De EU krijgt voor het eerst een Europese commissaris voor Milieu (en zeezaken en visserij). Dat is op zich een prima zaak. Maar de man die de post gaat bekleden, komt niet zonder controverses. Karmenu Vella is afkomstig van Malta en maakte daar deel uit van de Labour-regering. Die regering keurt al jaren het afschieten van trekvogels goed.

'De ecologische paria van Europa'
Twee keer per jaar vliegen duizenden trekvogels - zangvogels, zomertortels, maar ook kwartels en arenden - over het eiland bij hun pendeltocht tussen Noord-Europa en Afrika. En iedere keer treffen ze op Malta duizenden jagers die ze met plezier uit de lucht komen schieten. Waar in andere landen, zoals Frankrijk, Italië en Spanje de vogeljacht de laatste jaren steeds strenger ingeperkt is, wordt hij op Malta - gesteund door de Labour-regering - juist in ere gehouden. En juist uit dit land, de 'ecologische paria van Europa', schrijft The Guardian, moet dan de commissaris komen die verantwoordelijk wordt voor de natuur, en de vogels. Diverse groene groeperingen, actiegroepen en natuurbeschermers zijn 'horrified'.

Zagen aan de poten van de stoel van het milieu-directoraat
Er wordt druk gespeculeerd dat Vella's kandidatuur door de nieuwe voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker, speciaal is voorgekookt teneinde de macht van het Europese milieu-directoraat in te perken. "Aan het toekennen van de natuur-portefeuille aan een politicus uit Malta, waar zo slecht wordt omgegaan met de fauna, zit een buitengewoon verdacht luchtje, vooral tegen de achtergrond waarin Europa een verzwakking van zijn milieu-maatregelen en controles lijkt te overwegen, ondanks hun succesvolle verleden", zegt Andre Farrar van de Britse Vogelbescherming (RSPB). Steve Micklewright, hoofd van Birdlife Malta voegt daar nog aan toe: "Door Vella te benoemen aan het hoofd van een directoraat dat dreigt macht te moeten inleveren, wordt een erg verontrustende boodschap naar de rest van Europa gestuurd."

Fotocredits: 'The pigeons of Valletta', Andrew Girdwood
Dit artikel afdrukken