De Wereldorganisatie voor Diergezondheid, OiE, hanteert stricte protocollen bij uitbraken van dierziekten zoals de vogelgriep. Na de uitbraken van de hoog-pathogene vogelgriep H5N8 in november raakte Nederland zijn zogeheten 'AI-vrije status' - vogelgriepvrije status, in gewoon Nederlands - kwijt. Die zou per 29 april aanstaande weer toegekend worden.

De uitbraak van de (laagpathogene) H7N7-vogelgriep bij Barneveld zorgt voor uitstel, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken op Boerderij.

AI-vrije status
De OIE verleent de AI-vrije status '3 maanden na de laatste reiniging en ontsmetting van het laatst besmette bedrijf'. Dan is export naar alle landen weer mogelijk. Tijdens de 'wachtperiode' is export binnen de EU wel toegestaan. Alleen voor de bedrijven uit de 1-kilometerzone geldt een totaal exportverbod.

Rusland
De Nederlandse pluimveesector exporteert jaarlijks zo'n 300 miljoen broedeieren naar derde landen. Daarvan gaan er 250 miljoen naar Rusland. Broedeieren vallen niet onder de boycot op agrarische producten die vorig jaar augustus van kracht werd. Rusland zit te springen om broedeieren omdat het land de eigen productie van dierlijke eiwitten moet opvoeren als gevolg van de boycot, Bij de vorige twee uitbraken van laagpathogene vogelgriep in Nederland verbood Rusland 'alleen de export vanuit de gemeenten waarin het besmette bedrijf was gevestigd, hoewel hier zwart op wit geen afspraken over gemaakt zijn', aldus Boerderij.

Fotocredits: aburt
Dit artikel afdrukken