Die woorden sprak Frederike Praasterink in haar inaugurele rede als lector “Future food systems’ aan de HAS Den Bosch op 22 februari. Bij die transformatie denkt ze aan een herontwerp van het voedselsysteem, het opnieuw verbinden van consumenten en producenten en een herwaardering van voedsel in onze samenleving.

“Problemen in ons voedselsysteem kunnen niet opgelost worden op dezelfde manier als waar we goed in zijn, zoals het efficiënt produceren van voedsel. De impact van ons voedselsysteem op volksgezondheid en het milieu zou leidend moeten zijn bij het opnieuw overdenken van ons voedselsysteem”, aldus Frederike Praasterink.

Ze ziet kansen om leidende principes uit de natuur te integreren in het landbouwsysteem: Zorg voor diversiteit met de gewassen, want monocultures zijn niet goed voor de biodiversiteit. Verder noemt ze het gebruik van zonne-energie als bron van voedselproductie en energie. Maar ook principes van ‘zero-waste’ en circulaire landbouw is een principe uit de natuur. Ook het respecteren van de grenzen van de planeet vraagt om verduurzaming van ons voedselpatroon. Ze bepleit daarom een verschuiving naar een dieet met meer plantaardige eiwitten. Een ander principe uit de natuur is de continue innovatie. Dat is ook cruciaal voor onze toekomstige voedselsystemen. Ze houdt daarmee een pleidooi voor de ‘agro-ecologie’, waar ook de Franse regering een warm voorstander van is. En Carrefour, een van de grote Franse supermarkten, liet deze week weten ook die kant op te koersen Volgens Praasterink kan een transitie van ons voedselsysteem Nederland helpen om haar koppositie te kunnen handhaven. “We zijn geen passagiers op het ruimteschip aarde, maar we zijn allemaal bemanningsleden”, waarmee ze duidelijk maakte dat we allemaal aan de slag moeten.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Noord-Brabant maakte voorafgaand aan de inaugurele rede duidelijk voor welke drie uitdagingen de provincie staat. Ze wil oplossingen voor de milieuproblemen in de landbouw, de slechte onderhandelingspositie van de boeren in de voedselketen en het onnadenkende koop- en consumptiegedrag van consumenten. Spierings vindt het belangrijk dat Noord-Brabant de meest innovatieve provincie wordt. Landbouw en voedsel maken daar een belangrijk onderdeel van uit.

Dat is geen gemakkelijke opgave. Vandaag werd bekend dat AgriFood Capital, een van de grote initiatieven om Brabant in beweging te krijgen, door ‘een vage organisatie’ lastig van de grond komt.
Dit artikel afdrukken