Dat beweert vanmorgen Chris Zijderveld van de AVVN, de landelijke organisatie van hobbytuinders, in de regionale dagbladen.

Lange tijd was het zelf kweken van eigen groenten niet populair meer. De nieuwe run op AH's Moestuintjesactie is echter niet de oorzaak, maar het gevolg van iets anders.

Wachtlijst voor volkstuin
Volgens Zijderveld willen jonge vrouwen hun kinderen in contact brengen met groente en eten dat niet met gif is bewerkt. Om die reden is er ook weer een lange wachtlijst voor volkstuintjes. De lapjes grond aan de rand van de stad werden lange tijd alleen nog bewerkt door oude mannen en allochtonen, maar vallen nu in handen van jonge gezinnen met kinderen. Intratuin voelde dat al eerder aan en heeft er al in 2013 de nieuwe afdeling 'kweken en oogsten' voor ingericht. Ook de EO-serie werd al in 2014 opgenomen.

Biologisch zaad, geen Monsanto
Geen gif, dat is een belangrijk gegeven. De jonge vrouw wil alleen het beste voor haar kinderen. Daarom kiest ze voor biologisch. Intratuin verkocht in 2013 vijftien soorten biologisch zaad. Inmiddels voert het bedrijf een assortiment van 70 zaden. Groot was dan ook de opschudding toen vorig week het gerucht ging dat AH's door het publiek gewaardeerde Moestuintjes-actie Nederland voorziet van 'Monsanto-zaad'. Het bedrijf wordt immers geassocieerd met gif (Round-Up), genetische manipulatie en woekerende patenten. AH verklaarde niet dat het niet van Monsanto kwam, maar wel dat het zaad non-GMO is en daarop wordt gecontroleerd.

Fotocredits: Paksoi, 1000zen
Dit artikel afdrukken