image

Kaasfabrikant Westland - van de Old Amsterdam - is woest omdat iemand schreef over probiotische beestjes in hun nieuwste kaas. Begrijpelijk. De Utrechtse beestjes-affaire ligt nog zwaar op de maag, hoewel er niks aan de hand is met supermarktprobiotica. Professor Martijn Katan toonde onlangs niet aan dat ze iets fouts doen. Wat ze doen, doen ze volgens hem alleen ergens anders in onze darmen dan we dachten. Er zijn bovendien goede aanwijzingen dat ze voor sommige zieke mensen en couveuse babies juist iets heel goeds doen.
Maar toch, na 'Utrecht' zijn nieuwe probiotica-producten natuurlijk productontwikkelingsdochters geworden.

Nog zo'n nieuwe winkeldochter maakte dit weekend prominent zijn entree via een campagne in de Allerhande. Wasa heeft nieuwe gezonde gemakscrackers. Je hoeft er geen groene thee meer bij te zetten, want die zit er al in. Ook je Actimel en Yakult kun je laten, want hun probiotica zitten er ook al in. En zelfs je biergistpilletje kun je laten, want die zit er ook al in.

Een goeie lezer ziet dat die zgn. Health-producten wel het uiterste vergen van de copywriters van AH. In hun editorial heet het dat er probiotica (de beestjes zelf, die een voedingsbodem nodig hebben) in zitten. Lees maar verder, dan zie je dat het volgens Wasa zelf prebiotica zijn (onschuldige vezeltjes, zeg maar die broodnodige voedingsbodem). Wat zouden het nou zijn?

Moet je misschien toch Actimel ernaast nemen en de Wasa als heilzame mest beschouwen?

Vraag het Albert Heijn's copywriters. Misschien komen ze op een ideetje. Een combopak W(asa)A(ctimel). Voor mensen die meteen een pro- en pre- WA-dekkinkje willen. Ook al inbegrepen in wat je zo lekker wegknappert ;-) Ik geloof trouwens Wasa: het zijn natuurlijk prebiotica, een mooi woord voor extra vezels. Alleen leest de consument pro in plaats van pre. Pro is nou eenmaal meer waard. Tot voor kort was het dat in ieder geval.

Die vezels zitten overigens ook in een niet geverfde bruine boterham en in groenten. Gratis en voor niks.

image
Dit artikel afdrukken