De United States Department of Agriculture (USDA) publiceerde op 29 december nieuwe voedingsrichtlijnen. De richtlijnen dienen als advies voor voeding- en gezondheidsprofessionals en voor de bevolking voor de komende vijf jaar. Ook worden de adviezen gebruikt voor het organiseren van schoollunches en de samenstelling van de food stamps, het voedselpakket voor Amerikanen met een te kleine beurs.
De richtlijnen veranderden niet substantieel ten opzichte van 2015, en zijn ook in lijn met die van de Gezondheidsraad (2015), tweette de Nederlandse volksgezondheids- en voedingsdeskundige Jaap Seidell. De focus ligt op een gezond voedingspatroon in alle levensfasen. De belangrijkste adviezen zijn om suiker, verzadigd vet, zout en alcohol te vermijden, en om het overgrote deel van je calorieën uit producten met een hoge dichtheid aan nutriënten (veel verschillende stofjes) te halen. Daarnaast scherpte de USDA een aantal adviezen aan voor specifieke groepen mensen. Zo wordt vette vis met omega-3 aangeraden voor zwangere en borstvoedende vrouwen. Voor baby's en kinderen onder de 2 jaar stelde de USDA voor het eerst een richtlijn op: minimaal 6 maanden borstvoeding, en helemaal geen toegevoegde suikers.
De USDA versoepelde een aantal adviezen van de experts die hielpen met het opstellen van de richtlijnen. In plaats van 6% is het advies om maximaal 10% van de dagelijkse calorieën uit suiker te halen. Ook mogen volwassenen maximaal twee alcoholische drankjes per dag in plaats van één. De Nederlandse Gezondheidsraad luistert beter naar de experts en adviseert een alcoholvrij leven, maar als het echt nodig is een maximum van 1 glas per dag. Uit duurzaamheidsoverwegingen adviseerde de Nederlandse Gezondheidsraad in 2016 de helft minder vis.
WebMD - New U.S. Diet Guide Emphasizes Balance Through Life
De richtlijnen veranderden niet substantieel ten opzichte van 2015, en zijn ook in lijn met die van de Gezondheidsraad (2015), tweette de Nederlandse volksgezondheids- en voedingsdeskundige Jaap Seidell. De focus ligt op een gezond voedingspatroon in alle levensfasen. De belangrijkste adviezen zijn om suiker, verzadigd vet, zout en alcohol te vermijden, en om het overgrote deel van je calorieën uit producten met een hoge dichtheid aan nutriënten (veel verschillende stofjes) te halen. Daarnaast scherpte de USDA een aantal adviezen aan voor specifieke groepen mensen. Zo wordt vette vis met omega-3 aangeraden voor zwangere en borstvoedende vrouwen. Voor baby's en kinderen onder de 2 jaar stelde de USDA voor het eerst een richtlijn op: minimaal 6 maanden borstvoeding, en helemaal geen toegevoegde suikers.
De USDA versoepelde een aantal adviezen van de experts die hielpen met het opstellen van de richtlijnen. In plaats van 6% is het advies om maximaal 10% van de dagelijkse calorieën uit suiker te halen. Ook mogen volwassenen maximaal twee alcoholische drankjes per dag in plaats van één. De Nederlandse Gezondheidsraad luistert beter naar de experts en adviseert een alcoholvrij leven, maar als het echt nodig is een maximum van 1 glas per dag. Uit duurzaamheidsoverwegingen adviseerde de Nederlandse Gezondheidsraad in 2016 de helft minder vis.
Ik heb wat moeite met de definitie van 'nutriënt' in deze richtlijnen. Zelf ga ik uit van deze omschrijving, maar de USDA relateert 'nutriëntendichtheid' alleen aan vitaminen en mineralen 'and other health promoting components' (ik noem dat micro-nutriënten) en laat de macro-nutriënten (eiwit, vet, koolhydraten) buiten beschouwing.
Theo Wilbrink In het document van de USDA beginnen de richtlijnen op pagina 3. De derde richtlijn die adviseert om nutriëntrijke producten te eten noemt de volgende productgroepen:
- Groente van alle types
- Fruit
- Granen (waarvan minstens 50% volkoren)
- Zuivel en/of verrijkte zuivelvervangers
- Eiwitten (mager vlees, eieren, vis en zeevruchten, peulvruchten, noten, zaden en sojaproducten)
- Olie (van natuurlijk aanwezige olie in bijv. vis en noten telt ook mee)
Inderdaad hetzelfde advies als in de 2015 versie op pagina xv, maar met iets meer details. De richtlijnen zijn ook aardig vergelijkbaar met de Schijf van Vijf.
Even een vraag: Geven de richtlijnen ook aan welke produkten een hoge nutritiënwaarde hebben?