Supermarkten maken zich zorgen over de strengere normen voor Salmonella in kippenvlees. Vanaf 2011 mag er geen Salmonella meer in kip zitten. Supers verwachten daardoor meer recalls en een deuk in het imago van kip. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), die hierover een brief heeft geschreven aan minister Ab Klink, zal het vertrouwen in kip dalen en daardoor de consumptie dalen. Het CBL wijst ook op de extra kosten van de recalls, stelt het Agrarisch Dagblad. Bovendien gaan recalls gepaard met extra verspilling van voedsel. Het besmettingspercentage voor Salmonella is in Nederland al erg laag en een nultolerantie zal dus niet tot een grote vooruitgang in voedselveiligheid leiden, benadrukt het CBL.Hygiëne
Aanscherping van de norm kan bij consumenten bovendien een vals gevoel van veiligheid oproepen waardoor men in de keuken minder hygiënisch te werk zal gaan. De supermarkten zien ook praktische problemen bij de naleving van een scherpere norm. Op het moment dat het testresultaat bekend is, ligt het vlees vaak al in de winkel.De nieuwe regels zouden vanaf 1 januari 2011 in moeten gaan en zijn een uitvloeisel van een voorstel voor een nieuwe Europese verordening.Daarin is voorgesteld om een nultolerantie te hanteren in pluimveevlees voor consumenten. Op dit moment wordt zowel in Nederland als in andere lidstaten bekeken of dat ingevoerd kan worden en zo ja, hoe dit gecontroleerd kan worden.


bron: meat&meal
Dit artikel afdrukken