image

Soms kom je van die dingen tegen die een prima eigentijdse oplossing zijn. Neem nou de visdöner. Gezond en smaakvol, wat wil je nog meer. En toch maken ze er ruzie over. In Urk.
Lees het en verbaas je ...

Het lijkt een variant op de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Twee bedrijven op Urk claimen namelijk dat ze een visdöner hebben uitgevonden. De visdöner ziet er net zo uit als de vleesdöner. Op een draaiende spies wordt vlees gegrild. Voor een broodje shoarma worden repen vlees afgesneden Groot verschil met de 'gewone' döner is dat de visvariant veel gezonder is, zegt Peter Grootveld van AB Fishdöner in De Stentor. De Scheve-ninger (voormalig promotor van onder meer de Postcodelote-rijshow) is naar Urk gehaald. Hij gaat er de fishdöner – de officieel geregistreerde naam- wereldwijd onder de aandacht brengen.

En dat lijkt aan te slaan. Tijdens de Urkerdag, waar de visspies aan het grote publiek gepresenteerd werd, waren er enthousiaste reacties, zegt Grootveld. Op 9 juni staat het bedrijf in Scheveningen op de Vlaggetjesdag. De Fishdöner wordt bij een visverwerkend bedrijf op Urk gemaakt en verkocht aan groothandels.

De concurrent is de Urkse visverwerker Marmara. De eigenaren komen van oorsprong uit Turkije. Via onder meer de website prijst het bedrijf zijn visdöner aan. Er is iemand in dienst genomen om het product 'in de markt te zetten'.

Zowel AB Fishdöner als Marmara beweren de visdöner uitgevonden te hebben en dat de ander de kunst heeft afgekeken.

De kunst is vooral het aan de spies houden van de vis. Marmara gebuikt daarvoor drie soorten: filet van pangasius, schol en kabeljauw. Fishdöner claimt slechts één witvissoort uit Zuid-Amerika te gebruiken. Welke dat is wil Grootveld 'uit concurrentieoverwegingen' niet vertellen.


Over duurzaam willen we het hier nog maar even niet hebben...dat is de volgende ontwikkelaar die dat gaat claimen ;-)

bron: EVMI
Dit artikel afdrukken