De Zweed Kaj Mickos, hoogleraar innovatieve technologie, had al eens bedacht dat onze bestaande kranen eigenlijk pure waterverspilling zijn. "Uit een gewone kraan stroomt per minuut zo'n 10 tot 12 liter water. Dat is veel water en er gaat dan ook veel verloren. Mijn idee was om het water via een speciale sproeikop te verstuiven en tegelijkertijd met meer kracht uit de kraan te laten komen. Niet alleen krijgt elke druppel daarmee zijn eigen oppervlak, elke druppel wordt daarmee optimaal benut.”

Toen zijn dochter in het huwelijksbootje stapte met Johan Nihlén, bestuursvoorzitter van de Zweedse kranenproducent Altered, was de verbinding snel gelegd. Schoonvader en schoonzoon ontwikkelden samen de Nozzle dual Flow. In de verstuivingsstand bespaart deze sproeikop 98% water; in de sproeistand gebruikt hij 85% minder water dan een normaal stromende kraan.

Inmiddels zijn wereldwijd al zo'n 60.000 sproeikoppen verkocht. Maar daar houdt het verhaal nog niet op. Het Zweedse woonwarenhuis IKEA - inmiddels dol op niet alleen betaalbare design, maar ook op duurzaam - klopte bij de uitvinders aan. Het resultaat: binnen een jaar zul je ook bij IKEA een - plastic - versie van de sproeikop kunnen kopen. Die gaat Misteln heten en zal zo'n €5 gaan kosten. De Altered-versie is van ongelood messing en valt iets duurder uit. "De keuze is aan de consument," zegt Nihlén. "Het belangrijkste voor ons is dat dit iets gaat doen aan de mondiale waterproblematiek. Op wereldschaal.”

Volgens het WWF is slechts 3% van de watervoorraad zoet en geschikt voor menselijke consumptie en de teelt van gewassen; reeds in 2025 wordt verwacht dat tweederde van de wereldbevolking met watertekorten te maken zal hebben.

Hoe effectief het wassen met mist is, laat dit filmpje zien:

Dit artikel afdrukken