Dat probleem kan verholpen worden. Wetenschappers ontwikkelden een verpakking die geur neutraliseert. Wie het transport en bewaren van stinkende etenswaren wil veraangenamen, lijkt de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.

Film van zeolieten
Op zoek naar een geurdichte verpakkingsoplossing ontwikkelden Lennart Bergstrom en collega’s een verpakkingsfilm. Het materiaal zou zelfs de scherpste geuren neutraliseren, meldt Science Daily.

De film bestaat uit zeolieten, microporeuze vaste stoffen die bestaan uit aluminium, silicium en uit hout gewonnen cellulose.

Zwavel als boosdoener
Zwavelhoudende verbindingen zijn vaak verantwoordelijk voor de onaangename geuren die voedsel kan verspreiden. Materiaaltesten van de nog in ontwikkeling zijnde film, toonden aan dat die juist deze zwavelhoudende verbindingen weet te ‘vangen’. Het absorptievermogen van de film brengt de geur terug tot onder niveaus wat mensen kunnen ruiken. Voortaan kan dat broodje even rijp als rijk geurende Camembert eindelijk met een gerust hart mee in je tas, zonder boze blikken uit de omgeving.

De onderzoekers rapporteerden de voortgang van hun product in het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces. Er wordt geen melding gemaakt van eventuele voedselveiligheidsvraagstukken die het nieuwe verpakkingsmateriaal mogelijk met zich mee zou kunnen brengen.

Fotocredits: Camembert, Kathryn Cartwright
Dit artikel afdrukken