Kaasfabrikant Westland - van de Old Amsterdam - is woest omdat iemand schreef over probiotische beestjes in hun nieuwste kaas. Begrijpelijk. De Utrechtse beestjes-affaire ligt nog zwaar op de maag, hoewel er niks aan de hand is met supermarktprobiotica. Professor Martijn Katan toonde onlangs niet aan dat ze iets fouts doen. Wat ze doen, doen ze volgens hem alleen ergens anders in onze darmen dan we dachten. Er zijn bovendien goede aanwijzingen dat ze voor sommige zieke mensen en couveuse babies juist iets heel goeds doen.
Maar toch, na 'Utrecht' zijn nieuwe probiotica-producten natuurlijk productontwikkelingsdochters geworden.
Nog zo'n nieuwe winkeldochter maakte dit weekend prominent zijn entree via een campagne in de Allerhande. Wasa heeft nieuwe gezonde gemakscrackers. Je hoeft er geen groene thee meer bij te zetten, want die zit er al in. Ook je Actimel en Yakult kun je laten, want hun probiotica zitten er ook al in. En zelfs je biergistpilletje kun je laten, want die zit er ook al in.
Een goeie lezer ziet dat die zgn. Health-producten wel het uiterste vergen van de copywriters van AH. In hun editorial heet het dat er probiotica (de beestjes zelf, die een voedingsbodem nodig hebben) in zitten. Lees maar verder, dan zie je dat het volgens Wasa zelf prebiotica zijn (onschuldige vezeltjes, zeg maar die broodnodige voedingsbodem). Wat zouden het nou zijn?
Moet je misschien toch Actimel ernaast nemen en de Wasa als heilzame mest beschouwen?
Vraag het Albert Heijn's copywriters. Misschien komen ze op een ideetje. Een combopak W(asa)A(ctimel). Voor mensen die meteen een pro- en pre- WA-dekkinkje willen. Ook al inbegrepen in wat je zo lekker wegknappert ;-) Ik geloof trouwens Wasa: het zijn natuurlijk prebiotica, een mooi woord voor extra vezels. Alleen leest de consument pro in plaats van pre. Pro is nou eenmaal meer waard. Tot voor kort was het dat in ieder geval.
Die vezels zitten overigens ook in een niet geverfde bruine boterham en in groenten. Gratis en voor niks.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zei volgens mij eerder dat ik niet heel veel bezwaar heb tegen het toevoegen van jodium aan brood. Het kwaad (mensen tegen hun wil in stofjes opdringen) lijkt kleiner dan het positieve effect (minder struma). Blindheid in de derdewerld bestrijden via het voedsel is misschien ook niet zo slecht. En als je met een yoghurtje de bloeddruk van grote bevolkingsgroepen op leeftijd iets kunt laten dalen, waarom is dat perse slecht.
Medicinale voeding of voedzame medicijnen kunnen wellicht ook zorgen voor een betere discipline bij zieken, vandaag weer in het nieuws.
De grootste gezondheidswinst is te halen met preventie. Daar past een strikte scheiding ook niet meer bij. Maar dit heeft allemaal niets met Wasa te maken. Wasa maakt deel uit van een onzinnige marketingmode.
Nou, Wouter, dan weet ik niet meer waar je nou voor staat, behalve spitsvondigheden.
Btw, het was in het debatje - dacht ik - over techfood dat hier ontstond.
Dan moeten er dus waarschuwingen op komen, zoals op medicijnen: dit product geeft problemen bij mensen die gevoelig zijn voor geel.
Geen grapje, maar is dat niet een omgekeerde claim? Niet: is goed voor ..., maar kijk uit!
@Dick, zei ik dat? Nou daar ben ik het wel mee eens. Vergelijk het met blauw en groen. Blauw is niet groen, maar toch is de grens tussen de twee kleuren niet precies te trekken. Het toevoegen van stofjes aan eten voor een gericht medisch doel, bijvoorbeeld schildklierproblemen voorkomen, zit in een blauwgroen gebied.
"Eten is geen medicijn". Wouter vdL: je zei toch een paar dagen geleden dat de grens tussen eten en medicijnen wat jou betreft niet te trekken was?