Aanscherping van de norm kan bij consumenten bovendien een vals gevoel van veiligheid oproepen waardoor men in de keuken minder hygiënisch te werk zal gaan. De supermarkten zien ook praktische problemen bij de naleving van een scherpere norm. Op het moment dat het testresultaat bekend is, ligt het vlees vaak al in de winkel.De nieuwe regels zouden vanaf 1 januari 2011 in moeten gaan en zijn een uitvloeisel van een voorstel voor een nieuwe Europese verordening.Daarin is voorgesteld om een nultolerantie te hanteren in pluimveevlees voor consumenten. Op dit moment wordt zowel in Nederland als in andere lidstaten bekeken of dat ingevoerd kan worden en zo ja, hoe dit gecontroleerd kan worden.
bron: meat&meal
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Florine : kosten zijn per kg product met of zonder bot. Dus per kg vlees is een kipfiletje goedkoper salmonella vrij te maken dan een kippenpoot.
Ik begrijp werkelijki niet waarom 15 eurocent per kg kip (met bot?) een probleem is bij de huidige afbraakprijzen voor kip. Dat is maximaal voor een hele kip rond de 25 eurocent. Dat is toch een luttel bedrag op de verkoopprijs van de producent. Als dat de oplossing is dan zal de consument daar alleen maar blij mee zijn en graag voor bealen lijkt mij. Laat de overheid een renteloze lening geven voor de investering in die apparatuur; en misschien een extra premietje om het initiatief te belonen. Dat kost de overheid minder geld dan allerlei andere maatregelen (detectiemethoden en controle) en is de consument verzekerd van salmonella-vrije kipdelen (of hele kip). Ik heb geen inzage in de calculatie van de tussenhandel en het aantal schijven dat er tussen producent en consument zit. Misschien dat iemand op foodlog het gedetailleerder kan voorrekenen?
Krokodillentranen van CBL en producenten. Deze regelgeving is al heel wat jaren in de maak. Insiders weten dat er niets nieuws onder de horizon is. Deze actie van CBL is wat mij betreft ook 'voorgeprogrammeerd'. Salmonella besmetting bagatelliseren is fout, er blijft bij kip een reëel voedselveiligheidsrisico, vooral door kruisbesmetting in de keuken. We mogen dit niet vergelijken met een paar melkzuurbacteriën op koelverse aardappels of zo. Ziekte door een Salmonella besmetting komt relatief vaak voor.
Het argument van "we kunnen niet snel genoeg testen" is ook onzin. Snelle detectie-methoden zijn ontwikkeld en zelfs al op de markt. Verder weet elke voedseltechnoloog dat producteindcontrole niet kan (heeft met de statistiek van besmetting te maken). HACCP (ja, van de codex waar op foodlog over werd geklaagd) EN moderne verwerking is het antwoord.
De technologie heeft echter niet stilgestaan. Natuurlijk, willen we ons voedsel niet bestralen, maar er zijn inmiddels wel zg milde conserveer technologieën beschikbaar. Voor kip is het bijvoorbeeld mogelijk om met het Pascalisatie-proces producten salmonella vrij te krijgen. Voor degene die niet weten wat Pascalseren is : het product wordt eerst verpakt, dan wordt het verpakte product koud in een vat gedaan waarbij kraanwater wordt gepompt. Met een drukpomp wordt de druk opgevoerd door er nog meer kraanwater bij te pompen -het product blijft gewoon koud- de behandeling duurt een paar seconden tot enkele minuten, daarna water weglaten pompen en het product is salmonella vrij. De grap is dat de behandeling plaatsvind als het product al is verpakt. Nabesmetting is niet mogelijk. Pascaliseren is overigens maar een van de mogelijkheden.
Andere duurzame en milde technieken staan ook te springen op door te breken. Een goede implementatie is alles wat er nodig is. De techneuten die dat kunnen zijn schaars, maar werken echt nog gewoon in NL. Wat het werkelijke probleem is, is dat producenten en retail niet de extra kosten (7 tot 15 cent per kg) willen dragen, veel producenten zijn tevens op korte termijn risicomijders. Verder innoveren we toch via onze (gratis) toeleveranciers? En retail? Retail zal ook nooit de investering in deze vaste kosten willen delen met een producent. Wel klagen via CBL en geen actie ondernemen. Laf en gemakzuchtig noem ik dat. Ondertussen denk de sector dat dit probleem opgelost kan worden door hygiëne maatregelen bij de boeren..... zucht .... .... dat gaat ook niet werken (ik wil overigens niet zeggen dat het niet moet gebeuren).
De kennis en kunde is beschikbaar (nieuw onderzoek is niet nodig) Er staat nu precies 1 fabriek(je) in Nederland, voor de liefhebbers: kom langs en ik regel een bezoek aan de fabriek. Kip is teveel bulk om blijkbaar deze issue op te lossen. Amerika loopt wat dit betreft echt 5 jaar voor.....
(PS 0 risico bestaat niet)
Eindelijk iets wat het imago van dat belachelijk goedkope stukje vlees omlaag haalt!
Misschien een beetje ongenuanceerd, maar ik vind dat de overdaad aan kipfilet die hier in de winkel ligt wel eens wat minder mag.
Inhoudelijk vind ik het overigens een onzinnige regel; er zijn wel meer zaken besmet in een supermarkt, maar een gezond denkend mens moet het gewoon goed bereiden.