Petra de Boevere, Wijnkronieken, Hubrecht Duijker en wijzelf brachten de zaak aan het rollen. Perswijn en het Parool houden vol dat het Duijker in z'n eentje was. Ach, wat doet het ertoe?
Wat er wel toe doet is de eerlijkheid die gebiedt affaires ook weer af te sluiten als daar aanleiding voor is. Omdat ik vorige week even langswipte bij de Pugibets in Béziers, de makers van Gort's wijn, ging ik nog eens kijken op de site van de aanleiding tot de affaire: Qool. Wat bleek? De vroeger rijk aangeklede site met een barokke verzameling geluidmakende Franse boerderijbeesten - www.qool.nu - is grotendeels leeggehaald. In Safari, op je Mac, lijkt hij zelfs compleet leeg.
Verrassend, want ik had verwacht dat de vlag de lading inmiddels zou dekken en het goede nieuws er gerestyled wel op zou staan. Iets in de trant van Qool is weer helemaal OK, nog beter zelfs (de Pugibets werken tenslotte voortdurend aan verbetering van hun producten) en er is weer nieuwe onderweg, met een vernieuwd etiket!
Gort heeft nl. inmiddels eerlijk toegegeven wie de wijn maakt en wie er de credits voor hoort te krijgen. Gort blijft hem bestellen op 8%, omdat dat margetechnisch beter uitkomt, maar neemt nu eerlijk de consequentie: hij noemt Qool geen wijn meer (weliswaar staat het oude, bij de Warenwet verboden etiket nog op de site, maar dat zal binnenkort wel veranderen), want dat mag echt niet onder de 9%.
Binnenkort verschijnt er weer nieuwe Qool - zo begreep ik in Béziers - in een aangepaste uitmonstering als niet-wijn wijn in de schappen. Bij AH. Met stille trom.
Zonde, want ik vind dit toch echt rede tot vreugde in dit tranendal van marketingbedrog. Gort jokt niet meer en neemt de consequenties van zijn 8%. Qool is nu een alcoholische drank met wijn als enig ingredient. Hem als zodanig presenteren is een geuzendaad die best wat lawaai mag hebben.
Ook geen gezeur meer over biologische Qool, want dat is het niet. En geen gedoe meer over minder sulfiet, want er zit licht meer in in plaats van minder zoals Gort beweerde. Sulfiet zit in vrijwel alle wijn. Er is niet zoveel mis mee, zeker niet als je bedenkt dat het algehele gemiddelde niveau de afgelopen 20 jaar gedaald is door verbeterde hygiene in wijnkelders en zeker in die van de Pugibets waar de Qool wordt gemaakt en gebotteld. Maar maak daar nou toch geen punt van. Dat zou m'n laatste kleine puntje van kritiek op Gort zijn.
Maar verder: case wat mij betreft gesloten, want de marketingboodschap is weer OK. Unilever kan er een puntje aan zuigen. Jammer alleen dat Gort geen punt maakt van zijn nieuwe niet-wijn wijn. Hij zou er een leidersrol mee kunnen claimen: waarom mag wijn met minder alcohol eigenlijk niet? De wetgever wil toch dat we minder drinken? Loopt de wet soms achter ofzo?
Wie spot de eerste fles bij AH en analyseert wat er nu op staat?
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bert, die gelijkenis is wel heel frappant. Waarom ben je niet verder gegaan dan Gort erop aanspreken?
Na alle gezeur over de wijn nu ook maar eens naar het gebruikte logo kijken. Lijkt toch verdacht veel op het logo dat ik al jarenlang op mijn site gebruik. Ik heb Ilja er ooit eens op aangesproken, maar hij reageerde laconiek met een omtrekkende beweging.
Zie: http://www.bertjanssen.nl
Nope, het W-woord is verboden door de wetgever.
Inderdaad Wouter, case closed, want Gort jokt er niet meer over.
Ik ga nu over tot het onderwerp waar het wel over zou moeten gaan: waarom mag dit soort wijn niet en waarom worden de Pugibets ervoor aangepakt. Om smaakredenen maken zij hun eigen labels op 9% en soms nog wat meer. Wijn die dus nog net als tafelwijn, wijn mag heten.
Ik proefde er afgelopen week een experiment met hun beste wijn: ook flink gedesalcoliseerd. Zonde denk je dan. Nee dus, hij bleek aangenamer dan het 'origineel'. Er zit toekomst in, zeker voor mensen zoals ik die graag een slok drinken, maar er niet op zitten te wachten er bezopen van te worden.
In het Frans mag het heten 'boisson à base de vin'. Drank op basis van wijn. Qool is een prima naam.
Plume - zoals het equivalent van de Pugibets heet - ook. Vin à boire (het tegengestelde van een vin à cracher, een niet-drinken-maar-uitspugen wijn), zoals elz voorstelt, is een aardige voor Frankrijk. Ik zal het de heren daar doorgeven.
Drinkwijn!
Case closed? Ga je het okee vinden als Gort het ipv over wijn over Qool rosé, Qool blanc en Qool rouge gaat hebben? Wat zijn trouwens de wettelijke bepalingen hier? Dat zoiets wijndrank moet heten? Of wijnnectar?