Gisteren. 16.00h en nog flink wat minuten. In Filmhuis Cavia in Amsterdam werden twee afleveringen voorvertoond van Wouter Klootwijk's nieuwe TV-serie 'De Wilde Keuken'.

'Appel' en 'Darm' zagen we. Titels die laten zien dat er nog veel te horen valt over heel alledaagse zaken, zoals de 18 kilometer darm van een varken. Past'ie daar zelf in? Wist je dat alle varkens- en schapendarmen in de wereld naar China reizen om dan weer helemaal terug te komen? Of dat het patent op laagstam-appelboompjes berust bij een wild hert? Nog mooier: dat je aan 1 appelboom makkelijk drie verschillende soorten appels kunt laten groeien?
De 'Aan Zee' serie groeide meer en meer in de bijzonderheid van zijn gewone onderwerpen. Deze afleveringen zijn weer mooier gemaakt. Heel simpel wordt duidelijk gemaakt dat er slim en praktisch wordt nagedacht over hoe ons eten gemaakt wordt, terwijl wij niks in de gaten hebben en het maar gewoon naar binnenschuiven.De nieuwe Klootwijk heet 'De Wilde Keuken'. De eerste beelden zijn een beetje schrikken. Een grote wok wordt in Wouter's woeste werkkookplaats met een loeiende brander verwarmd. Elleboogje erin. Dampende stoom en dan het kind. Nee hoor, het wordt liefdevol opgetild en teder afgedroogd. Natuurlijk wordt het niet opgegeten. Het is zijn eigen kleinkind.

De eerste aflevering is te zien op 6 januari 2010. Op zeven achtereenvolgende woensdagen daarna zie je de rest, steeds om 20:50 uur op Nederland 2.
Dit artikel afdrukken