij kreeg steun van levensmiddelentechnoloog en journalist Lucien Joppen.
Natuurgenezer Sonia van der Eijk schreef gistermiddag meteen een blog tegen de 'dwarse denker' Van Boekel. Op twitter toonden mensen zich verward en verontwaardigd vanuit de gedachte dat 'zelf koken toch juist goed is'.
Bizar stuk... https://t.co/LChe2ERPkK
— Jeanine (@Jee_dee) February 6, 2016
@Hiskeridder @foodlog_nl Die mens is hoogleraar, #fail. Kook ZELF en eet vlees en wild. Hartstikke veilig.
— wiel jetten (@orlnwz) February 6, 2016
Zelf koken versus alles uit een pakje. Vind je het gek dat de 'gewone' mens er geen snars meer van snapt. https://t.co/LbbWLLvvbi
— Francesca (@francescakookt) February 6, 2016
Uit @WageningenUR zeker? Jawel hoor. Onderzoek zal wel gesponsord zijn door @Unilever
— Antoinet (@Aasje) February 6, 2016
https://t.co/U1GiRTe86U
Alleen boer Klaassen hield 'de beentjes op de grond'.
Hoe zat het ook alweer met E-nummers, voedselveiligheid enzo. #evenmetbeidebeentjesopdegrond pic.twitter.com/PkYba5SFSP
— Boer Klaasen (@boerklaasen) February 6, 2016
De twist over Van Boekels uitspraken bereikte RTL Late Night op 9 februari; aan het begin van het programma ging het met Lodewijk Asscher ook nog over kok Ligthart die Van Boekel wilde ophangen (toegevoegd 10/2/15, 14:15h).
Fotocredits: Professor dr. Martinus A.M. van Boekel, KLV Wageningen Alumni
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat is het gemakkelijk om in 140 tekens frustratie en/of onmacht te etaleren. Lezen, nadenken, reageren. Van Boekel brengt voor een ieder een heldere boodschap. Het is maar net wat je wilt lezen en of je je comfortzone durft te verlaten.
Ook Van Boekel lijkt "huiswerk" te hebben aangezien hij als wetenschapper niet de autoriteit heeft en krijgt die daarbij hoort.
Zijn uitspraken en visie zijn niettemin to the point en daarmee goed voor een feitendiscussie. Vraag is wie de dans opent of dat een ieder gefixeerd blijft op de eigen positie.
Hoe dan ook geeft Van Boekels visie stof tot nadenken. Of je nu groot, klein, intensief of biologisch bent.
Tiny zegt helemaal niets nieuws. Dit is al 30 jaar zijn boodschap. De reacties zijn alleen duidelijk heftiger aan het worden.
Hoe zou dat komen?
Het ligt op psychologisch vlak Dick, voedsel wordt steeds meer zelfexpressie en identiteit etaleren, een Selfie dus, en daar past industrievoedsel niet erg bij. Wageningen heeft vanaf het begin het idee gehad dat de burger en niet-boer irrationeel waren, niet wisten waar het over ging, wat er speelde in de produktie en de gezondheid (in de bioindustrie bijv.), daarvoor hadden we toen de studierichting Voorlichtingskunde, inmiddels opgeheven, zo heet wordt het ook niet meer gegeten.Lees de eetrubrieken in de krant: men neme een blije kip (plus allerlei andere goede raad en confidenties en exotica, waardoor je het bos, lees gerecht, nauwelijks meer ziet). Ook feiten bestaan niet meer, het is nu: dat zijn mss jouw feiten, de mijne zijn toevallig zo!
Mooi gezegd Dirk#3 zo heet wordt het niet meer gegeten. Precies zo is het. Het heeft meer weg van een veenbrand. Het gaat -ondergronds- gestaag zijn gang en het wordt niet als acute hitte ervaren waarvoor de brandweer moet uitrukken. Wél leveren we consequent in op imago en beleving van voeding, voedselproducenten en dan met name de grote spelers die niet gewend zijn, te communiceren over wat ze doen, hoe ze het doen en waarom ze het doen. Gooi open die deuren en laat het zien. Ga de dialoog aan, verander wat niet valt uit te leggen en deel ook die aanpassingen. Groot wordt niet per definitie veroordeeld; het is alleen ongrijpbaar, onbegrijpelijk en anoniem. In de marketing wordt het weer persoonlijk, klein en 'ambachtelijk'. Dat wringt bij de consument, bij media en ngo's. Terwijl veilige betaalbare voeding voor velen schaalgrootte vereist.
Ik heb veel mensen mogen rondleiden in grote slachterijen en productiebedrijven. Nooit heb ik gehoord dat de omvang als zodanig negatief werd beleefd. Wel was iedereen onder de indruk van de strakke processen, automatisering en kwaliteitszorg en hygiene.
Ik denk Dick omdat voor een heel klein groepje eten en voedsel wel belangrijk is en zij zich daarmee ook probeert te onderscheiden van en te verheffen boven anderen terwijl de rest van de wereld het ziet als noodzakelijk kwaad. Er heerst zowel aan productie als aan consumptiekant een enorme onverschilligheid. En deze is, het YFM, Slowfood, voedselvisies, foodrevelution ten spijt, niet meer terug te draaien. Oud nieuws dus.
Deze verbijzonderde positie, vers, lokaal, zelf koken enzo, moet natuurlijk wel met hand en tand verdedigd worden. Kansloos.
Wat niet wel zeggen dat unilever c.s. niet eens wat betere producten zou kunnen en mogen maken.