Om consumenten een beter inzicht te geven in wat voor soort vlees zij kopen, stelt de Europese Commissie voor om twee namen in te voeren voor kalfsvlees. Vlees van dieren van acht maanden of jonger zou gewoon kalfsvlees mogen heten. Het product van dieren van acht tot twaalf maanden oud moet dan in Nederland rosé kalfsvlees gaan heten. In Vlaanderen gaat deze laatste categorie door het leven als jong rundvlees. De Europese lidstaten moeten nog instemmen met het voorstel. Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe benamingen in zouden kunnen gaan. Ook wil de Commissie bij de nieuwe namen rekening houden met het voedingsproces, waarbij in Nederland vaker graan aan jonge kalfjes wordt gevoed dan melk of melkproducten
Om het allemaal nog wat gemakkelijker te maken?!
bron: Zibb
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leuk artikel! Mijn familie houdt al bijna 20 jaar rosé kalveren en ik heb op mijn website een klein stukje over 'het kalf' en kalfsvlees geschreven. Wat is kalfsvlees
Rosé kalfsvlees komt door het rantsoen van het dier. Doordat het rosé kalf voornamelijk ruw- en krachtvoer krijgt stijgt het hemoglobinegehalte in het vlees, waardoor het kalfsvlees de rosé-kleur krijgt.
In 2008 is na jarenlang discussiëren het besluit eindelijk daar: kalfsvlees van dieren onder 12 maanden mag kalfsvlees genoemd wordt. In België is echter jong rundvlees populair.
Veevoederhandelaar Van der Ham geeft helderheid over de naam 'rosé kalfsvlees' vs wit en rood, kennelijk al een zeer gebruikelijke term: http://www.vanderham-veevoeder.nl/dim/kalfsvlees.html
"Rosé kalfsvlees wordt verkregen door het kalf met een rantsoen van snijmais en krachtvoer op ong. 8 maanden slachtrijp te krijgen. Rosé kalfsvlees produktie heeft als voordeel boven wit kalfsvlees produktie dat het afmesten minder specifiek en arbeidsintensief is. Een ander voordeel is dat een rosé kalf tussentijds makkelijker verkocht kan worden aan een gespecialiseerd bedrijf. De afzet van een slachtrijp dier is ook eenvoudiger als bij wit."
Dus het nieuwe is alleen dat de categorie verplicht op de verpakking moet komen te staan en dat er af en toe een man met een pet komt kijken of dat daadwerkelijk het geval is. Maar je kunt toch toch ook zien of iets wit, rosé of rood is? Het blijft raar.
Lijkt me een prima voorstel, Wouter. Sinds eeuwen hebben we kalveren en pinken. Iedere boer weet dat, iedere echte slager ook. Maar ja, die zijn dan ook allemaal (bijna) verdwenen.
De naam 'rosékalf' geeft mij helemaal niet meer inzicht. Lijkt mij een jong, onnozel persoon op het strand van Bloemendaal.
Op onderstaande pagina wordt 'graskalf' of 'pinkkalf' genoemd voor 5-12 maanden.
http://www.hetkleineloo.nl/in_000.cfm?art_id=529
Die namen zou je kunnen hergebruiken, dat scheelt weer dure consultancy- en comissie-uren.
Jong kalfsvlees vind ik ook beter.