Door deze wijziging kunnen Belgische producenten beter concurreren met buitenlandse producenten die goedkopere mayo maakten. Om traditionele Belgische mayonaise te mogen heten, moet mayo nog wél aan de oude vet- en eigeel-normen voldoenModernisering voedselwetgeving
De aangepaste wettekst is de voorbode voor meer veranderingen in de voedselwetgeving, zo laat Kris Peeters, de Belgische minister van Consumentenzaken, weten.
De minister heeft samen met Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, een lijst gemaakt met 45 koninklijke besluiten van meer dan 30 jaar oud. Deze worden de komende tijd allemaal opnieuw beoordeeld en indien nodig geüpdatet of zelfs geschrapt, meldt Vilt.
"Onze voedingssector is wereldtop", aldus Peeters. "Dan moet ook onze wetgeving 21ste eeuws zijn. We moeten de 90.000 jobs in de Belgische voedingsindustrie in de beste omstandigheden, en met de beste wetten en regels, laten werken. Bovendien streeft men vandaag naar een verlaagd suiker- of vetgehalte omwille van gezondheidsredenen. Ook daar willen we nadrukkelijk aan toe bijdragen.”
'traditionele Belgische mayonaise'
Volgens minister Peeters gaat de specifieke smaak van Belgische mayonaise niet verloren door de wetswijziging. De nieuwe regels maken onderscheid tussen 'Belgische mayonaise' en 'traditionele Belgische mayonaise'. Om traditionele Belgische mayonaise te mogen heten, moet mayo nog wél aan de oude vet- en eigeel-normen voldoen.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tip.
Om mijn vinaigrette (lepeltje mosterd, scheutje azijn, veel olie) wat dikker te maken en om teruglopen te voorkomen, doe ik er als laatste soms een klein scheutje koffieroom (20% vet) door.
Wordt dan plots een stuk dikker.
Ik neem aan dat de E-nummers (331, 339, 407) hier de bindende factor zijn.
2 eieren, heel weinig zout, citroensap, lik mosterd. Goedkope staafmixer (Aldi, Lidl) aan het werk zetten. Olie (raap is goed, pinda kan) toevoegen in een dunne straal en mengen tot de substantie u bevalt. Dat u als het ware zegt: dit is mayonaise. Genoeg voor de hele straat.
Rampzalig, maar een alom toegepast ingrediënt in de mayonaiseindustrie: suiker. Dat went en zo komt het dat mensen mayonaise zonder suiker niet meer lekker vinden. Nee erger. Ze zeggen, deze mayonaise is niet goed.
1 ei, 250 ml arachideolie, een lepel mosterd en 15 seconden met de Zwitserse Bamix: mayonaise voor drie dagen!
Niet lang geleden nog van Nick Trachet geleerd wat echte mayonaise is en hoe je die zelf kan maken.
Louter goede ingrediënten zoals 80% plantaardige olie liefst raapolie (omega 3), waarvan we veel te weinig binnenkrijgen omdat we denken dat het net zo slecht is als dierlijke vetten.
De bleke, met water verdunde en met veel kunst- en vliegwerk gebonden mayo's, majo's en fritessauzen kunnen daar niet aan tippen. Er is gelukkig nog wel mayonaise verkrijgbaar, maar dan moet je met je leesbril op de super in.
water